«Ὑμνοῦμεν τόν Κύριο»: Συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Δράμα σε συνδιοργάνωση από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και την Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας

230

Μία ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στο Θείο Δράμα, υπό τον τίτλο «Ὑμνοῦμεν τόν Κύριο», συνδιοργανώνουν η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, την Παρασκευή 7 Απριλίου στις 7.30μ.μ. στο Πολύκεντρο Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου (Μυρτιά).

Οι εκκλησιαστικοί βυζαντινοί ήχοι συναντούν τη δυτική ευρωπαϊκή μουσική και μαζί «Ὑμνοῦν τόν Κύριο».

Μία μουσική παράσταση ανάμεσα στη μουσική και το λόγο, ανάμεσα στην ανατολή και στη δύση, μία μουσική παράσταση με έργα από το Βυζάντιο έως την δυτική ευρωπαϊκή εκκλησιαστική και κοσμική μουσική.

Στο πρώτο μέρος θα ακουστεί το μεγαλειώδες έργο του Γιόζεφ Χάυντν «Οἱ ἑπτά Λόγοι τοῦ Κυρίου», ένα έργο οργανικής μουσικής – αμιγώς ορχηστρική σύνθεση χωρίς φωνητικά μέρη, γραμμένο το 1786. Αποτελείται από επτά σύντομες σονάτες γραμμένες επάνω στα τελευταία λόγια του Χριστού στον Σταυρό: “Πάτερ, ἄφες αὐτοῖς…”, “Ἀμήν λέγω σοι, σήμερον μετ’ ἐμοῦ ἔση…”, “Γύναι, ἴδε ὁ υἱός σου…”, “Θεέ μου, Θεέ μου ἵνα τί με ἐγκατέλειπες;”, “Διψῶ”, “Τετέλεσται” και “Πάτερ, εἰς χεῖρας Σου παρατίθεμαι το πνεῦμα μου”. Οι σονάτες συνοδεύονται από μια εισαγωγή και καταλήγουν στο τελευταίο μέρος που τιτλοφορείται “Ὁ σεισμός”.

Στο δεύτερο μέρος θα ακουστούν κατανυκτικά τροπάρια από τις Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Σε κατανυκτική ατμόσφαιρα τα έργα θα παρουσιαστούν με ορχήστρα εγχόρδων μουσικής δωματίου. Ο ηθοποιός –αφηγητής, Ρένος Χαραλαμπίδης θα διαβάσει τα κείμενα που θα μας οδηγήσουν στην κορύφωση του Θείου Δράματος. Ο λυρικός τραγουδιστής, Γιάννης Χριστόπουλος (τενόρος) με τον δικό του μοναδικό τρόπο και η Μικτή Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου», θα εκτελέσουν τα τροπάρια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συμμετέχουν:

Λυρικός τραγουδιστής: Γιάννης Χριστόπουλος

Αφηγητής: Ρένος Χαραλαμπίδης

Μικτή Χορωδία Σχολής Βυζαντινής Μουσικής Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας «Φίλιππος Οικονόμου». Υπεύθυνος Χορωδίας: Βασίλειος Μπίκος.

Δημοτική Παιδική Χορωδία Αιγιαλείας. Υπεύθυνη Χορωδίας: Μπέσσυ Νάσση.

Μουσική διεύθυνση: Θεόδωρος Λεμπέσης.