«Γαστρονομικός Προορισμός Αιγιάλεια» έγινε το πρώτο βήμα!

1389

 

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση για τη δημιουργία της «Γαστρονομικής Κοινότητας Αιγιαλείας» τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης». Η δημιουργία γαστρονομικής κοινότητας στην Αιγιάλεια εντάσσεται στο έργο «Γαστρονομικοί Προορισμοί» που αποτελεί μια σύμπραξη του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), του ΙΝΣΕΤΕ (Ινστιτούτο ΣΕΤΕ), του Marketing Greece, του Greek Gastronomy Guide και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α ως τοπικού εκπροσώπου της περιοχής (local ambassador).

Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των γαστρονομικών θησαυρών κάθε τόπου μέσα από τη σύνδεση Τουρισμού και Γαστρονομίας. Η υλοποίηση αυτού του οράματος περιλαμβάνει την καταγραφή και ανάδειξη του υλικού (προϊόντα, παραγωγή, τοπική κουζίνα, εδέσματα, εστίαση) και στο επόμενο στάδιο τρεις δράσεις: δράσεις οργάνωσης της κοινότητας, δράσεις εκπαίδευσης και δράσεις προβολής. Αξίζει να σημειωθεί πως η Αιγιάλεια επιλέχθηκε μαζί με άλλες πέντε περιοχές στην Ελλάδα από το ΣΕΤΕ για τη συγκεκριμένη δράση και μέσω αυτής θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε από τον  Γιώργο Πίττα ως εκπρόσωπο του ΣΕΤΕ και του γαστρονομικού ιστότοπου Greek Gastronomy Guide, ενώ από τη μεριά της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α μίλησε η πρόεδρος Μαρία Τσουκαλά και ο συνεργάτης και σύμβουλος ανάπτυξης Σωτήρης Μπόλης, οι οποίοι τόνισαν τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί έως σήμερα μέσω των Οινοξενείων για να αξιοποιηθεί ο γαστρονομικός πλούτος της Αιγιάλειας.

Μέσα από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν έγινε σαφές πως το συστατικό της επιτυχημένης συνέργειας έγκειται στην κινητοποίηση της γαστρονομικής κοινότητας και στην αυτοδέσμευση κάθε μέλους. Αυτό που τονίστηκε  είναι πως η εξαιρετική συνεργασία μεταξύ των διοργανωτών και της γαστρονομικής κοινότητας είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την μέγιστη αποτελεσματικότητα της δράσης συνολικά.

Αξίζει να σημειωθεί πως η δράση έχει και την υποστήριξη της ΑΧΑΪΑ Αναπτυξιακή Α.Ε. που είναι παρούσα σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επαγγελματίες του κλάδου της γαστρονομίας που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην Γαστρονομική Κοινότητα Αιγιάλειας και εκπρόσωποι της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α: Χριστιάνα Ζάρου, Παναγιώτης Παναγόπουλος, Έφη Απόστολοπούλου, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Χάρης Αποστολόπουλος, Σωσάννα Κατσικώστα – Οινολόγος Οινοποιός, Αχαιών Οινοποιητική – Γραμματέας ΕΝΟΑΠ , Μιχάλης Καρβέλας – Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών , Ευαγγελία Αμανατίδη- Οινολόγος – Cavino, Ελένη Κούγια – Τσαγρή, Ανδρέας Δημητρόπουλος, Δημήτρης  Παπαχρήστος, Ανδρέας  Φαφούτης, Σωτηρία Ανδρικοπούλου, Μαρία Γεωργίου, Γεώργιος Μαυρουδής, Λεωνίδας Μαυρουδής, Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Στράτος Βαρδάκης – Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης δήμου Αιγιαλείας, Νταίζη Πετσοπούλου – Μέλος Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Αιγιαλείας,   Κατερίνα Νομικού – Σπανού – Μέλος Δ.Σ. ΔΗ.ΚΕΠ.Α, Μίνα Μπουρούσα – Μέλος Δ.Σ. ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, Νάνσυ Χαριτωνίδου – Συνεργάτης ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Θοδωρής Πανουτσόπουλος – Συνεργάτης ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Η συνολική παρουσίαση μαζί με την συζήτηση που ακολούθησε διήρκησε τρεις ώρες και έγινε ανταλλαγή απόψεων, ενώ λύθηκαν πολλές απορίες. Εκ των υποψηφίων μελών της κοινότητας Αιγιαλείας εξελέγη μια επιτροπή που θα συντονίσει το έργο στο οποίο συμμετέχουν: 1) Οινοποιεία: Σωσάννα Κατσικώστα, 2) Π.Ε.Σ.: Μιχάλης Καρβέλας, 3) Εστιατόρια: Χάρης Αποστολόπουλος «Μελτέμι», Ελένη Κούγια – Τσαγρή «Η Παλιά Αγορά του Αιγίου», 4) Ξενώνες: Παπαχρήστος Δημήτρης «Αρχοντικό Γεροφώτης», 5) ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Μαρία Τσουκαλά, Σωτήρης Μπόλης, 6)Σύμβουλος Πολιτισμού: Μαρία Παναγιωτακοπούλου.