ΑΙΓΙΟ: Σπάνια αφιερωματική βραδιά στον κορυφαίο συνθέτη Ηλία Ανδριόπουλο, από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου

566

Τον κορυφαίο Έλληνα συνθέτη του έντεχνου τραγουδιού Ηλία Ανδριόπουλο, τίμησε το Αίγιο με μια επετειακή μουσική παράσταση υπό τον τίτλο “Ηλίας Ανδριόπουλος: από τα Γράμματα στον Μακρυγιάννη στις Ωδές του Ανδρέα Κάλβου”, την οποία διοργάνωσε η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) σε συνεργασία με το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου και η οποία παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 24 Μαρτίου στην ειδικά διαμορφωμένη σε αμφιθέατρο, αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιού Νοσοκομείου) Αιγίου. Η παρουσία του Ηλία Ανδριόπουλου στην εκδήλωση αποτέλεσε μια σπάνια ευκαιρία για το κοινό της Αιγιάλειας να γνωρίσει από κοντά έναν από τους πιο σημαντικούς συνθέτες της σύγχρονης ελληνικής μουσικής.

Η μουσική παράσταση τελούσε υπό την επιμέλεια του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και της Μαρίας Παναγιωτακοπούλου, η οποία έχει κάνει και τη διόρθωση του τελευταίου βιβλίου του Ηλία Ανδριόπουλου “Το αίνιγμα μιας γενιάς”. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κάποιες από τις πιο γνωστές και διαχρονικές επιτυχίες του συνθέτη, διανθισμένες με αποσπάσματα από το βιβλίο του που διάβασε ο ηθοποιός Στέλιος Σοφός. Τη μουσική απέδωσε η έντεχνη ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου «Ηδύφωνο» (Γιώργος Αναστασόπουλος: πιάνο, Νικολάι  Κομισάροβ: τσέλο, Σάκης Παπαδημητρίου: κιθάρα, μαντολίνο, λαούτο και Αλέξης Χατζηαποστόλου: μπουζούκι), ενώ τα τραγούδια ερμήνευσαν μοναδικά η Δώρα Πετρίδη, ο Θοδωρής Νικολάου και η Έλενα Παπαδημητρίου. Προβλήθηκαν επίσης αποσπάσματα από το αρχείο της ΕΡΤ με εκπομπές και συναυλίες αφιερωμένες στο συνθέτη ενώ στο τέλος της βραδιάς, ο συγγραφέας Σπύρος Γκρίντζος καλωσόρισε τον συνθέτη και τον κάλεσε να κλείσει την εκδήλωση. Ο Ηλίας Ανδριόπουλος συγκινημένος ευχαρίστησε τη ΔΗΚΕΠΑ, το Μουσικό Εργαστήρι και ιδιαίτερα τον Σάκη Παπαδημητρίου και τη Μαρία Παναγιωτακοπούλου για το υπέροχο αφιέρωμα.

Τελειώνοντας, ο Ηλίας Ανδριόπουλος έπαιξε στο πιάνο και τραγούδησε δυο τραγούδια του, ενώ όλοι οι συντελεστές μαζί με το κοινό τραγούδησαν το “Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες”, ίσως το πιο γνωστό του τραγούδι.

 

Δείτε απόσπασμα από το αφιέρωμα

 

[widgetkit id=188]