Με επιτυχία η 9η Γιορτή Λαδιού και Ελιάς στον Ελαιώνα Διακοπτού, το περασμένο Σαββατοκύριακο

449

Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που έχει αγκαλιάσει με αγάπη και τον συγκεκριμένο θεσμό, ολοκληρώθηκε η 9η Γιορτή Λαδιού και Ελιάς στην παραλία Ελαιώνα Διακοπτού, μια γιορτή αφιερωμένη στο εκλεκτό ελαιόλαδο και τον φημισμένο ελαιόκαρπο της Αιγιάλειας.

Το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Ιουλίου, η πλατεία παραλίας Ελαιώνα φιλοξένησε τις εκδηλώσεις της γιορτής, που συνδιοργάνωσαν η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., η αντιδημαρχία Ανατολικής Αιγιαλείας και η Τοπική Κοινότητα Ελαιώνα.

Ειδικότερα, το Σάββατο το απόγευμα, τα παιδιά (αλλά και…μεγαλύτεροι!) επιδόθηκαν σε ευχάριστα παιχνίδια μνήμης, παζλ και ξεκαρδιστικές ελιοδρομίες. Μετά το σούρουπο, τέσσερις σολίστ της Δημοτικής Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας μαζί με τριμελή ορχήστρα σε διεύθυνση της Βασιλικής Νάσση, παρουσίασαν μουσικό πρόγραμμα, ενώ ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Τέμενης «Η Ένωση» και του Χορευτικού Εργαστηρίου Αιγίου.

Την Κυριακή το απόγευμα, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στο εικαστικό εργαστήρι της γιορτής, ζωγραφίζοντας και δημιουργώντας ανάγλυφα ελαιόδεντρα από γκοφρέ χαρτί. Ακολούθησε παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρών και μουσική βραδιά με έντεχνο λαϊκό τραγούδι από πολυμελή ορχήστρα.

Αίσθηση και συγκίνηση προκάλεσε η προβολή βίντεο με τη μεταφύτευση αιωνόβιων ελαιοδέντρων από την περιοχή του Ελαιώνα, στο πλαίσιο προγράμματος για τη διάσωση των δέντρων που υλοποίησε η ΕΡΓΟΣΕ κατά την περίοδο έργων για την κατασκευή του νέου σιδηροδρόμου. Για το πρόγραμμα μίλησε εκ μέρους της ΕΡΓΟΣΕ ο κ. Βασίλειος Ξουραφάς, που είχε την ιδέα της διάσωσης των ελαιοδέντρων και είναι υπεύθυνος του όλου εγχειρήματος. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε πως από την περιοχή του Ελαιώνα μεταφυτεύτηκαν περίπου 145 ελαιόδεντρα σε 9 δήμους και φορείς του δημοσίου. Μεταξύ μάλιστα των ελαιοδέντρων, 5 ήταν υπεραιωνόβια από 600 έως 1.500 ετών, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μνημεία της φύσης και η πολιτεία οφείλει να τους παρέχει την κατάλληλη προστασία. 

 

[widgetkit id=324]