Ημερολόγιο Ενεργειών της Εκπαιδευτικής Δράσης “Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω”

2642

 

Ξεκίνησε η εκπαιδευτική δράση “Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω” που εκπονείται από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με το τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Πρωτ/θμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Το πρώτο σκέλος της δράσης περιλαμβάνει διαδραστικές παρουσιάσεις στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του δήμου Αιγιαλείας σε θέματα όπως η πρόληψη, η επανάχρηση, η ανακύκλωση αλλά και  η μείωση χρήσης της πλαστικής σακούλας. Η δράση θα διαρκέσει έως το τέλος της σχολικής χρονιάς και θα περιλαμβάνει  εικαστικό διαγωνισμό με θέμα την ανακύκλωση και διαγωνισμό ανακύκλωσης με συμμετοχή συγκεκριμένων τμημάτων από τα δημοτικά σχολεία του δήμου Αιγιαλείας. Δημιουργία και εκπόνηση: Θεόδωρος Πανουτσόπουλος Περιβαλλοντολόγος ΜSc – Συνεργάτης ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. , Οργάνωση – Προγραμματισμός: Πένυ Σακοβέλη Διέυθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας – Τμήμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Κυριακή  10 Ιουνίου

Στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Ιουνίου, η τελετή βράβευσης των μαθητών που διακρίθηκαν στον εικαστικό διαγωνισμό «Ανακυκλώστε Τώρα» ο οποίος ήταν μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω».

Πριν την τελετή, οι μικροί και μεγάλοι επισκέπτες περιηγήθηκαν στο χώρο που είχε στηθεί έκθεση με τα έργα των μαθητών. Αξίζει να σημειωθεί πως στον εικαστικό διαγωνισμό συμμετείχαν 11 δημοτικά σχολεία με παραπάνω από 80 ατομικά και ομαδικά έργα. Ιδέες και μηνύματα για την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της συμμετοχής στην ανακύκλωση αποτυπώθηκαν με μεγάλη επιτυχία στα έργα των μαθητών.

Η επιτροπή που συστήθηκε από την Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας ανέδειξε δυο έργα τα οποία τυπώθηκαν σε αφίσες και θα αποσταλούν σε όλα τα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της Αιγιάλειας. Εκτός από τα δύο έργα που βραβεύτηκαν, τιμητική διάκριση πήρε ένα έργο από κάθε σχολείο ενώ έπαινο συμμετοχής θα λάβουν όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν.

Μετά το τέλος της τελετής βράβευσης μοιράστηκαν τσάντες πολλαπλών χρήσεων και ενημερωτικό υλικό, προσφοράς της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης. Επίσης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική δράση για την οικιακή κομποστοποίηση στο χώρο που είναι τοποθετημένος κομποστοποιητής.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Δημιουργώ και Προστατεύω» υλοποιήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με την υπεύθυνη του Τμήματος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας. Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν από τις αρχές του έτους διαδραστικές ενημερώσεις με κύριο θέμα την πρόληψη – επαναχρησιμοποίηση – ανακύκλωση σε εικοσιπέντε δημοτικά σχολεία της Αιγιάλειας με συμμετοχή περίπου χιλίων οχτακόσιων μαθητών.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στο εικαστικό διαγωνισμό «Ανακυκλώστε Τώρα» είναι:

1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Διακοπτού, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, Δημοτικό Σχολείο Ζήριας, Δημοτικό Σχολείο Καμαρών, Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, Δημοτικό Σχολείο Αντιρρίου .

Τα δύο έργα που διακρίθηκαν είναι από το 3ο και 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α θέλει να συγχαρεί και να ευχαριστήσει θερμά όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν στη εκπαιδευτική δράση.

Τετάρτη 28 Μαρτίου

Το 8ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου έκλεισε τον κύκλο των ενημερωτικών παρουσιάσεων για τα σχολεία της Αιγιάλειας! Η πρώτη φάση του προγράμματος “Ανακυκλώνω Δημιουργώ και Προστατεύω” ολοκληρώθηκε με διαδραστικές παρουσιάσεις σε 25 σχολεία και πάνω από 1800 μαθητές. Απομένουν όμως άλλες δύο δράσεις! Ο εικαστικός διαγωνισμός ήδη τρέχει και μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει κι ο διαγωνισμός ανακύκλωσης!

Τρίτη 27 Μαρτίου

Δύο περιφερειακά σχολεία από τη δυτική Αιγιάλεια είχαν σειρά σήμερα. Το Δημοτικό Σχολείο Σελιανιτίκων και οι ιδιαίτερα “περίεργοι” μαθητές του έμαθαν πάρα πολλά καινούργια πράγματα για τη σημασία της ανακύκλωσης. Η κατανόηση πως κάνοντας ανακύκλωση προστατεύουμε το περιβάλλον που οι ίδιοι ζούμε είναι το πιο σημαντικό.

