Συγκίνησε το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας με θέμα τα δικαιώματα του παιδιού

0
432

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Με κεντρικό θέμα τα δικαιώματα του παιδιού, την προστασία του από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διακρίσεις & ρατσισμό και την ανάγκη για ίσες ευκαιρίες του στην εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και το παιχνίδι, πραγματοποιήθηκε το 2ο Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας του Δήμου Αιγιαλείας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Απριλίου στο Αίγιο. Κεντρική δράση του Φεστιβάλ ήταν η έκθεση δημιουργημάτων των συμμετεχόντων μαθητών στους τομείς των κατασκευών, του κολάζ, της δημιουργίας video, της φωτογραφίας, της ζωγραφικής, των κόμικς και της δημιουργικής γραφής παραμυθιού, θεατρικού κειμένου και ποίησης.

Τα έργα των μαθητών εκτέθηκαν και τις δύο μέρες του Φεστιβάλ στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, προκαλώντας τον θαυμασμό, προβληματισμό και συγκίνηση σε όσους επισκέφθηκαν την έκθεση. Σημειώνεται πως εκτέθηκαν συνολικά 47 έργα (24 ομαδικά και 23 ατομικά) που δημιούργησαν 350 μαθητές από 9 συμμετέχοντα σχολεία (Δημοτικό Σχολείο Τέμενης, 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, 2ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας, Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, Γυμνάσιο Ακράτας, Γυμνάσιο Αιγείρας, Γυμνάσιο Καμαρών, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου, ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου).

 

Δείτε τις συμμετοχές (αρχείο *.xls) ΕΔΩ

 

[widgetkit id=191]

Τα μέλη της κριτικής επιτροπής εξέτασαν τα έργα προσεκτικά και όπως ομολόγησαν, το έργο της βαθμολόγησης ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς όλα τα δημιουργήματα ήταν πραγματικά υψηλού επιπέδου. Συγκεκριμένα, τα έργα βαθμολόγησαν οι:

1. Εύα Σταμάτη:  Διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης
2. Χαρά Γροσδάνη:  υπεύθυνη του Τμήματος Υποστηρικτικών Κοινωνικών Δράσεων του  οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ».
3. Ελένη Ζαντέ: ζωγράφος
4. Αλέξης Ασημακόπουλος:  αγιογράφος, ζωγράφος, γλύπτης
5. Βασίλης Μανουηλίδης: μέλος Διοικητικού Συμβουλίου ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 5 Απριλίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο), με ένα πολύ ενδιαφέρον ομαδικό εικαστικό εργαστήρι για μαθητές όλων των ηλικιών, με υπεύθυνη την κα Ανδριάνα Μαλτέζου, πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

[widgetkit id=190]

Το ίδιο απόγευμα, η μικτή μαθητική χορωδία από μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου Αιγίου, του Δημοτικού Σχολείου Ροδοδάφνης και του Δημοτικού Σχολείου Τεμένης, υπό τις οδηγίες του καθηγητή μουσικής κ. Άγγελου Παπαγγελόπουλου, παρουσίασε στο κατάμεστο “Πολύκεντρο” Συνεδριακό Κέντρο Μυρτιάς στην παραλία Αιγίου, μια πολυδιάστατη συναυλία με τραγούδια, video, θεατρικά δρώμενα και αφηγήσεις, αφιερωμένες στα παιδιά και τα δικαιώματά τους. Ήταν μια εκδήλωση κατά γενική ομολογία συγκλονιστική.

[widgetkit id=192]

Την Κυριακή 6 Απριλίου το πρωί στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο “Απόλλων” προβλήθηκε η αντιρατσιστική ταινία “Η Γη ανήκει σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Λέμε όχι στο ρατσισμό”, μια διαδραστική κινηματογραφική ταινία εκπαιδευτικού χαρακτήρα, παραγωγή του εκπαιδευτικού οργανισμού “Φωτόγραμμα”. Το ίδιο πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, παρουσιάστηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τη Μουσειοσκευή “Έχω δικαίωμα” για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, με υπεύθυνη τη νηπιαγωγό κα Αθηνά Σκανδάμη.

