“Ο ρόλος του Παπαφλέσσα στη Συνέλευση της Βοστίτσας”-Επιτυχής η επετειακή εκδήλωση από τη ΔΗΚΕΠΑ και την ΙΛΕΑ

963

Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου, η επετειακή εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος του Παπαφλέσσα στη Συνέλευση της Βοστίτσας” που οργανώθηκε από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Αιγιαλείας (ΙΛΕΑ) σε συνεργασία με το Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου και υπό την αιγίδα της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση 193 χρόνων από τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας (26-30 Ιανουαρίου 1821), που σηματοδότησε την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του ελληνισμού από τον Οθωμανικό ζυγό.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος της ΙΛΕΑ κα Βάνα Μπεντεβή, που παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, καθώς και πηγές από μελέτες της για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής, απαντώντας παράλληλα σε ερωτήματα του κοινού και σχολιάζοντας τις ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις που ακούστηκαν.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Κωνσταντίνος Κλάγκος, παρουσίασε αποσπάσματα από τη μελέτη του για τον Γρηγόριο Δικαίο ή Παπαφλέσσα, που θα ολοκληρωθεί ως ανακοίνωση σε συνέδριο για τη Συνέλευση της Βοστίτσας, που προγραμματίζεται για το μέλλον σε συνδιοργάνωση της ΙΛΕΑ και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Ο κ. Κλάγκος στάθηκε στη φλογερή προσωπικότητα και ιδιοσυγκρασία του Παπαφλέσσα, που συνδύαζε τα μεγαλύτερα προτερήματα και τα μεγαλύτερα ελαττώματα. Έκανε εντύπωση μάλιστα η αναφορά του Σπυρίδωνος Τρικούπη, ο οποίος έγραψε για τον Παπαφλέσσα ότι “ήτο ανήρ έχων όλα τα ελαττώματα και όλα τα προτερήματα του κρατίστου συνομώτου, το πλανάσθαι και πλανάν, το τολμάν και θνήσκειν”. Όπως τονίστηκε, ο Παπαφλέσσας μπορεί να μην κατάφερε επακριβώς ό,τι παρουσίασε ως σχέδιο στη συνέλευση της Βοστίτσας, ωστόσο αναμφισβήτητα “έσπρωξε” τα πράγματα προς την Επανάσταση.

Σημειώνεται πως, σε τοποθέτηση του Δημάρχου Αιγιαλείας κ. Στάθη Θεοδωρακόπουλου που ήταν παρών, μετά από σχετική πρόταση της κας Μπεντεβή, πως πρέπει να καθιερωθεί ο εορτασμός της Συνέλευσης της Βοστίτσας κάθε χρόνο, συμφώνησαν όλοι οι παρευρισκόμενοι.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με το κοινό. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Παναγιωτακόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος κ. Θανάσης Παναγόπουλος, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αιγίου κ. Γιάννης Θεοφανόπουλος, ο υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος κ.α.