Το Δημοτικό Σχολείο Σαλμενίκου, βρίσκεται σε μια υπέροχη τοποθεσία και με τους λιγοστούς του μαθητές αποφάσισε να κάνει την ανακύκλωση τρόπο ζωής! Από σήμερα αλλάζουμε!

Δευτέρα 26 Μαρτίου

Οι ενημερώσεις ολοκληρώνονται αυτή την εβδομάδα και σήμερα σειρά είχε το Δημοτικό Σχολείο Κουλούρας. Η Γ’, Δ΄, Ε΄και ΣΤ’ τάξη έμαθαν πολλά αλλά κυρίως πως ότι πετάμε στον πράσινο κάδο καταλήγει στο περιβάλλον ενώ στο μπλε κάδο τα ανακυκλώσιμα υλικά γίνονται νέα προϊόντα!

Τετάρτη 21 Μαρτίου

Η μέρα ξεκίνησε από το Δημοτικό Σχολείο Μεγανίτη και τους λιγοστούς αλλά “όλο αυτιά” μαθητές του! Νέες έννοιες όπως ανακύκλωση και πρόληψη απορριμμάτων αλλά και τα οφέλη τους έγιναν αντιληπτές!

Σειρά είχε το Δημοτικό Σχολείο Σελινούντα και οι μαθητές που μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους ενδιαφέρθηκαν ουσιαστικά για την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και τη λύση των προβλημάτων που δημιουργεί η μη ανακύκλωσή τους και η ανεξέλεγκτη διάθεσή τους.

Τρίτη 20 Μαρτίου

Στο Δημοτικό Σχολείο Ροδοδάφνης η Γ’, Δ΄, Ε΄και ΣΤ’ τάξη, ειίπαν ΝΑΙ στην ανακύκλωση και ΟΧΙ στη χρήση πλαστικής σακούλας αλλά και στις πλαστικές συσκευασίες γενικότερα!

Δευτέρα 19 Μαρτίου

Η εβδομάδα ξεκίνησε με ενημέρωση στο Δημοτικό Σχολείο Αιγείρας. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι κάτι που υπάρχει για πολλά χρόνια και στην περιοχή όπως και σε ολόκληρη τη χώρα. Χωρίς τη μαζική συμμετοχή στην ανακύκλωση δε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική λύση. Γι΄αυτό ανακυκλώνουμε!

 

Παρασκευή 16 Μαρτίου

Η Ακράτα πήρε την σκυτάλη σήμερα και τα δύο δημοτικά σχολεία της συμμετείχαν στις διαδραστικές παρουσιάσεις για την πρόληψη και ανακύκλωση απορριμμάτων. Στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας  οι μαθητές της Γ’,Δ’,Ε’ και ΣΤ’ τάξης είχαν πολλές απορίες.

Οι μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας των τάξεων Γ’,Δ’,Ε’ και ΣΤ’ μαζί με τους δασκάλους τους αποφάσισαν πως χωρίς περιβαλλοντική συνείδηση δε γίνεται να κάνουμε την ανακύκλωση πραγματικότητα στο δήμο μας!

Πέμπτη 15 Μαρτίου

Το Δημοτικό Σχολείο Διακοφτού και η Γ, Δ΄, Ε’ και ΣΤ’ τάξη συμμετείχαν ενεργά στην παρουσίαση για τα θέματα της ανακύκλωσης και της πρόληψης των απορριμμάτων. Χωρίς την αφύπνιση των παιδιών τίποτα δε μπορεί να έχει μέλλον.

Τετάρτη 14 Μαρτίου

Η ενημέρωση συνεχίστηκε σήμερα στην Γ’ και Δ΄τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών με τους μαθητές να είναι ενθουσιασμένοι με τον εικαστικό διαγωνισμό αλλά και τον επερχόμενο διαγωνισμό ανακύκλωσης. Ιδιαίτερα ένθερμοι και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι στα θέματα της ανακύκλωσης.

Τρίτη 13 Μαρτίου

Σήμερα επισκεφθήκαμε τη δυτική Αιγιάλεια και πιο συγκεκριμένα το Δημοτικό Σχολείο Ζήριας με τους 7 μαθητές του καθώς και την Ε’ και ΣΤ’ τάξη του Δημοτικού Σχολείου Καμαρών. Λίγα σχολεία έχουν απομείνει ακόμη για να ολοκληρωθεί ο κύκλος ενημερώσεων ενώ τρέχει παράλληλα ο εικαστικός διαγωνισμός με θέμα την ανακύκλωση.