[widgetkit id=193]

Το απόγευμα της Κυριακής, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής βραβείων του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Δημιουργίας, επίσης στο Πολιτιστικό Κέντρο, με επίσημη προσκεκλημένη και μέλος της Κριτικής Επιτροπής την η κα Εύα Σταμάτη, διευθύντρια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, οι κ.κ. Δημήτριος Ελευθεριώτης-Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος-Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Αιγιαλείας, Χαρά Γροσδάνη-υπεύθυνη του Τμήματος Υποστηρικτικών Κοινωνικών Δράσεων του  οργανισμού «ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ» και Θεόδωρος Στεφανίδης-Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Κέντρου Αποκατάστασης & Μέριμνας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Ε.Κ.Α.ΜΕ. / Α.μ.Ε.Α. Αιγίου. Η βραδιά πλαισιώθηκε μουσικά από τη Δημοτική Παιδική-Νεανική Χορωδία Αιγιαλείας, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής κας Βασιλικής Νάσση.

[widgetkit id=194]

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ανά κατηγορία ως εξής:

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 • Βραβείο Κολάζ: Μαρκέλλα Στούμπου (Ε’τάξη, 1ο Δημοτικό Σχολείο Ακράτας)
 • Βραβείο ζωγραφικής: Τσινούκα Αγγελική (Γ’τάξη, 1ο Γυμνάσιο Αιγίου)
 • Βραβείο φωτογραφίας: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου (Β’ τάξη, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου)
 • Βραβείο Κόμικς: Ροδάκου Ανδριάνα (Γ’τάξη, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου)
 • Βραβείο Δημιουργικής Γραφής-Ποίησης: Θανασούλια Αμαλία (Γ’ τάξη, 1ο Γενικό Λύκειο Αιγίου)
 • Βραβείο Δημιουργικής Γραφής-Παραμυθιού: Ηλιάνα Αβράμη (Ε’τάξη, Δημοτικό Σχολείο Ελίκης)
 • Βραβείο Δημιουργικής Γραφής-Θεατρικού Κειμένου: Δανάη Αργυροπούλου (Α’ τάξη, Γυμνάσιο Καμαρών)

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

 • Κατηγορία Κολάζ

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου “Το δέντρο των δικαιωμάτων” (Α1 και Α2 τάξεις)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ 10ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου “Δικαιώνω-Δικαίωμα” (Ε1 και Ε2 τάξεις)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ Δημοτικό Σχολείο Ελαιώνα “Μια αγκαλιά-χίλια χαμόγελα παιδικά” (Γ’, Δ’, Ε’ τάξεις)

 • Κατηγορία κατασκευής

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ ΕΚΑΜΕ/ΑμΕΑ Αιγίου “Δικαίωμα στο όνειρο”
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ Δημοτικό Σχολείο Τεμένης “Όλιβερ Τουίστ-αγκαλιά με ένα βιβλίο” (Δ’τάξη)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ 9ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου “Κάποιος μου είπε πως είμαι κι εγώ παιδί” (Β΄, Γ΄, ΣΤ΄τάξεις)

 • Κατηγορία video

1ο ΒΡΑΒΕΙΟ Γυμνάσιο Καμαρών “Τα σχολεία” (Β’τάξη)
2ο ΒΡΑΒΕΙΟ Γυμνάσιο Αιγείρας “Πες όχι στην ενδοσχολική βία” (Β’τάξη)
3ο ΒΡΑΒΕΙΟ 1ο Γυμνάσιο Αιγίου “Κάθε παιδί έχει δικαίωμα να…” (Γ5 τμήμα)

 

http://vimeo.com/91409772

Παράλληλα, έγιναν και οι κληρώσεις των προσφορών φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης, Κέντρων Ξένων Γλωσσών και Βιβλιοπωλείων της περιοχής. Συγκεκριμένα, δόθηκαν οι εξής υποτροφίες από τα αντίστοιχα φροντιστήρια και Κέντρα Ξένων Γλωσσών:

