Καρκίνος του μαστού: Αν διαγνωστεί γρήγορα, είναι πλήρως ιάσιμος – Επιτυχημένη η ημερίδα της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του Συλλόγου “Άλμα Ζωής”

373

Η πρόληψη σώζει ζωές και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη ίασή του. Αυτό το σπουδαίο μήνυμα ζωής έλαβαν δεκάδες γυναίκες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) και του Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού “Άλμα Ζωής” Αχαΐας και προσήλθαν για να κάνουν κλινικό έλεγχο μαστού από εξειδικευμένο χειρουργό, το απόγευμα της Κυριακής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”, στο πλαίσιο ημερίδας για τον Καρκίνο του Μαστού που σημείωσε αξιόλογη επιτυχία.

Το κοινό καλωσόρισε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η οποία αφού μίλησε για τη σπουδαιότητα των τακτικών προληπτικών ελέγχων, κάλεσε το κοινό να διαδώσει σε φίλες και συγγενείς τα συμπεράσματα της ημερίδας, ώστε να γίνει συνείδηση στον γυναικείο πληθυσμό η πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Χαιρετισμούς απηύθυναν με τη σειρά τους η πρόεδρος του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” κα Λιολιώ Κολυπέρα και η πρόεδρος του παραρτήματος Αιγίου της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας κα Ουρανία Κοττά-Κακαβάνη.

Το λόγο πήρε αρχικά η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου “Άλμα Ζωής” κα Κλαίρη Τζιομάκη, η οποία ανέπτυξε με λόγο απλό και κατανοητό τους παράγοντες που αποτρέπουν τις γυναίκες από τον απαραίτητο προληπτικό έλεγχο. Λόγοι που εύκολα μπορούν να παραμεριστούν, αν αναλογιστεί κανείς πως η θεραπεία του καρκίνου του μαστού συνεχώς βελτιώνεται σε μεθόδους και κυρίως αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο πως, παρ’όλο που η συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του μαστού στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 4.500 νέα περιστατικά κάθε χρόνο, οι θάνατοι διαρκώς ελαττώνονται, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση αλλά και στη θεραπεία.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο ομότιμος καθηγητής χειρουργικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Δημήτρης Κούκουρας (που εξάλλου πραγματοποίησε και τον κλινικό έλεγχο σε περίπου 40 γυναίκες το ίδιο απόγευμα) ο οποίος αφού μίλησε γενικά για το τι σημαίνει καρκίνος του μαστού, αναφέρθηκε στους τρόπους διάγνωσης και στα στάδια θεραπείας του. Ο καρκίνος του μαστού, είπε ο καθηγητής, είναι το πιο συχνό νεόπλασμα στις γυναίκες και αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου από καρκίνο. Υπολογίζεται πως 1 στις 8 γυναίκες θα αναπτύξει καρκίνο του μαστού, ο οποίος συνήθως προσβάλλει γυναίκες άνω των 50 ετών και σπανίως εμφανίζεται σε ηλικίες κάτω των 35. Αφορά δε, το 7% των γυναικών άνω των 60 ετών, πράγμα που σημαίνει πως ουσιαστικά όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο νόσησης, όχι όμως στον ίδιο βαθμό. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού αναφέρονται στην προχωρημένη ηλικία, στο οικογενειακό ιστορικό καρκίνου, στην πρώιμη εμμηναρχή (πριν τα 12) και καθυστερημένη εμμηνόπαυση (άνω των 55 ετών), στο ατομικό ιστορικό καρκίνου μαστού, μήτρας ή ωοθηκών και στην παρουσία άτυπων αλλοιώσεων στο μαστό. Η ψηλάφηση και ακολούθως η κλινική εξέταση, οι μαστογραφίες και οι υπέρηχοι, παίζουν τον σπουδαιότερο ρόλο στην ανίχνευση του καρκίνου του μαστού, ο οποίος όσο πιο σύντομα διαγνωστεί, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες για επιτυχημένη θεραπεία και πλήρη ίαση, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων.

Τέλος, η εθελόντρια και μέλος του Συλλόγου «Άλμα Ζωής» κα Νόπη Σάντα, μοιράστηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση τη δική της εμπειρία όταν έμαθε πως είχε καρκίνο του μαστού, πώς τον αντιμετώπισε και πώς, απομυθοποιώντας τον, κατάφερε να τον νικήσει.

Αίσθηση προκάλεσε, εξάλλου, η πρόθεση της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Αιγίου να δημιουργήσει τακτικό Ιατρείο Μαστού, όπως ανέφερε ο διευθυντής της κ. Δημόπουλος, με τη συμβολή εξειδικευμένων ιατρών, εγχείρημα στο οποίο ο κ. Κούκουρας δήλωσε πως με χαρά του θα συμμετάσχει.

Σημειώνεται πως στις ανασφάλιστες γυναίκες κάθε ηλικίας που προσήλθαν για κλινικό έλεγχο, γράφτηκαν παραπεμπτικά για να πραγματοποιήσουν δωρεάν μαστογραφίες στη Β’ Διάγνωση και στο ιατρείο του κ. Χρήστου Αναστασόπουλου, ενώ η εκδήλωση είχε την ευγενική υποστήριξη της “Γραμμής Υγείας” – Ασημάκης Τσάκαλος, Ιατρικά/Ορθοπεδικά είδη.

Η διοργάνωση ενημερωτικών ημερίδων σε θέματα υγείας θα συνεχιστεί από τη ΔΗ.Κ.ΕΠΑ., με επόμενη εκδήλωση την Κυριακή 3 Απριλίου με θέμα τον καρκίνο του παχέος εντέρου και με ομιλητές τον χειρουργό του Νοσοκομείου Αιγίου κ. Δημήτρη Μπούνια, τον γαστρεντερολόγο και επιμελητή Α’ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών κ. Γιώργο Θεοχάρη και την πρόεδρο του Ομίλου εθελοντών κατά του καρκίνου “ΑγκαλιάΖΩ” Αχαΐας κα Λαμπρινή Παπαχρυσανθάκη.

 

[widgetkit id=307]