Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Οι ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950 – 1960: Διάλογος με τον τόπο του», την Παρασκευή 27 Απριλίου στις 20:00, στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο.

1227

Μια πολύ σημαντική έκθεση ζωγραφικής θα πραγματοποιηθεί στο Aρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εν συρμώ – Γιορτές του Οδοντωτού», που θα υλοποιηθούν για τρίτη χρονιά φέτος, κατά τη διάρκεια του μήνα Μαΐου. Με αφορμή την εντοπιότητα του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912 – 1990) λόγω της καταγωγής της μητέρας του από το Διακοπτό και μετά την συμπλήρωση ενός αιώνα από τη γέννησή του,  παρουσιάζεται στο Αίγιο μια ειδικά επιλεγμένη αναδρομική έκθεση του έργου του ζωγράφου από την Συλλογή του Ιδρύματος Σπυροπούλου.

Η επιλογή των έργων της έκθεσης βασίστηκε στην ιδέα να παρουσιαστεί η πρώτη περίοδος των παραστατικών έργων του Σπυρόπουλου, η αφετηρία δηλαδή της διαδρομής που διένυσε το έργο του μεγάλου Έλληνα διεθνή ζωγράφου της Αφαίρεσης, η δεκαετία όπου κυριαρχεί η νεκρή φύση, το ελληνικό τοπίο και η προσωπογραφία.

Στόχος της έκθεσης είναι να φέρει σε επαφή το κοινό με το καταρχήν δυσανάγνωστο έργο ενός ζωγράφου που υπηρέτησε με συνέπεια και σεβασμό τη Σχολή της Αφαίρεσης και να το κάνει προσιτό στους θεατές κάθε ηλικίας. Αποσκοπεί αφενός σε μια ενεργοποίηση του ενδιαφέροντος των κατοίκων της περιοχής απ’ όπου κατάγεται ο Σπυρόπουλος και αφετέρου στη σύνδεσή τους με προσωπικότητες της τέχνης που έχουν περάσει και έχουν αποτυπώσει τον τόπο αυτό, μέσα από μια διαφορετική ματιά. Ο Βουραϊκός, η γέφυρα της Ζαχλωρούς, το Διακοπτό, τα Καλάβρυτα και τα τοπία που ενώνουν αυτά τα μέρη γίνονται αφορμές για μια δεύτερη ανάγνωση του τόπου μέσα από ένα μοναδικό μέσο: αυτό του έργου τέχνης. Ο Σπυρόπουλος επιδιώκει να καταστήσει ορατή την αέναη κίνηση των φυσικών πραγμάτων που ζωογονεί τα πάντα και να αποδώσει με απλούς τρόπους τη μαγεία της πραγματικότητας.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα προβάλλεται βίντεο για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου από το πλούσιο αρχειακό υλικό – συνεντεύξεων και εκπομπών στην ελληνική τηλεόραση, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούνται εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (κατόπιν επικοινωνίας στο 26910.28210 και με σειρά προτεραιότητας).

Την έκθεση θα προλογήσουν:

Γιώργος Σορτίκος, Πρόεδρος Δ.Σ. του Ιδρύματος Σπυροπούλου

Όλγα Δανιηλοπούλου, Κριτικός Τέχνης, Διευθύντρια του Μουσείου Σπυρόπουλου

Γιάννης Χ. Παπαϊωάννου, Διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης

Νάνσυ Χαριτωνίδου, Εικαστικός – Επιμελήτρια Εκθέσεων – Συνεργάτης ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α

 

Πληροφορίες για την έκθεση:

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 27 Απριλίου, ώρα 20:00

Τόπος: Κτίριο Παναγιωτόπουλου. Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων, Αίγιο

Διάρκεια: 28 Απριλίου – 31 Μαΐου 2018 (πλην Δευτέρας)

 

Επιμέλεια έκθεσης: Όλγα Δανιηλοπούλου – Νάνσυ Χαριτωνίδου.

Οργάνωση: ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.  Νικ. Πλαστήρα 19, Αίγιο

Τηλ: 26910 28210, E-mail: dikepa@aigialeia.gov.gr

Website Ιδρύματος Σπυροπούλου: www.spyropoulosfoundation.org

Website Εν Συρμώ: www.ensirmo.gr