Αξιόλογο το αφιέρωμα στον Σταύρο Ξαρχάκο, από τη Χορωδία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και τη Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας

430

Ένα σημαντικό αφιέρωμα σε έναν από τους σπουδαιότερους σύγχρονους μουσικοσυνθέτες, στον Σταύρο Ξαρχάκο, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Κυριακής στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα», σε μια ευτυχή σύμπραξη και συνεργασία της Χορωδίας του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου και της Δημοτικής Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Το κοινό καλωσόρισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Ιωάννης Παπαθεοδωρόπουλος, ο οποίος τόνισε τη μεγάλη σημασία των προγραμμάτων πολιτιστικών δράσεων των σχολείων και μεταξύ άλλων σημείωσε: «Οι πολιτιστικές δραστηριότητες της σχολικής κοινότητας, αποτελούν σημαντική παρέμβαση σε μια κοινωνία που νοσεί εγκλωβισμένη σε εντυπωσιακά αλλά κενά από ουσία και περιεχόμενο, τηλεοπτικά και διαδικτυακά θεάματα που στηρίζονται στη δύναμη της ψευδαίσθησης. Οι βιωματικές δραστηριότητες του πολιτιστικού προγράμματος προτείνουν στους μαθητές την αληθινή εμπειρία και το αυθεντικό βίωμα και οι μαθητές ως παραγωγοί πρωτότυπων πολιτιστικών προϊόντων, αντιλαμβάνονται ότι το περιπετειώδες και απρόβλεπτο ταξίδι της δημιουργίας απαιτεί αφοσίωση, φαντασία, ταλέντο, επιμονή, πειθαρχία, αποδοχή του άλλου αλλά και παραδοχή ότι υπάρχουν κανόνες και όρια, όπως στην αληθινή ζωή».

Ακολούθως, το πολυμελές φωνητικό σύνολο υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κας Έφης Γιαννακοπούλου, συνοδεία 8μελούς ορχήστρας υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Μπέσσυς Νάσση, παρουσίασε κάποια από τα γνωστότερα τραγούδια της μουσικής διαδρομής του Σταύρου Ξαρχάκου, όπως «Γεια σου χαρά σου Βενετιά», «Άπονη Ζωή», «Μάτια Βουρκωμένα», «Ήτανε μια φορά», «Καλήν εσπέραν αφεντάδες», «Μάνα μου Ελλάς» και το «Δίχτυ». Παράλληλα, παρουσιάστηκε πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και στιγμές από τη ζωή και τη σταδιοδρομία του συνθέτη, ο οποίος έχει γράψει μουσική για θέατρο, κινηματογράφο, αρχαία τραγωδία, διεθνή μπαλέτα, τηλεοπτικές παραγωγές και βέβαια τραγούδια για μεγάλους ερμηνευτές. Επίσης παρουσιάστηκαν χορογραφίες που ξεσήκωσαν το κοινό σε αβίαστα χειροκροτήματα.

Την παράσταση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας κα Αθηνά Σκανδάμη, η πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας κα Αλέκα Τηλιγάδη, η αντιπρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας κα Ζουμπουλιά Σπυροπούλου, τα μέλη του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ.κ. Μαρία Παπαγεωργίου και Κατερίνα Νομικού-Σπανού, εκπαιδευτικοί και γονείς.