Εγκαίνια για το «Σπίτι του Καραγκιόζη» στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης»

347

maketaΈκθεση στο πλαίσιο του προγράμματος για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά: «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική»

Με την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με  επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο -Σκηνοθέτιδα, σχεδιάζει, επιμελείται και υλοποιεί το πρόγραμμα  «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική» σε συνεργασία με την ΔΗΚΕΠΑ του Δήμου Αιγιαλείας και  το Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με σκοπό την εκπαίδευση τεχνητών σε κατασκευές θεάτρου σκιών, όπως είναι οι φιγούρες, ο μπερντές, οι φωτισμοί, με απώτερο σκοπό την δημιουργία καλλιτεχνών με ένα συλλογικό αίσθημα κοινού και μεταβιβάσιμου στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στις παράλληλες δράσεις για την ανάδειξη της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών ανήκει και πρόκειται να λειτουργήσει έκθεση σπάνιου υλικού στο «Σπίτι του Καραγκιόζη» που θα εγκαινιαστεί την Τετάρτη 3 Μαΐου στις 7.30μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης».

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. του Δήμου Αιγιαλείας συνεισφέρει στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου με ένα μουσείο, το «Σπίτι του Καραγκιόζη» που θα ζωντανεύει με πρωτότυπες δράσεις κατασκευών για τα μικρά παιδιά και θα γίνει πόλος έλξης τόσο για την πόλη όσο και ευρύτερα.

Στα εκθέματα μεταξύ άλλων θα φιλοξενηθούν έργα και προσωπικά στοιχεία από μεγάλες μορφές του Θεάτρου Σκιών, με ειδική μνεία στους Αιγιώτες καλλιτέχνες, όπως είναι  ο Βασίλαρος (Βασίλειος Ανδρικόπουλος), ο Χαρίλαος Πετρόπουλος, ο Χρήστος Δασκαλάκης (Ψαριανός), ο Τάκης Παλαιοθόδωρος, ο Δημήτρης Ματσούκας (Μιτσάκης), ο Κώστας Παλαιοθόδωρος (Κώσταρος), ο Σωτήρης Ασπιώτης, ο Παναγιωτάρας, ο Ανδρέας Κυριαζόπουλος, ο Αβραάμ, ο Πάγκαλος και ο Κώστας Μακρής.

Επιμέλεια έκθεσης: Ιωάννης Μόσχος, Αριστοτέλης Μακρής

Καλλιτεχνικός σύμβουλος: Κώστας Μακρής

Αρχειακό υλικό: Κώστας Μακρής

Θεατροπαιδαγωγικές δράσεις: Αριστοτέλης Μακρής

Στην εκδήλωση των εγκαινίων η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα απονείμει τιμητική πλακέτα στον καραγκιοζοπαίχτη Τάκη Παλαιοθόδωρο, ο οποίος θα δώσει και μία παράσταση.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας: Από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00 με 13.00.

Επισκέψεις σχολείων, κατόπιν συνεννοήσεως, στο τηλέφωνο 26910-28210 (υπεύθυνος: Δημήτρης Ζωιτσούδης), πρωινές ώρες.