Η κίνηση είναι υγεία, γιατί η ζωή δεν σταματάει στα -ήντα: Ενδιαφέρουσα εκδήλωση του ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας στο “Πολύκεντρο”

536

Αξιόλογες και παράλληλα χρήσιμες για μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, ήταν οι τοποθετήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσαν από κοινού το Τμήμα Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας στο Αίγιο, ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η οποία παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο “Πολύκεντρο” στην παραλία Αιγίου.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο αναπληρωτής καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Φυσικοθεραπείας κ. Ηλίας Τσέπης, για να δώσει το λόγο ακολούθως στους ομιλητές. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το στοιχείο που δόθηκε στη δημοσιότητα, πως στο Δήμο Αιγιαλείας 35% των δημοτών είναι άνω των 60 ετών, ενώ έρευνες αναφέρουν πως το 25-35% ατόμων πάνω από 65 ετών πέφτουν 1-2 φορές το χρόνο εξαιτίας προβλημάτων ισορροπίας, μυϊκής αδυναμίας, οπότε περίπου 6.500 άτομα θα πέσουν πιθανά, το επόμενο έτος μόνο στο Δήμο μας. “Αυτό το ποσοστό μπορεί να αλλάξει μέσω της πρόληψης, καθώς οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας πρέπει να χαίρονται τη ζωή και η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική και ψυχική υγεία τους” σημειώθηκε μεταξύ άλλων. Αναλυτικά, πραγματοποιήθηκαν επί μέρους παρουσιάσεις ως εξής:

  • Οστεοπόρωση, ομιλήτρια: Μαρία Τσεκούρα, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD (cand.), OEP Leader, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
  • Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος και Ισχύου, ομιλητές: Καλλιόπη Πουλιάση, Φυσικοθεραπεύτρια, OEP Leader, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας και Παναγιώτης Γκρίλιας, Φυσικοθεραπευτής, MSc, PhD (cand.), Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
  • Παθήσεις Σπονδυλικής Στήλης (αυχεναλγία, οσφυαλγία), ομιλητές: Θεοφανή Μπανιά, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, PhD, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας και Μαρία Θεοδωρίτση, Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, OEP Leader, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας.
  • Πτώσεις στην Τρίτη Ηλικία, ομιλήτριες: Χριστίνα Φοή, Φυσικοθεραπεύτρια, Msc, OEP Leader, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας και Κωνσταντίνα Βασιλειάδη,  Φυσικοθεραπεύτρια, MSc, OEP Leader & Cascade Trainer, Πανεπιστημιακός Υπότροφος Τμήματος Φυσικοθεραπείας.

Στο τέλος της εκδήλωσης έγινε προβολή βίντεο με ενδεικτικές ασκήσεις που μπορούν άτομα Τρίτης Ηλικίας να κάνουν καθημερινά για να εξασφαλίσουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Επίσης, για τους άνω των 60 ετών παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, δόθηκε η δυνατότητα προγραμματισμού της αξιολόγησής τους στο εργαστήριο «Ανθρώπινης Αξιολόγησης και Αποκατάστασης»  του Τμήματος Φυσικοθεραπείας, κατόπιν ραντεβού, ώστε να τους δοθούν οι κατάλληλες εξατομικευμένες κατευθύνσεις θεραπευτικής άσκησης.

[widgetkit id=294]