Μεγάλη στιγμή για το Αίγιο η επίσκεψη του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Πέιν: “Νιώθω τυχερός που είμαι αιγιώτης” (φωτό και video)

412

Άρωμα και λάμψη Hollywood γέμισε το Αίγιο με την επίσκεψη του αιγιώτη στην καταγωγή και βραβευμένου με 2 Όσκαρ σκηνοθέτη και σεναριογράφου Αλέξανδρου Πέιν, το απόγευμα της Παρασκευής. Ο Αλέξανδρος (όπως ζήτησε από τους συντοπίτες του να τον αποκαλούν) ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας στον κατάμεστο Δημοτικό Κινηματογράφο “Απόλλωνα”, σε συνεργασία με συγγενείς του από την Αιγιάλεια.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από το δήμαρχο Αιγιαλείας κ. Θανάση Παναγόπουλο και την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά στο Ιστορικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, να γευματίσει δοκιμάζοντας γεύσεις της ελληνικής κουζίνας και να ξεναγηθεί στο Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό στο κέντρο της πόλης. Μαζί του είχε συνεχώς την αγαπημένη του μητέρα Πέγκυ, η οποία επέμενε να της μιλούν όλοι στα ελληνικά και εκμυστηρεύτηκε στους δημοσιογράφους πως ονειρευόταν να δει το γιο της δικηγόρο αλλά χαίρεται πολύ που τελικά ακολούθησε την κλίση του στον κινηματογράφο, πετυχαίνοντας σπουδαίες διακρίσεις με αποκορύφωμα τα 2 Όσκαρ που έχει αποσπάσει για τις ταινίες του.

Το απόγευμα της Παρασκευής, ο Αλέξανδρος Πέιν παραχώρησε συνέντευξη Τύπου σε δημοσιογράφους τοπικών και αθηναϊκών ΜΜΕ, που έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για την επίσκεψή του στη γενέτειρα του παππού του. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Αλέξανδρος, μετά τη συνέντευξη, επισκέφθηκε φωτογραφείο της οδού Μητροπόλεως, όπου του χάρισαν φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο ίδιος με τη μητέρα του σε επίσκεψή του στο Αίγιο, μικρό παιδάκι, το 1966, στη βιτρίνα καταστήματος μέλους της οικογένειάς του (Παπαδόπουλος)

Φτάνοντας στον “Απόλλωνα”, ο Αλέξανδρος Πέιν όπως πάντα απλός, χαμογελαστός και πολύ καταδεκτικός, δέχτηκε καταιγισμό από θαυμαστές που ήθελαν να του μιλήσουν, να πάρουν ένα αυτόγραφο και να φωτογραφηθούν μαζί του. Δεν το αρνήθηκε σε κανέναν και με την ευγένεια αλλά και το χιούμορ που τον διακρίνουν στη ζωή του και στη σταδιοδρομία του, συνομίλησε με όλους, ζήτησε τη γνώμη τους και τις ιδέες τους και υποσχέθηκε να έρθει ξανά σύντομα στην πατρίδα του, όσο σύντομα φυσικά του το επιτρέψουν οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις.

Υποδεχόμενη τον σπουδαίο σκηνοθέτη, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά εξέφρασε τη μεγάλη συγκίνηση όλης της πόλης για την παρουσία του, σημειώνοντας: “Αλέξανδρε, δίνεις πάντα την αίσθηση πως μέσα στην καρδιά σου υπάρχει πολλή ευαισθησία και πολλή “Ελλάδα”, που την κρατάς σαν φυλαχτό και διατηρείς πολύ σφιχτά τους οικογενειακούς δεσμούς. Ευχαριστούμε και τη μητέρα σου Πέγκυ που σου μετέδωσε τόσο ισχυρή την αγάπη για την Ελλάδα. Καλά ταξίδια με τον φακό σου, θα σε παρακολουθούμε και θα σε νοιαζόμαστε”.

Με τη σειρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ευαισθησία που αποπνέουν οι ταινίες του Πέιν και οι οποίες έχουν πάντα ως κεντρικό σημείο τον άνθρωπο και τις καθημερινές του ιστορίες. “Σε ευχαριστούμε θερμά που αναφέρεσαι συχνά στην αγάπη σου για την Ελλάδα και το Αίγιο και που συμπεριφέρεσαι σαν Έλληνας. Ο Δήμος Αιγιαλείας σε καλεί να τον γνωρίσεις καλύτερα, να δεις τις ομορφιές του και να αποτελέσει για σένα καλλιτεχνική έμπνευση για το μέλλον” κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ο δήμαρχος και η πρόεδρος αντίστοιχα χάρισαν στον Αλέξανδρο Πέιν αντίγραφα αρχαίων ευρημάτων από την Αιγιάλεια που εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου, καθώς και βιβλία και άλλα πολλά δώρα που απλόχερα πρόσφεραν αρκετοί φίλοι από την ευρύτερη περιοχή.

Αμέσως μετά, ο κ. Παναγιώτης Σπηλιόπουλος, καθηγητής μουσικής και ξάδερφος του Πέιν πήρε το λόγο και σημείωσε χαρακτηριστικά: “Όταν όλοι μιλούν για το ταλέντο και την ευφυία σου στις κινηματογραφικές σου δουλειές, εσύ απαντάς “όλα οφείλονται στο ότι κατάγομαι από την Ελλάδα”. Ως συγγενείς, βλέποντάς σε, θυμόμαστε τους παππούδες μας που μεγάλωσαν στη φτώχεια κι έγιναν άρχοντες και πρόκοψαν. Γι’αυτό, σου αφιερώνουμε με τη γλώσσα της μουσικής, το δικό μας καλωσόρισμα στο Αίγιο”. Και ξαφνικά, μια ομάδα συγγενών του Πέιν εισέβαλαν στη σκηνή του “Απόλλωνα” παίζοντας μια τρυφερή διασκευή σύνθεσης του Μίκη Θεοδωράκη από τη “Γειτονιά των Αγγέλων”, συγκινώντας ιδιαίτερα τον σκηνοθέτη.

“Αυτό ήταν καταπληκτικό” είπε στα ελληνικά ο Πέιν, συνεχίζοντας: “Δεν ψάχνω τη δημοσιότητα στη ζωή μου, γιατί θεωρώ πως το να γυρίζει κάποιος ταινίες είναι απλώς μια δουλειά. Αλλά ο κόσμος αγαπά τις ταινίες και είμαι πολύ ευτυχής που μπορώ να τις κάνω. Θέλω πολύ απλά να σας πω πως νιώθω πολύ τυχερός που είμαι Έλληνας, πολύ τυχερός που είμαι σκηνοθέτης και πολύ τυχερός που είμαι από το Αίγιο. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ”.

Ακολούθησε η προβολή της τελευταίας του ταινίας “Nebraska” που προτάθηκε για συνολικά 6 Όσκαρ και την οποία παρακολούθησαν εκατοντάδες θεατές από Αιγιάλεια αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο βουλευτής Αχαΐας κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, η βραβευμένη αιγιώτισσα ηθοποιός κα Μαρία Καλλιμάνη, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, προσωπικότητες της τέχνης και του πολιτισμού κ.α..

 

 

[widgetkit id=262]