Αίγιο: Το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» συμμετέχει στον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023

270

tsounis-1Το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» συμμετέχοντας στον Εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2023, την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, θα παραμείνει εκτάκτως, για την συγκεκριμένη ημέρα, ανοικτό για το κοινό με εκτεταμένο ωράριο λειτουργίας για ξεναγήσεις (πρωί 10-13.00 και απόγευμα 17.00-21.00).

Το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης» στεγάζεται στο ισόγειο του Κέντρου Νεότητας «Νέοι Ορίζοντες» της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στην οδό Πολυχρονιάδου 8 στο κέντρο του Αιγίου.

Στο Μουσείο εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του νεότερου βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβου Τσούνη.

Τη σωτήρια πρωτοβουλία για την περισυλλογή και διάσωση των κειμηλίων, είχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.Αμβρόσιος, αναγνωρίζοντας την αξία των εκθεμάτων και προσφέροντας στο Αίγιο ένα ακόμα κόσμημα πολιτισμού.

Ο Ιάκωβος Τσούνης ήταν Μέγας Εθνικός Ευεργέτης με μεγάλη προσφορά στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και εκκλησιαστικός ευεργέτης και οικονομικός ενισχυτής διαφόρων ιδρυμάτων (κυρίως εκκλησιαστικών).

Αψευδείς μάρτυρες των ευεργεσιών του είναι οι τιμές και τα αξιώματα με τα οποία τιμήθηκε όπως η ανακήρυξή του σε Μέγα Άρχοντα του Πατριαρχείου Κων/λεως και Αλεξανδρείας, ενώ τιμήθηκε και με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και από τις Ένοπλες Δυνάμεις του απονεμήθηκε το αξίωμα του υποστρατήγου Επί Τιμή.

tsounis-2Με την εμπνευσμένη καθοδήγηση και μέριμνα του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου και κατόπιν συνεργασίας με την πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., κας Μαρίας Τσoυκαλά, το Μουσείο λειτουργεί για τους επισκέπτες από Δευτέρα έως Παρασκευή 10.00-13.00 με ελεύθερη είσοδο, αλλά και εκτός του συγκεκριμένου ωραρίου κατόπιν συνεννοήσεως. Είσοδος ελεύθερη.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση, προγραμματισμένες επισκέψεις, οι ενδιαφερόμενοι φορείς, ταξιδιωτικά-τουριστικά γραφεία, σχολεία, σύλλογοι ή και μεμονωμένοι πολίτες δύνανται να απευθύνουν αίτημα στην ηλεκτρονική διεύθυνση της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. dhkepaigialeias@gmail.com και της Ιεράς Μητροπόλεως  grammateia.imka@gmail.com ή να επικοινωνούν με τον κ. Δημήτριο Ζωιτσούδη (τηλ. 2691028210, 6945256070), από 10:00 έως 14:00.