“Οινοξένεια 2015”-Όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής για ξενοδοχεία-ξενώνες

382

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας για τρίτη, συνεχή χρονιά και συγκεκριμένα από 17-31 Αυγούστου, προγραμματίζει  τα  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015  «Τοπία & Γεύσεις της Αιγιάλειας».  Μια ιδιαίτερη διοργάνωση, υψηλής ποιότητας και  τουριστικής αξίας που  στοχεύει όχι μόνο στην ανάδειξη των τοπίων και των  προϊόντων της Αιγιάλειας, αλλά και στην αναβάθμιση και ανάδειξη των υποδομών της.

Τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ αποτελώντας μια εκπληκτική συνέργεια  μεταξύ  γαστρονομίας, πολιτισμού και ψυχαγωγίας είναι μια ιδιαίτερα ελκυστική περίοδος για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την Αιγιάλεια αναζητώντας ποιοτικές αποδράσεις αλλά και μια θαυμάσια ευκαιρία φιλοξενίας για το δίκτυο διαμονής που οφείλει να πρεσβεύει υπεύθυνα την κουλτούρα και την ιδιαίτερη φυσιογνωμία κάθε περιοχής.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στοχεύοντας μέσα από αυτή  τη διοργάνωση στην ανάδειξη, ποιοτικών καταλυμάτων και υπηρεσιών κατά μήκος της Αιγιάλειας, στα οποία η διατήρηση της αυθεντικότητας της τουριστικής εμπειρίας αποτελεί προτεραιότητα, απευθύνει ανοιχτό κάλεσμα στους επαγγελματίες του δικτύου φιλοξενίας-διαμονής τηρώντας ορισμένα, στοιχειώδη κριτήρια που διασφαλίζουν τη συνολική ποιότητα της διοργάνωσης και βεβαίως την ποιότητα των παρεχόμενων  υπηρεσιών της Αιγιαλείας.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Συγκεκριμένα για τους ξενώνες- τουριστικά καταλύματα- ξενοδοχεία  που θα  λάβουν μέρος στα  ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ 2015 πρέπει να ισχύουν τα κάτωθι:

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

1. Άδεια λειτουργίας σε ισχύ.
2. Υποχρεωτική η προσφορά «ελληνικού πρωινού» βασισμένο σε τοπικά προϊόντα (τοπικό μέλι, ροδοζάχαρη,  τυρί, αυγά, γιαούρτι, φρέσκα φρούτα, χυμοί κλπ)
3. Απαραίτητη η πρόσβαση στο internet για τους πελάτες
4. Απαραίτητη η λειτουργία ιστοσελίδας της επιχείρησης
5. Το προσωπικό που έρχεται σε άμεση επαφή με τους πελάτες (υπεύθυνος υποδοχής) να διαθέτει τη στοιχειώδη τοπογνωσία, ώστε να παρέχει πληροφορίες και επεξηγήσεις για την περιοχή (πχ υλικό εντύπων) και να γνωρίζει τουλάχιστον την αγγλική γλώσσα.
6. Για τις κατηγορίες καταλυμάτων που προβλέπουν δωμάτια με κουζίνα: ύπαρξη απαραίτητων ηλεκτρικών συσκευών, απορροφητήρα (εφόσον δεν υπάρχει φυσικός αερισμός) για την αποφυγή δυσάρεστων οσμών και ύπαρξη καλαίσθητου εξοπλισμού (σερβίτσια, τραπεζομάντηλα).
7. Ανάρτηση σε εμφανές σημείο της επιχείρησης, του banner ή της αφίσας ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ τα οποία θα τους προμηθεύσει η ΔΗ.ΚΕ.Π.Α.
8. Δυνατότητα διάθεσης ενημερωτικού υλικού ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ  και  παροχής βασικών πληροφοριών  για τη διοργάνωση. Διάθεση ενημερωτικού υλικού με χάρτες, πληροφορίες για την περιοχή (τοπικά προϊόντα, τοπική γαστρονομική παράδοση, τουριστικές διαδρομές, αξιοθέατα) και διάθεση τυχόν εντύπων των τοπικών επιχειρήσεων (πχ μονάδες χειροτεχνίας, οικοτεχνίας, εργαστήρια και παραγωγοί τοπικών προϊόντων, οινοποιεία, επιχειρήσεις αγροτικού τουρισμού κλπ)
9. Δυνατότητα προσφοράς τοπικών, εμφιαλωμένων οίνων σε ειδικές τιμές, καθώς θα υπάρχει δυνατότητα προνομιακής τιμολόγησης σε συνεννόηση με τα οινοποιεία που θα συμμετάσχουν στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ.  
10. Χρήση κατάλληλων εξαρτημάτων σερβιρίσματος των εμφιαλωμένων οίνων όπως ποτήρι (με ποδαράκι), σαμπανιέρα κλπ

ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ:

1. Η αρχιτεκτονική αισθητική της επιχείρησης και του περιβάλλοντος χώρου είναι επιθυμητό να βασίζεται στα πρότυπα της περιοχής που δραστηριοποιείται (πχ χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών: ξύλο, πέτρα κλπ). Δηλαδή να αποφεύγονται οι εύκολες μιμήσεις προς ξένα πρότυπα (νησιώτικα, πηλιορείτικα κλπ). Να αποφεύγονται  ασύμβατα μεταξύ τους υλικά και φθηνές απομιμήσεις και να χρησιμοποιούνται  καλαίσθητα έπιπλα, εσωτερικού και εξωτερικού χώρου, εναρμονισμένα με το ύφος των κτισμάτων. Επιπλέον, οι ηλιακοί θερμοσίφωνες δεν πρέπει να βρίσκονται  σε εμφανείς αντιαισθητικές θέσεις, ενώ πρέπει να αποφεύγονται άσχετες διακοσμητικές γυψοκατασκευές και εξώστες από μπετόν σε περίτεχνα σχήματα.
2. Δυνατότητα διοργάνωσης δικής τους εκδήλωσης στον  χώρο του καταλύματος,  ανάλογα με τη δυναμικότητα και τις υποδομές του (πχ, έκθεση φωτογραφίας, σεμινάρια – μαθήματα γευσιγνωσίας και μαγειρικής, ενημερωτική ημερίδα, προβολή ταινίας, μουσικό event, βραδιά χορού κλπ) σε συνεννόηση πάντα με τη ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. Η έγκαιρη πληροφόρηση της ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ. για τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενήσουν τα καταλύματα θα βοηθήσει στην ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α
3. Σε περίπτωση λειτουργίας κουζίνας εντός της επιχείρησης για την προβολή της τοπικής γαστρονομίας, πρέπει να υπάρχει προσφορά ειδικών πιάτων ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ.
4. Η επιχείρηση να παρέχει στον επισκέπτη κατά την αναχώρησή του κάποιο ενθύμιο-δείγμα από τοπικά προϊόντα
5. Δυνατότητα πιθανής χορηγίας δωματίων για τους προσκεκλημένους των ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ που ενδεχομένως θα επισκεφθούν την Αιγιάλεια για τις ανάγκες των εκδηλώσεων

Τα καταλύματα που θα συμμετάσχουν θα προβληθούν  σε  3.000 έντυπα για τα «ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ», σε ιστοσελίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και σε άλλες προωθητικές ενέργειες για τα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ. Κατόπιν τούτων, όσοι επιθυμούν να εμπλακούν υπεύθυνα και ενεργά στα ΟΙΝΟΞΕΝΕΙΑ καλούνται έως τις 30 Ιουνίου να  γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, είτε στα τηλέφωνα 26910 68308 & 28210 (καθημερινά 09.00-16.00, υπεύθυνη επικ: Ιωάννα Κότσιφα) είτε  στο e-mail: dhkepaigialeias@gmail.com