Παρασκευή 9 Μαρτίου

Το Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα είναι ένα μικρό σχολείο αλλά με πολύ ένθερμους μαθητές και εκπαιδευτικούς. Είπαμε πολλά πράγματα σήμερα που έκαναν εντύπωση. Το μήνυμα για την ανακύκλωση ελήφθη! Σειρά έχει ο διαγωνισμός!

Πέμπτη 8 Μαρτίου

Το Δημοτικό Σχολείο Ελίκης είναι ένα πολύ όμορφο σχολείο με μαθητές γεμάτους ενδιαφέρον για την ανακύκλωση! Μάθαμε πολλά καινούργια πράγματα και αποφασίσαμε να κάνουμε ανακύκλωση για μια ζωή!

Τετάρτη 7 Μαρτίου

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και η Γ’,Δ’,Ε’ και ΣΤ΄ τάξη συμμετείχαν ενεργά στην ενημέρωση! Οι μαθητές έδειξαν ενθουσιασμό για τον επερχόμενο διαγωνισμό ανακύκλωσης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν και οι εκπαιδευτικοί!

Δευτέρα 5 Μαρτίου

Το Δημοτικό Σχολείο Αβύθου συνεχίζει τον κύκλό ενημερώσεων και σήμερα ενημερώθηκε η Γ’,Δ’,Ε’ και ΣΤ΄. Πολλές και ιδιαίτερες απορίες για την ανακύκλωση αλλά και την πρόληψη στην παραγωγή απορριμμάτων!

Παρασκευή 2 Μαρτίου

Όλοι οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Τεμένης ενημερώθηκαν για το καίριο ζήτημα της ανακύκλωσης και όχι μόνο. Τα σχολεία που βρίσκονται σε μικρότερους οικισμούς παρουσιάζουν αξιόλογο έργο και ενδιαφέρον για τη διαχείριση των απορριμμάτων!

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου

Το 10ο Δημοτικό Σχολείου Αιγίου και πιο συγκεκριμένα η Γ’,Δ’,Ε’ και ΣΤ’ τάξη παρακολούθησαν και συμμετείχαν στην ενημέρωση για την πρόληψη,επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση. Επίσης έμαθαν για τις συνέπειες χρήσης της πλαστικής σακούλας και έμαθαν εναλλακτικούς τρόπους για να την αποφεύγουν!

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου

Η ενημέρωση στο 3ο Δημοτικό Σχολείου Αιγίου ολοκληρώθηκε σήμερα με την Γ’ και Δ’ τάξη. Κάθε φορά και νέες απορίες ακούγονται από τους μαθητές!

 

Δευτέρα 26 Φεβρουάριου

Νέα εβδομάδα και νέο σχολείο ενημερώνεται! Σειρά είχε το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και η Ε’και ΣΤ’ τάξη που με ενθουσιασμό υποδέχτηκαν τη συμμετοχή για το επερχόμενο διαγωνισμό ανακύκλωσης.

 

Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου

Το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, δέχτηκε με ιδιαίτερη θέρμη την ενημέρωση και τη συμμετοχή του στην εκπαιδευτική δράση. Οι μαθητές της Γ’, Δ’, Ε΄και ΣΤ’ τάξης είχαν πολλές ερωτήσεις για το πως μπορούν να μειώσουν τον αριθμό των απορριμμάτων, τη διαδικασία της ανακύκλωσης αλλά και τις συνέπειες χρήσης πλαστικής σακούλας.

 

Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου

Άλλη μια ημέρα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου μαζί με την Γ’ και Δ’ τάξη. Οι μικρότερες τάξεις πολλές φορές δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον και από τις μεγαλύτερες!

Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου

Οι μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 9ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου είχαν καίρια ερωτήματα για τα οφέλη της ανακύκλωσης αλλά και τις συνέπειες των αποβλήτων στους οργανισμούς.

Τρίτη 20 Φεβρουαρίου

Η δράση συνεχίζεται και σήμερα, σειρά είχε το 4ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου. Ο “Μπλέκας” ενημερώνει τα παιδιά για τα οφέλη της ανακύκλωσης. Η Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξη έδωσαν το παρών!

 

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου

Σήμερα το πρωί πραγματοποίηθηκε ενημέρωση στους μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Αιγίου που έμαθαν πολλά καινούργια πράγματα!

 

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου

Σειρά για ενημέρωση έχει το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου και οι τάξεις Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’!

Τρίτη 13 Φεβρουαρίου

Η ενημέρωση συνεχίζεται στο 2ο δημοτικό Σχολείο Αιγίου και σειρά έχουν η Γ΄και Δ’ που έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ωφέλη της ανακύκλωσης!

Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου

“Ποδαρικό” στη δράση έκανε το 2ο δημοτικό Σχολείο Αιγίου και η ενημέρωση ξεκίνησε από την Ε’ και ΣΤ’ τάξη.