«Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» για τρίτη χρονιά, με φετινό πρωταγωνιστή το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου

1039

Ο ιστορικός Οδοντωτός σιδηρόδρομος που ενώνει το Διακοφτό με τα Καλάβρυτα εδώ και 122 χρόνια σε μια μοναδικού κάλλους διαδρομή μέσα στο φιλόξενο φαράγγι του Βουραϊκού αποτελεί σημείο αναφοράς για την Αχαΐα και την Πελοπόννησο. Για τρίτη χρονιά πραγματοποιείται το «Εν Συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού» από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε μια συνέργεια των δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, του ΟΣΕ, της Περιφέρειας Δ. Ελλάδας και άλλων φορέων, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Φέτος ο Οδοντωτός μας δίνει την ευκαιρία για μια καινούρια γνωριμία, αυτή με το έργο του μεγάλου αφαιρετικού ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου, ο οποίος έζησε και μεγάλωσε στο Διακοπτό, δημιουργώντας στο φαράγγι του Βουραϊκού τα πρώτα του έργα. Ειδικά επιλεγμένα έργα του καταξιωμένου ζωγράφου θα παρουσιαστούν στην αναδρομική έκθεση με τίτλο «Οι ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950 – 1960: Διάλογος με τον τόπο του», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 27 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, στο Αίγιο, Η έκθεση υλοποιείται σε συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και τα εγκαίνιά της θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 20:00.

Το πρόγραμμα των φετινών εκδηλώσεων ξεκινά το Σαββατοκύριακο 5-6 Μαΐου από τον  σταθμό του Οδοντωτού στο Διακοπτό. Το Σάββατο 5 Μαΐου το τμήμα χειροτεχνείας Διακοπτού της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. «Εν Διακοπτώ…Χειροτεχνήματα» παρουσιάζει την ομότιτλη έκθεση χειροτεχνίας και εικαστικών δημιουργιών, με έργα εμπνευσμένα από τον Οδοντωτό και το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου.

Την Κυριακή 6 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με ακούσματα από τη γαλλική μουσική από τους “La chanteuse”.

Την Κυριακή 20 Μαΐου στον σταθμό του Οδοντωτού Μέγα Σπήλαιο στη Ζαχλωρού θα πραγματοποιηθεί παιδικό εργαστήριο με παιχνίδια, ζωγραφιές και δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος με τα τίτλο «Το φαράγγι της έμπνευσης».

Στις 25 Μαΐου μια ομάδα δημοσιογράφων, κριτικών τέχνης, ανθρώπων του πολιτισμού και του τουρισμού θα ταξιδέψει με τον Οδοντωτό σε ένα βιωματικό οδοιπορικό που θα καταλήξει στα ιστορικά Καλάβρυτα με υποδοχή από το Δήμαρχο Καλαβρύτων.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν την Κυριακή 27 Μαΐου στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού με προβολή της ταινίας «Ο Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον, σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου.

Πληροφορίες:

https://ensirmo.gr/