Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας-Ένα σωζόμενο θαύμα της αρχαιότητας!

0
613

Ένας από τους κορυφαίους θεσμούς του Πολιτιστικού Καλοκαιριού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας είναι η ξενάγηση στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2012, που ακολούθησε μια αφιερωματική μουσική εκδήλωση-συναυλία με την ανακατασκευασμένη ύδραυλη στην πλατεία Αιγών (Λαμπινού).

 

Την ημέρα του αφιερώματος, που σκοπό έχει την ανάδειξη του εξαιρετικού αρχαιολογικού μνημείου της Αιγιάλειας, το θέατρο της αρχαίας Αίγειρας άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό  που  ξεναγήθηκε στο χώρο από την αρχαιολόγο της Στ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Χριστίνα Κατσαρού. Στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του αυστριακού ινστιτούτου που έχει αναλάβει την ανασκαφή στο χώρο του θεάτρου κ. Γκεόργκ Λάντστετερ, στην ομιλία του ανακοίνωσε την προσεχώς νέα πληροφόρηση του κοινού για την πορεία των ανασκαφών στην περιοχή.

 

Στη συνέχεια οι Αιγιαλείς και οι επισκέπτες που παρακολούθησαν την ξενάγηση, μετέβησαν στην πλατεία Λαμπινού και αφού απόλαυσαν ένα κοκτέιλ, είχαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν το μουσικό ταξίδι της ύδραυλης, του λεγόμενου οργάνου του νερού. Η ανακατασκευασμένη ύδραυλη, που αποτελεί αντίγραφο του πρώτου πληκτροφόρου οργάνου της αρχαιότητας, συνόδευσε το πρόγραμμα της εκδήλωσης που περιλάμβανε σωζόμενα έργα αρχαιοελληνικής μουσικής, καθώς και ποίηση μεγάλων Ελλήνων ποιητών μελοποιημένη από γνωστούς Έλληνες συνθέτες. Την ύδραυλη χειρίστηκε η πιανίστα Νίκη Γκουντούμη με τη βοήθεια του Λευτέρη Παράσχου. Τραγούδησε ο Γιάννης Θωμόπουλος, που κέρδισε το κοινό με τη φωνή του, ενώ το όργανο παρουσίασε στους παρευρισκομένους ο Γιώργος Παράσχος, δίνοντας πληροφορίες για την κατασκευή του και τη λειτουργία του.

 

Δείτε το βίντεο που παρουσιάστηκε την ίδια βραδιά πριν τη συναυλία

 

Την εκδήλωση, που αποτέλεσε συνδιοργάνωση του Δήμου Αιγιάλειας, της ΔΗΚΕΠΑ, της Στ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, της  αντιδημαρχίας Aνατ. Αιγιάλειας, της Τοπικής Κοινότητας Αιγών, του Περιβαλλοντικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγών Βλοβωκάς και του Φιλοπροοδευτικού και Πολιτιστικού Ομίλου Βλοβωκάς  «Η Ομόνοια», χαιρέτισαν ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Βασιλική Ψυχράμη, ενώ μεταφέρθηκαν στο κοινό χαιρετισμοί της διευθύντριας της Στ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ερωφίλης Κόλλια, του συνθέτη Θάνου Μικρούτσικου και του προέδρου του Σωματείου Διάσωσης Αρχαίων Θεάτρων «Διάζωμα» και πρώην υπουργού Πολιτισμού Σταύρου Μπένου.

 

[widgetkit id=113]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας