1o Aigio Music Festival με εγχώριο και διεθνή προσανατολισμό – Από 14 έως 23 Ιουλίου στο Αίγιο

282

εγamf logoΗ ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας), ανακοινώνει την ίδρυση του 1ου φεστιβάλ μουσικής «Aigio Music Festival» με εγχώριο και διεθνή προσανατολισμό που θα διεξαχθεί από τις 14 μέχρι τις 23 Ιουλίου στο Αίγιο, με καλλιτεχνικό σύμβουλο τον Θοδωρή Λεμπέση.

Αναβαθμίζοντας την πολιτιστική ζωή της Αιγιάλειας η ΔΗΚΕΠΑ, οργανώνει ένα διεθνές φεστιβάλ, που θα απαρτίζεται από εκδηλώσεις με κοινό θεματικό άξονα τη μουσική από την κλασική περίοδο ως τις παρυφές της σύγχρονης, της μοντέρνας και της τζαζ μουσικής.

Ένας δεύτερος στόχος κατά την περίοδο του φεστιβάλ είναι η πραγματοποίηση σεμιναρίων – μαθήματα Master Class – από διακεκριμένους καθηγητές. Η πρόθεσή μας είναι να συμβάλλουμε στην αναμόρφωση και την αναβάθμιση των νέων μουσικών όχι μόνο σε τοπικό, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο.

Στόχος μας είναι, τις ημέρες του φεστιβάλ, στην πόλη του Αιγίου να πραγματοποιηθεί μία μεγάλη γιορτή της μουσικής που θα συμβάλει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Το φεστιβάλ με τις καλλιτεχνικές του δράσεις, σε πανελλαδικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και με την πολιτιστική εξωστρέφεια (συμμετοχή σε άλλο διεθνές φεστιβάλ εντός της χώρας ή σε διεθνές επίπεδο) μπορεί να εδραιωθεί στη συνείδηση των πολιτών, να σηματοδοτήσει την καλλιτεχνική αναβάθμιση της πόλης και των πολιτών και εν γένει να γίνει ένας σημαντικός πυλώνας καλλιτεχνικών δράσεων στην ευρύτερη περιοχή.

Η πολιτιστική δραστηριότητα της ΔΗΚΕΠΑ, μέσω του Aigio Music Festival έχει τους παρακάτω στόχους:

Τη διοργάνωση καλλιτεχνικών δράσεων (συναυλιών /παραστάσεων, πολυθεαμάτων, κ.ά.) σε σχέση με τη λόγια και κλασική μουσική ως τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής (μοντέρνα μουσική, Jazz).

· Ο δεύτερος σκοπός του φεστιβάλ είναι ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας σε μορφή σεμιναρίων. Νέοι και νέες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε μαθήματα μουσικής με τους πλέον καταξιωμένους μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

· Ένας διεθνής διαγωνισμός μουσικής σύνθεσης, όπου ο επικρατέστερος θα έχει τη δυνατότητα, να παρουσιάσει το έργο του στο φεστιβάλ και να λάβει ένα συμβολικό χρηματικό ποσό ως επιβράβευση.

· Στη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών και καλλιτεχνικών οργανισμών από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και καλλιτεχνών από την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας.

· Στην ανάδειξη τοπίων της ευρύτερη περιοχής μέσω των καλλιτεχνικών δράσεων.

· Στη συμμετοχή του φεστιβάλ, σε άλλα φεστιβάλ ανά την Ελλάδα σε μορφή πολιτιστικών ανταλλαγών ή επιμόρφωσης.

Πρόσκληση ενδιαφέροντος διεθνούς διαγωνισμού Μουσικής Σύνθεσης

Η ΔΗ.ΚΕ.ΠΑ (Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας), διοργανώνει το πρώτο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Aigio Music Festival», την περίοδο 14 έως 23 Ιουλίου 2023.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, προσκαλούμε νέες και νέους συνθέτες να λάβουν μέρος στον Διεθνή Διαγωνισμό Μουσικής Σύνθεσης.

