Ποιητική Διαδρομή – Καιρός Χαϊκού

297

H Ποιητική Διαδρομή είναι μια προσπάθεια αισθητηριακής επανοικειοποίησης του χώρου, μέσω της δημιουργίας 17 ποιητικών στάσεων στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας (Λόγγος Αιγίου, Σελιανίτικα, Άκολη [Άβυθος], Πόλη Αιγίου, Παραλία Αλυκής).

Η επιλογή της περιοχής δεν είναι τυχαία. Μεγάλο μέρος της πρωτότυπης συλλογής του βιβλίου Καιρός Χαϊκού χαρτογραφεί μεταξύ άλλων, την περιοχή του Αιγίου. Λησμονημένα τοπόσημα, κορεσμένα αξιοθέατα, σημεία χαμηλής τουριστικής αλλά υψηλής ποιητικής αξίας, πολυσύχναστοι ή ανυπόληπτοι χώροι: το λούνα παρκ στα Σελιανίτικα, ο πλάτανος στην πλατεία του Λόγγου, το αλμυρίκι της Αλυκής κοκ. Στόχος, η αντιπαραβολή αναπαράστασης και «πραγματικότητας» και τελικά, η συνένωση ποιητικού και κυριολεκτικού χώρου και χρόνου.

Ως εκ τούτου, τοποθετήθηκαν 17 σημάνσεις με χαϊκού και τα οπτικοακουστικά αντίστοιχά τους, στα σημεία που τα ποιητικά αυτά ζεύγη αναφέρονται (ένα χαϊκού και ένα Qr code για κάθε σημείο-στάση). O/η επισκέπτης/ρια θα μπορεί να διαβάζει το μικρό ποίημα και να σαρώνει το QR code με την κάμερα του smartphone του/της ή με ειδική εφαρμογή σάρωσης που στα περισσότερα έξυπνα τηλέφωνα είναι προεγκατεστημένη.

Η τοποθέτηση των επιγραφών έγινε σε συνεννόηση και με την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας. Μακροπρόθεσμος στόχος της διαδρομής είναι η βιωσιμότητά της, η υιοθέτησή της από τους κατοίκους-χρήστες του ποιητικού περιπάτου δίνοντας παράλληλα έναυσμα για χάραξη νέων πολιτιστικών διαδρομών από τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής.

Περισσότερες πληροφορίες: kairoshaiku.com/diadromh/

Συντελεστές:
Παύλος Σημάτης (παραγωγή/σύλληψη/χαϊκού), Βίκυ Αλεξανδράκη (κίνηση, συνδραματουργία), Γιάννης Μάκκας (μουσική σύνθεση), Αλέκος & Χρήστος Μπουρελιάς (κινηματογράφηση, μοντάζ), Κωνσταντίνος Αργυρίου (γραφιστική ανάπτυξη), Γιώργος-Κωνσταντίνος Θεοφανόπουλος (ψηφιοποίηση)

Με την αιγίδα και την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ

τρέιλερ: https://vimeo.com/582495898

Ποιητική Διαδρομή (trailer)
https://vimeo.com