Θαυμασμός και συγκίνηση στα εγκαίνια της πολύ σημαντικής έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Σπυρόπουλου στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο.

1099

Την Παρασκευή 27 Απριλίου έγιναν τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης για την Αιγιάλεια. Πρόκειται για την αναδρομική έκθεση του μεγάλου της ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου «Οι Ελληνικές Εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950–1960: διάλογος με τον τόπο του». Είναι η πρώτη φορά που διοργανώνεται στο Αίγιο έκθεση προς τιμήν του μεγάλου αφαιρετικού ζωγράφου, συμπεριλαμβάνοντας μάλιστα έργα από τη δεκαετία 1950 – 1960 που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Γεννημένος το 1912 στην Πύλο, ο Σπυρόπουλος μετακόμισε το 1914 στο Διακοπτό, τόπο καταγωγής της μητέρας του, όπου και έζησε και μεγάλωσε μαζί με τον φίλο και συμμαθητή του, μεγάλο ηθοποιό Διονύση Παπαγιαννόπουλο. Στην Αθήνα σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών και αργότερα με υποτροφία στην Ecole Nationale de Beaux-arts στο Παρίσι, απ’ όπου συνέχισε το ταξίδι του εκθέτοντας το έργο του σε ολόκληρο τον κόσμο.

Τα εγκαίνια της έκθεσης τίμησαν σημαντικές παρουσίες. Το Ίδρυμα Σπυρόπουλου με το οποίο συνεργάστηκε η ΔΗΚΕΠΑ για την πραγματοποίηση της έκθεσης ήταν παρόν, με την παρουσία τόσο του Προέδρου του ΔΣ του Ιδρύματος Γιώργο Σορτίκο, όσο και την Διευθύντρια του Ιδρύματος Σπυροπούλου και κριτικό τέχνης Όλγα Δανιηλοπούλου, η οποία συνεργάστηκε όλο αυτό το διάστημα για την πραγματοποίηση της έκθεσης. Επίσης με την παρουσία τους τίμησαν το Αίγιο ο Γιώργος και Αναστάσιος Βορρές, από το Μουσείο Βορρέ στην Παιανία που συνεργάζεται με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου και στεγάζει την συλλογή των έργων του. Την έκθεση καλωσόρισε ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος.

Τα εγκαίνια συνόδευσαν γευστικά προσφέροντας εκλεκτούς οίνους τα οινοποιεία της Αιγιάλειας Αχαιών Οινοποιητική, Οινοποιείο Τετράμυθος και CAVINO.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, έως το τέλος Μαΐου, θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό υλικό σχεδιασμένο από την εικαστικό Λία Πέτρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σπυροπούλου. Η έκθεση είναι ανοιχτή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα για ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης στο 26910.28210. Συνοδευτικά στην έκθεση προβάλλεται οπτικοακουστικό υλικό από τη ζωή και το έργο του ζωγράφου.

Η διοργανώτρια ΔΗΚΕΠΑ καλεί όλους τους Αιγιαλείς να επισκεφτούν την έκθεση, καθότι η αξία της τέχνης, σε όλες τις μορφές και εκφάνσεις της, είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, κυρίως όταν η τέχνη ξεπερνά τα όρια της αναπαράστασης και μας οδηγεί στους δυσανάγνωστους δρόμους της αφαίρεσης, όπως αυτούς που χάραξε ο Γιάννης Σπυρόπουλος.

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Πληροφορίες για την έκθεση:

Τόπος: Κτίριο Παναγιωτόπουλου. Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο

Διάρκεια: 27 Απριλίου – 31 Μαΐου 2018, καθημερινά πλην Δευτέρας, ώρες 10.00-14.00 και 18.00-21.00

Οργάνωση: ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Νικ. Πλαστήρα 19, Αίγιο

Τηλ: 26910 28210, Email: dikepa@aigialeia.gov.gr

Web site ΔΗΚΕΠΑ: www.dikepaigialeias.gr

Ίδρυμα Σπυροπούλου: www.spyropoulosfoundation.org

Θεσμός «Εν Συρμώ»: www.ensirmo.gr