Το έργο που θα επιλεγεί από την καλλιτεχνική επιτροπή, θα παρουσιαστεί κατά την περίοδο διεξαγωγής του φεστιβάλ και θα λάβει συμβολικό χρηματικό ποσό.

Πληροφορίες -Οδηγίες

· Η επιλογή του έργου θα γίνει από τριμελή καλλιτεχνική επιτροπή.

· Τα υποβληθέντα έργα θα πρέπει να έχουν μέγιστη διάρκεια έως 10 λεπτών.

Οι νέοι συνθέτες μπορούν να επιλέξουν όποια μορφή και φόρμα μουσική επιθυμούν (κονσέρτο, μικρή συμφωνία, παραλλαγές σε ένα έργο, κ.α.).

· Το μουσικό έργο που θα συνθέσουν μπορεί να αποτελείται από τα παρακάτω όργανα, το σύνολο όλων των οργάνων, ή επιλογή αυτών: (Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κόντρα μπάσο, Φλάουτο, Κλαρινέτο, Όμποε, Κόρνο, Φαγκότο, πιάνο, κλασική κιθάρα, Ακορντεόν, κρουστά, ή μελοποιημένη ποίηση για λυρικό τραγουδιστή)

· Το έργο που θα επιλεγεί θα πρέπει να μην έχει παρουσιαστεί δημοσίως μέχρι και την ημέρα παρουσίασης του από το φεστιβάλ.

· Οι συνθέτες/τριες οφείλουν να αποστείλουν την παρτιτούρα του έργου τους σε μορφή pdf (κατά προτίμηση συνοδευόμενη από ηχητική προ ακρόαση από υπολογιστή σε μορφή mp3/), σύντομο βιογραφικό σημείωμα, βεβαίωση ή τίτλο σπουδών καθώς και στοιχεία επικοινωνίας, το αργότερο μέχρι τις 10 Ιουνίου 2023, ηλεκτρονικά μέσω email στην διεύθυνση dhkepaigialeias@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση dhkepaigialeias@gmail.com και στο τηλέφωνο 26910-28210 (υπόψη: κ. Δημήτρη Ζωιτσούδη και Θεόδωρου Πανουτσόπουλου).

Πρόγραμμα Φεστιβάλ

1. “Τραγούδια της Μεσογείου”, (θέατρο Γιώργος Παππάς Παρασκευή 14 Ιουλίου)

Δώρα Μπάκα, Χριστίνα Γιαννακοπούλου συνοδεύει στο πιάνο ο Θανάσης Αποστολόπουλος

2. Ρεσιτάλ κλασικής μουσικής: Concerto violin και πιάνο (θέατρο Γιώργος Παππάς Κυριακή 16 Ιουλίου)

Απόλλωνας Γραμματικόπουλος (βιολί) Θανάσης Αποστολόπουλος (πιάνο) Συνοδεύει ορχήστρα δωματίου

3. Ρεσιτάλ Κιθάρας – ακορντεόν σύγχρονης μουσικής (Αρχαιολογικός χώρος Αιγείρας, Τετάρτη 19 Ιουλίου)

Ά μέρος Astor Piazzolla Διπλό Kονσέρτο για ακορντεόν, κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Β΄μέρος Mauro Giuliani: Kονσέρτο Op.30 για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Stanley Myers: Cavatina (The Deer Hunter) για κιθάρα και ορχήστρα εγχόρδων

Χρήστος Ζεμπίνος (ακορντεόν) Δημήτρης Παπαγγελίδης, Ιάκωβος Κολανιάν (κλασική κιθάρα)

Συνοδεύει Ορχήστρα δωματίου

Μουσική διεύθυνση: Ιωακείμ Μπαλτσαβιάς

4. «Πορτρέτα γυναικών» Θέατρο και μουσική του Θοδωρή Λεμπέση (Αρχαιολογικός χώρος Αιγείρας Παρασκευή 21 Ιουλίου)