 • «ΠΑΛΛΑΔΙΟ- Α.ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ»: 2 ετήσιες συνδρομές για το Λύκειο.
 • «ΠΟΛΥΓΩΝΟ»: 1 ετήσια συνδρομή για γυμνάσιο.
 • «ΝΕΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ»: 2 ετήσιες συνδρομές για γυμνάσιο.
 • «ΕΞΕΛΙΞΗ»: 1 ετήσια συνδρομή για το Γυμνάσιο, 2 εκπτωτικά πακέτα για το Γυμνάσιο 50% επί των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά, 2 ετήσιες συνδρομές για την Α΄ Γυμνασίου, 1 εκπτωτικό πακέτο για Λύκειο, 50% επί των διδάκτρων για τη νέα σχολική χρονιά, 3 λεξικά της νεοελληνικής γλώσσας.
 • «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ»: 1 ετήσια συνδρομή για το μάθημα μαθηματικών Λυκείου, 1 ετήσια συνδρομή για το μάθημα Φυσικής Λυκείου.
 • ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «VITA LOMBARDO – ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ»: 1 ετήσια συνδρομή ιταλικής γλώσσας.
 • ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «ΣΤΕΡΓΕΝΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ»: 1 ετήσια συνδρομή αγγλικής γλώσσας, 1 ετήσια συνδρομή ιταλικής γλώσσας.
 • ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ»: 1 ετήσια συνδρομή αγγλικής γλώσσας.
 • ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ «ΚΑΦΟΥΣΙΑ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ»: 2 ετήσιες συνδρομές γερμανικής γλώσσας.

Επίσης, τα βιβλιοπωλεία “ΑΘΗΝΑ”, “Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ”, “ΘΕΜΕΛΙΟ”, “ΝΟΗΜΑ”, και “ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ” έδωσαν από μια δωροεπιταγή αξίας 50 ευρώ για αγορά σχολικών ειδών το νέο σχολικό έτος.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. ευχαριστεί θερμά τις μαθητικές κοινότητες, τους διευθυντές, τους διδάσκοντες και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των σχολείων που συμμετείχαν, καθώς και τους χορηγούς του φεστιβάλ: ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης: “ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ”, “ΕΞΕΛΙΞΗ”, “ΝΕΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ”, “ΠΑΛΛΑΔΙΟ-Α.ΒΑΡΝΑΚΙΩΤΗΣ”, “ΠΟΛΥΓΩΝΟ”, Κέντρα Ξένων Γλωσσών: “ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑ”, «ΧΑΡΙΣ ΚΑΦΟΥΣΙΑ», «ΣΤΕΡΓΕΝΑΚΗΣ ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ», “VITA LOMBARDO-ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ”, βιβλιοπωλεία: “ΑΘΗΝΑ”, “Η ΦΩΛΙΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ”, “ΘΕΜΕΛΙΟ”, “ΝΟΗΜΑ”,  “ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ” και τα καταστήματα-επιχειρήσεις: ΦΩΤΟΑΝΤΙΓΡΑΦΑ “COPY WRIGHT”, “AIGIO HOUSE”-ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ, ΔΕΙΠΝΗΤΗΡΙΟΝ-ΕΣΘΙΤΗΡΙΟΝ “ΕΠΡΕΠΕ”, ΑΙΓΙΟΧΑΡΤΙΚΗ “ΓΙΟΥΠΗΣ”, ΤΑΧΥΜΕΤΑΦΟΡΕΣ-COURIER “ACS”, ΑΝΘΟΠΩΛΕΙΟ “ΜΑΝΩΛΙΑ”, ξενοδοχείο “Κανελλής”, “Οικία” Καλλιόπη Τζουμάκα. Επίσης, ευχαριστεί θερμά τις κ.κ. Αθηνά Σκανδάμη, Νηπιαγωγό και την Ανδριάνα Μαλτέζου, Πτυχιούχο Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών για τα εργαστήρια των παιιδιών που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο, καθώς και τους υποστηρικτές του Φεστιβάλ, δηλαδή το “Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης” και τον “Συνήγορο του Παιδιού”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας