“Ιστορία τραγουδισμένη”-Μια ενδιαφέρουσα τιμητική εκδήλωση για το δημοτικό τραγούδι, με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου

385

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟ ΤΡΙΤΟΜΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ “Ελληνικά Τραγούδια, από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας”

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα και παράλληλα πανηγυρική εκδήλωση υπό τον τίτλο “Ιστορία Τραγουδισμένη”, τίμησαν την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 από κοινού η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.), σε συνεργασία με την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.) και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Αιγιαλείας & Καλαβρύτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο), με κύρια αναφορά στο τρίτομο έργο “Ελληνικά Τραγούδια, από τη βυζαντινή εποχή μέχρι τις μέρες μας” του αιγιαλέα καθηγητή φυσικού, συγγραφέα και μουσικολόγου κ. Φίλιππου Οικονόμου, ο οποίος έχει συμβάλει τα μάλα στη διάσωση της δημοτικής μουσικής παράδοσης και ποίησης και πρόσφατα εξέδωσε τον τρίτο τόμο του προαναφερθέντος μνημειώδους έργου του.

Την εκδήλωση προλόγισε ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, για να ακολουθήσει παρουσίαση του έργου “Ελληνικά Τραγούδια” από την πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλολόγων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κα Αρχοντούλα Ρέλλα. Αμέσως μετά, η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή παρουσίασε την κεντρική εισήγηση της εκδήλωσης, με θέμα “Ιστορία Τραγουδισμένη”, με αναφορές σε τραγούδια, μέσα από το έργο του Φιλίππου Οικονόμου, ως εξής:

-Άλωση: Η αρχή στη σκλαβιά, ο θρήνος
-Ρήγας: Η ελπίδα, η προετοιμασία
-Αγώνας: Σούλι, Ρούμελη, Μοριάς, Κλεφτουριά, η Γυναίκα, τα Καλάβρυτα, ο Ιμπραήμ, η Πίστη, οι Κολοκοτρωναίοι.

Δημοτικά τραγούδια αποδόθηκαν από μέλη της χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας, ενώ επιλεγμένα αποσπάσματα δημοτικής ποίησης απαγγέλθηκαν από τους φιλολόγους κ.κ. Κώστα Κλάγκο, Αρχοντούλα Ρέλλα, Βάνα Μπεντεβή και Κατερίνα Μαρινοπούλου.

Τέλος, αποδόθηκαν τιμές στον κ. Φίλιππο Οικονόμου και ακολούθησε η αντιφώνησή του, η οποία ήταν φορτισμένη με ιδιαίτερη συγκίνηση.

 

[widgetkit id=187]