Αίγιο: Σε κλίμα κατάνυξης η συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Δράμα από την ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την Ιερά Μητρόπολη

183

Σε κλίμα μυσταγωγίας και κατάνυξης, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 7 Απριλίου στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου (Μυρτιά) η συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Δράμα, υπό τον τίτλο «Ὑμνοῦμεν τόν Κύριο», σε συνδιοργάνωση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.

Μία μουσική παράσταση ανάμεσα στη μουσική και το λόγο, ανάμεσα στην ανατολή και στη δύση, μία μουσική παράσταση με έργα από το Βυζάντιο έως την δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική.

Τη συναυλία «άνοιξε» ιδανικά η Μικτή Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», με ύμνους από τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, «πλημμυρίζοντας» μας με συναισθήματα συγκίνησης. Υπεύθυνος Χορωδίας: Βασίλειος Μπίκος.

Στη συνέχεια ορχήστρα εγχόρδων μουσικής δωματίου, υπό την μουσική διεύθυνση του Θεόδωρου Λεμπέση, μέσα σε μια κατανυκτική ατμόσφαιρα, παρουσίασε το μεγαλειώδες έργο του Γιόζεφ Χάυντν «Οἱ ἑπτά Λόγοι τοῦ Κυρίου», ένα έργο οργανικής μουσικής – αμιγώς ορχηστρική σύνθεση χωρίς φωνητικά μέρη, γραμμένο το 1786.

Αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στον Σταυρό: “Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς…”, “Ἀμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔση…”, “Γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου…”, “Θεέ μου, Θεέ μου ἵνα τί με ἐγκατέλειπες;”, “Διψῶ”, “Τετέλεσται” και “Πάτερ, εἰς χεῖρας Σου παρατίθεμαι το πνεῦμα μου”. Οι σονάτες συνοδεύονταν από μια εισαγωγή και κατέληξαν στο τελευταίο μέρος που τιτλοφορείται “Ὁ σεισμός”.

Ο ηθοποιός –αφηγητής, Ρένος Χαραλαμπίδης, με την χαρακτηριστική φωνή του, διάβασε κείμενα που μας οδήγησαν στην κορύφωση του Θείου Δράματος, ενώ ο λυρικός τραγουδιστής, Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) με τον δικό του μοναδικό τρόπο εκτέλεσε τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Το θερμό χειροκρότημα όλων των παρευρισκομένων απέσπασε η Δημοτική Παιδική Χορωδία Αιγιαλείας, με τα παιδιά να ερμηνεύουν το «Που να σε βρω» του Σταμάτη Σπανουδάκη. Υπεύθυνη Χορωδίας: Μπέσσυ Νάσση.

«Μπαίνουμε στην Μ. Εβδομάδα με συναισθήματα που έχουμε μέσα μας και που θέλουμε να βγάλουμε», τόνισε η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ Μαρία Τσουκαλά, ευχαριστώντας όλους όσους παρακολούθησαν την συναυλία, τους συντελεστές της και ιδιαίτερα τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο, γι’ αυτή την συνεργασία που έγινε, εκφράζοντας παράλληλα δημόσια την επιθυμία της η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί.

Από την πλευρά του ο Σεβασμιότατος ευχαρίστησε τους συντελεστές της παράστασης για την όμορφη παρουσία τους και επεσήμανε ότι η εκδήλωση έγινε κάτω από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και είναι ευλογία για την τοπική μας εκκλησία. «Όλοι οι Αιγιαλείς ενωμένοι αφιερώνουμε αυτή την βραδιά στην μητέρα του Χριστού μας, η οποία πόνεσε όσο καμία άλλη μητέρα.  Αυτή είναι η ζωή μας αγαπητοί, να πονάμε, να μας σταυρώνουν, αλλά μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχει και η Ανάσταση», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ενώ απευθυνόμενος προς την κα Τσουκαλά, εξέφρασε και την δική του επιθυμία να συνεχιστεί η συνεργασία μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και της ΔΗΚΕΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σεβασμιώτατος, ανταποκρινόμενος, όπως επεσήμανε, στο σχετικό αίτημα που υπέβαλαν σε αυτόν οι μαθητές του 2ου Γενικού Λυκείου Αιγίου μετά το πέρας της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Φανερωμένης Αιγίου, εξήγγειλε ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο, με αφορμή την επιστροφή της χαριτόβρυτης Ιεράς Εικόνας της Παναγίας μας στο ανακαινισμένο Ιερό Προσκύνημα, σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΠΑ, καθώς και με τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Επαρχίας μας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν της Εφόρου της πόλεως του Αιγίου, Παναγίας της Τρυπητής.

«Χάρηκα πάρα πολύ με όλη αυτή την εκδήλωση, κυρίως χάρηκα όμως για την παιδική χορωδία, που συμμετείχε τόσο ωραία. Εύχομαι σε όλους να είμαστε πάντα καλά και να κάνουμε τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις, με τέτοιους άξιους συντελεστές», ανέφερε στον σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος.

Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης, Βασίλης Μανουηλίδης