Μέχρι τη Μ.Πέμπτη οι αιτήσεις για συμμετοχή ανέργων, αγροτών με μικρό εισόδημα και νέων επιστημόνων στο πρόγραμμα ΤοπΣΑ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα με τίτλο «Κοινωνική Οικονομία και ευκαιρίες απασχόλησης των ανέργων» που διοργανώθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) το πρωί του Σαββάτου 12 Απριλίου 2014 στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο στη Μυρτιά Αιγίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (ΤοπΣΑ) και ειδικότερα του σχεδίου δράσης «ΚΟΙΝΩΦΕΛΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ», που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Κοινωφελή Σύμπραξη Δυτικής Ελλάδας (Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α.).
Η ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου, ο οποίος, αφού επισήμανε την προσπάθεια της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και του Δήμου να προωθήσουν μέσω της συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα την ανάπτυξη πρωτοβουλιών και δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, αναφέρθηκε εν συντομία στην έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας.
Την έννοια της Κοινωνικής Οικονομίας και τα πλεονεκτήματα των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) ανέλυσε διεξοδικά ο κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, Γενικός Συντονιστής της Α.ΚΟΙ.Σ.Δ.Α, τονίζοντας κατ’ αρχάς τη σημασία της ανάπτυξης επιχειρηματικότητας ως διεξόδου στην υφιστάμενη κρίση. Χρησιμοποίησε παραδείγματα από άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως λ.χ. την Αυστρία, όπου τοπικοί οινοποιοί, μέσω συνεργασίας και σωστού μάρκετινγκ του οίνου που εμφιάλωναν, κατόρθωσαν να κατακτήσουν σημαντικό μερίδιο στη γαλλική αγορά. Στη συνέχεια αφού παρουσίασε τους βασικούς άξονες του σχεδίου Δράσης που υλοποιείται σε όλη τη Δυτική Ελλάδα, ανέφερε ότι στην περιοχή της Αιγιάλειας θα ωφεληθούν 25 άτομα με στόχο να εκπαιδευτούν σε δύο φάσεις (μία γενική και μία πιο εξειδικευμένη σε θέματα σχετικά με τον οικοτουρισμό και την τέχνης της αγγειογραφίας).
Η ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων ήταν το θέμα της εισήγησης του κ. Ευάγγελου Σπινθάκη, Προέδρου της Ένωσης Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κορινθίας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε σε προηγούμενες κακές πρακτικές παθητικών πολιτικών απασχόλησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο μίλησε για την προσπάθεια που πρέπει να καταβληθεί σήμερα ώστε η δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. να ξεκινήσει από τα «κάτω», από τους ίδιους τους πολίτες, χωρίς κηδεμόνευση αλλά με υγιή συνεργασία με τους Δήμους.
Ειδικότερα στις ευκαιρίες απασχόλησης που παρέχονται από το σχέδιο δράσης και τη δημιουργία ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ στην περιοχή της Αιγιάλειας αλλά και στην προσπάθεια που καταβάλλεται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. για την εξασφάλιση πόρων μέσα από το ΕΣΠΑ ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση σε τοπικό επίπεδο εστίασε την εισήγησή του ο κ Γεώργιος Ρόζος, μέλος του Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, ο οποίος είχε και τον συντονισμό της ημερίδας ως υπεύθυνος για τα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα της επιχείρησης, της οποίας ο ρόλος δεν περιορίζεται στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων αλλά επεκτείνεται και σε άλλες χρήσιμες και κοινωφελείς δράσεις για την τοπική κοινωνία, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια έλαβε τον λόγο ο κ. Νίκος Λυριντζής, Πρόεδρος του συλλόγου «Τέχνη και Φύση», ο οποίος, αφού μίλησε για την πολυετή εμπειρία του ως καλλιτέχνης που έχει ασχοληθεί με την αγγειογραφία (κατασκευή αντιγράφων αρχαίων ελληνικών αγγείων) και τη διοργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στο Αίγιο και αλλού, επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει η δημιουργία μιας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. στον τομέα της τέχνης και της αγγειογραφίας, αντικείμενο που εκτός από την καλλιτεχνική δημιουργία και την εμπορία συνδυάζει και παροχή υπηρεσιών όπως λ.χ. εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η ημερίδα έκλεισε με την εισήγηση του κ. Βασίλη Τακτικού, συντονιστή του Πανελληνίου Παρατηρητηρίου των Οργανώσεων της Κοινωνίας Πολιτών, ο οποίος αναφέρθηκε στο στόχο των προγραμμάτων ΤοπΣΑ να «προπονήσουν» και να υποστηρίξουν τους ανέργους στην ανάπτυξη επιχειρηματικότητας, τη μόνη -όπως σημείωσε- λύση για τη δημιουργία απασχόλησης. Ιδιαίτερα η κοινωνική επιχειρηματικότητα με τη δημιουργία κοινωνικών συνεταιρισμών, όπως το πολύ επιτυχημένο παράδειγμα κοινωνικού συνεταιρισμού στη Θεσσαλονίκη που ανέφερε, μπορεί να δώσει ευκαιρίες και δυνατότητες μόνιμου εισοδήματος στους ανέργους.
Οι ενδιαφερόμενοι/ες (άνεργοι, αγρότες ασφαλισμένοι στο ΟΓΑ με εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις κάτω από 3.000 € και νέοι επιστήμονες) μπορούν να παραλαμβάνουν τις αιτήσεις συμμετοχής από τα γραφεία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., Νικ. Πλαστήρα & Κανελλοπούλου, από τις 10 π.μ. - 2 μ.μ., όπου και θα τις καταθέσουν μαζί με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά έως και τη Μεγάλη Πέμπτη, 17 Απριλίου. Υπεύθυνη: Δήμητρα Αλεξανδροπούλου (τηλ. 26910-68522).