Ηθοποιός /

Ηθοποιός

Λυρική τραγουδίστρια: Άννα Στυλιανάκη

Ορχήστρα μουσικής δωματίου

Μουσική διεύθυνση: Θοδωρής Λεμπέσης

(θέατρο Γιώργος Παππάς)

5. Rigoletto Giuseppe Verdi (θέατρο Γιώργος Παππάς Σάββατο 22 Ιουλίου)

Δημήτρης Τιλιακός, Βασιλική Καραγιάννη, Γιάννης Χριστόπουλος, Μέρη Έλεν Νέζη

Ηθοποιός αφηγητής: Λεωνίδας Κακούρης

Μουσική διεύθυνση: Αναστάσιος Συμεωνίδης

Συνοδεύει Ορχήστρα μουσικής δωματίου

6. Τελετή λήξεις του φεστιβάλ (θέατρο Γιώργος Παππάς Κυριακή 23 Ιουλίου)

7. Συναυλίες από τους νέους μουσικούς – μαθητές των σεμιναρίων

-20 Ιουλίου: μαθητική συναυλία τμήματος μονωδίας και κλασικής κιθάρας (στο σημείο σκαλάκια)

– 23 Ιουλίου: μαθητική συναυλία όλων των νέων μουσικών στην παραλιακή ζώνη (παλαιά προβλήτα)

8. Ημερίδες

θέμα: Η συνοδεία του πιάνου στο λυρικό τραγούδι (Θανάσης Αποστολόπουλος)

θέμα: διεύθυνση χορωδίας ή ορχήστρας σε συγκεκριμένη μουσική περίοδο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

9. Τελετή λήξης, συναυλία νέων και ακολουθεί πάρτι με τη συμμετοχή D.J.

(θέατρο Γιώργος Παππάς)

 

Το έργο που θα προκριθεί από τον διαγωνισμό σύνθεσης θα παρουσιαστεί όπου το επιτρέπει το πρόγραμμα συναυλιών.

 

Πρόγραμμα συναυλιών νέων μουσικών

1. Ρεσιτάλ πιάνου από τον νέο ταλαντούχο Κλαψινάκη

2. Συναυλία εγχόρδων στην προκυμαία

3. Συναυλία στο θέατρο Γιώργος Παππάς με το σύνολο των μαθητών ή σε ανάλογα τμήματα

4. Συναυλία τραγουδιού στα σκαλάκια

 

Master class σεμινάρια

Μαθήματα σεμινάρια

(Από ανωτέρα μέχρι και δίπλωμα)

 

– Βιολί: Απόλλωνας Γραμματικόπουλος

– Βιόλα: Αγγέλα Γιανάκη

– Βιολοντσέλο: Ισίδωρος Σιδέρης

– Κόντρα μπάσο: Αναστάσιος Καπόγιαννης

-Πιάνο: Θανάσης Αποστολόπουλος

– Κλασική κιθάρα: Ιάκωβος Κολανιάν

-Λυρικό τραγούδι: Βασιλική Καραγιάννη

– Κλαρινέτο: Σπύρος Μουρίκης

-Μουσική Δωματίου: Θοδωρής Λεμπέσης, Τσιώτης Παναγιώτης

 

Παράλληλες δράσεις

· Ημερίδα με θέμα: Η συνοδεία του πιάνου στο λυρικό τραγούδι (Θανάσης Αποστολόπουλος)

· Ημερίδα με θέμα διεύθυνση χορωδίας ή ορχήστρας σε συγκεκριμένη μουσική περίοδο Αγαθάγγελος Γεωργακάτος

Θεόδωρος Γ. Λεμπέσης

Ξεκίνησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής με το Γιώργο Τζανετάκη και τρομπέτας στη Δημοτική Φιλαρμονική Λαυρίου με τον Γιάννη Γλαντζή. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ωδείο στην Τρομπέτα (τάξη Σ. Άνθη), ανώτερα και ανώτατα θεωρητικά (τάξη Ν. Νευράκη και Ε. Κοκκόρη).

Έχει συνθέσει τα μουσικά έργα: «Ελλήνων Δείγμα», με αφορμή τους Ολυμπιακούς αγώνες «Αθήνα 2004», «Τα βρώμικα πινέλα του Σύλβιο Λου», «Θήραμα» σύγχρονη δίπρακτη όπερα, «Ρέκβιεμ στο μεγάλο πόλεμο» είναι ένα έργο εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του Άγγλου ποιητή Ρούπερτ Μπρουκ, «Μουσικοί θεατρικοί μονόλογοι» τη μουσική για μια σειρά από Θεατρικούς μονολόγους, «Πορτρέτα Γυναικών», (Κολάζ θεατρικών κειμένων) έργο για δύο ηθοποιούς και μία λυρική τραγουδίστρια, «Η σονάτα του σεληνόφωτος» (πρώτη παρουσίαση «Ελλάδα όλη πολιτισμός 2021», φεστιβάλ Δωδώνης) του Γιάννη Ρίτσου, για ηθοποιό και ορχήστρα, όπερα για παιδιά «Ο μικρός Ασίκης» σε λιμπρέτο Γιάννη Φίλια, (πρώτη παρουσίαση «Ελλάδα όλη πολιτισμός 2022»), όπως και διάφορα μουσικά έργα για σύνολα μουσικής δωματίου.

Επίσης, έχει γράψει μουσική για ταινίες μικρού μήκους: «Έλληνες πεζογράφοι», «Το δάσος», «Το θολό ποτάμι», «Θησαυρός μέσα στη γη», «Στιγμές από την ιστορία του θεάτρου», «Γιατί;» ταινία μεγάλου μήκους για τη ζωή του Ανδρέα Λεντάκη, «Χαμένος στο δάσος» (αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Πίττα), μια σειρά κινούμενων σχεδίων με τίτλο «Γέγοναι» κ.ά.

Μουσική για το θέατρο: «Η δολοφονία του Άδωνι Λαμάρ», «Οι Τενόροι», «Μήδεια», «Φιλουμένα Μαρτουράνο», «Φαύστα», «Το άγαλμα που κρύωνε» «Τριαντάφυλλο στο στήθος» «Αυτοί που περπατούν στα σύννεφα», «Μία χώρα δύο αιώνες μετά», «Μαντώ la bella Greca», κ.ά.

Χορόγραμμα: «Η άλωση της Τριπολιτσάς», «Η επόμενη μέρα»

Έχει ενορχηστρώσει ολοκληρωμένα μουσικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών για διάφορα μουσικά σύνολα και καλλιτεχνικούς οργανισμούς (Κρατική ορχήστρα Αθηνών, Ορχήστρα σύγχρονης μουσικής ΕΡΤ, ορχήστρες δωματίου, μικρά σύνολα). Επίσης ενορχηστρώσεις του έχουν εκτελεστεί στο εξωτερικό (Παρίσι, Κουβέιτ κ.ά.), στο πλαίσιο συνεργασίας με διακεκριμένους σολίστες.

Το καλοκαίρι του 2008 ενορχήστρωσε και διηύθυνε (σύνολο πνευστών), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, έργα Ελλήνων συνθετών για την παράσταση της χορογράφου Trisha Brown.

Με τα παραπάνω μουσικά έργα, έχει συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες, έχοντας εμφανιστεί σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ και καλλιτεχνικούς οργανισμούς όπως: Φεστιβάλ Αθηνών, Δωδώνης, Πατρών, Θεσσαλονίκης, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, κ.ά.

Τα τελευταία χρόνια διευθύνει την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ, σε έργα δικά του ή άλλων συνθετών.

Επί σειρά ετών έχει διδάξει θεωρία της μουσικής, ανώτερα και ανώτατα θεωρητικά αλλά και τρομπέτα, σε διάφορα ωδεία των Αθηνών.

Διετέλεσε:

Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο δημοτικό ωδείο Πεύκης από το 2007 έως το 2014

Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο δήμο Τρίπολης από το 2014 έως τον Αύγουστο του 2019

Αρχιμουσικός της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαυρίου από το 1997 έως τον Σεπτέμβριο του 2019

Είναι μέλος της Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ από το 1993 έως σήμερα, από το 2020 καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ Δωδώνης, από το καλοκαίρι του 2023 καλλιτεχνικός διευθυντής στο φεστιβάλ Aigio music festival (Διεθνές φεστιβάλ Αιγιαλείας) ενώ από το 2012 έως σήμερα διευθύνει την Ανδρική Χορωδία Λαυρίου.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ:


https://citynow.gr/aigio-to-proto-aigio-music-festival/118014/

https://www.pearpr.com/post/1o-aigio-music-festival

https://patratora.news/aigio-1o-aigio-music-festival-14-23-ioylioy/

https://pelop.gr/erchetai-to-1o-festival-mousikis-aigio-music-festival-apo-tis-14-mechri-tis-23-iouliou/

https://www.patrasevents.gr/article/630355-1o-aigio-music-festival

https://dinanikolaou.gr/1o-aigio-music-festival/

https://www.aigiovoice.gr/1o-aigio-music-festival-14-23-iouliou-sto-aigio/

https://olafaq.gr/newspaper/politismos/erchetai-to-proto-festival-aigioy/

https://www.happytv.gr/aigio-to-proto-aigio-music-festival/

https://www.athina24.gr/psychagogia/mousiki/22/03/2023/aigio-to-proto-aigio-music-festival/

https://www.nto-re-mi.gr/politismos/22/03/2023/aigio-to-proto-aigio-music-festival/

https://www.thess24.gr/psychagogia/mousiki/29238/aigio-to-proto-aigio-music-festival/

https://patranews.gr/%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%b9%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82/%ce%b1%ce%b9%ce%b3%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%84%ce%ac-%ce%b4%ce%b9%ce%b5%ce%b8%ce%bd%ce%ad%cf%82-%cf%86%ce%b5%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b2%ce%ac%ce%bb-%ce%bc%ce%bf%cf%85%cf%83%ce%b9%ce%ba/

https://www.paraskhnio.gr/2023/03/22/ton-ioulio-to-1o-festival-mousikis-aigiou/?fbclid=IwAR0fxIAcQCK0GQM6Yvi5jCOSlUu284VxHeneQe6FDs4gi2d2xlwJFQ7hzGA

https://www.travelgirl.gr/1o-aigio-music-festival-apo-14-23-iouliou-sto-aigio/

https://www.monopoli.gr/2023/03/22/festival/670247/1o-aigio-music-festival-to-aigio-apokta-to-diko-tou-kalokairino-diethnes-festival-mousikis/

https://flashstars.gr/1o-aigio-music-festival-14-23-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85

https://patranews.gr/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82/%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%B9%CE%BF-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%84%CE%AC-%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AD%CF%82-%CF%86%CE%B5%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB-%CE%BC%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA/

https://www.filodimos.gr/all-issues/aigialeianews/politistika/112330-aigio-music-festival-to-1o-festival-mousikis-me-diethni-prosanatolismo-14-23-iouliou-sto-aigio

https://protionline.gr/2023/03/aigio-music-festival-%CE%B1%CF%80%CE%BF-%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7-%CE%BA-%CE%B5%CF%80-%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B7-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%BA%CE%BB/

https://myreview.gr/music/live/1%CE%BF-aigio-music-festival-14-23-%CE%B9%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF/

https://dete.gr/1o-aigio-music-festival-stis-14-23-iouliou/