Εισηγήσεις ομιλητών από το 1ο Συνέδριο για τη Μαύρη Σταφίδα, Αίγιο 1-2 Οκτωβρίου (video)

265

Ένα διήμερο γεμάτο με την ιστορία της μαύρης σταφίδας και την συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος, αποτέλεσε η διοργάνωση του 1ου Συνεδρίου για την μαύρη σταφίδα που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο την Παρασκευή 1 και το Σάββατο 2 Οκτωβρίου, από τον Δήμο Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον οργανισμό Πριμαρόλια.

Το 1ο Συνέδριο για την μαύρη σταφίδα με τίτλο: «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος» αποτέλεσε το πρώτο μέρος του διμερούς συνεδρίου «Πολύπτυχη Βοστίτσα. Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα» το οποίο τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Μέσα από τις έξι συνεδρίες που έλαβαν χώρα στο πλαίσιο διεξαγωγής του συνεδρίου, αναδείχθηκε ο ιστορικός ρόλος της μαύρης σταφίδας καθώς και η άρρηκτα συνυφασμένη πορεία του προϊόντος με αυτή του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Με την συμμετοχή καταξιωμένων εισηγητών παρουσιάστηκαν ιστορικά δεδομένα και μελέτες που προέβαλαν τον πολύδιάστατο ρόλο που διετέλεσε ο «μαύρος χρυσός», τεκμηριώνοντας τη ιστορική σημασία ενός προϊόντος που αποτέλεσε το κυρίαρχο για τις ελληνικές εξαγωγές και συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, ενώ έχει συνδέσει το όνομά του με μια σειρά από περιοχές της Πελοποννήσου και των Ιονίων Νήσων, με πρωταγωνιστή το Αίγιο.

Επιπλέον αναλύθηκαν μια σειρά από θεματικές για τον ρόλο της μαύρης σταφίδας όπως: η οικονομική συμβολή της επανάσταση του 1821, η σταφιδική κρίση, τα επαγγέλματα της σταφίδας, η σταφιδική προφορική ιστορία, οικονομικά στοιχεία και πρακτικές, η κοινωνική διάσταση της σταφίδας, βιβλιοπαρουσιάσεις ενώ οι εργασίες του συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με μια ανοιχτή συζήτηση για το προϊόν, την ανάπτυξη και την άυλη πολιτιστική κληρονομία της σταφίδας.

Aναλυτικά διεξήχθησαν οι εξής συνεδρίες:

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Α΄«Η ΜΑΚΡΑ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» , με συντονίστρια την κα Έλλη Δρούλια – Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης της Βουλής των Ελλήλων. Εισηγήσεις:

Πέτρος Θ. Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. «Η σταφιδική κρίση. Ποσοτική ανάλυση»

(video) https://youtu.be/WMnvAhMMpeY

Διονύσης Τραμπαδώρος, Οικονομολόγος, Ιστορικός ΜΑ Ιστορίας.«Ο λιμένας του Κατακόλου την περίοδο 1820 έως το 1941». (video)  https://youtu.be/yawZqYZYFT8

Παναγιώτης Κοντόλαιμος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.«Ένα ιδιαίτερο προϊόν στα πλαίσια ενός πολυσχιδούς συστήματος αγροτικής παραγωγής. Η σταφίδα στην Οθωμανική Πελοπόννησο. Δεδομένα και πιθανές κατευθύνσεις της έρευνας». (video)  https://youtu.be/Zcm1gMEtmHo

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Β΄ «ΒΟΣΤΙΤΣΑ: ΤΟΠΟΣ, ΣΤΑΦΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ» , με συντονιστή τον κ. Στάθη Κουτρουβίδη, , Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας. Εισηγήσεις:

Αντώνης Πολυδώρου, Ιστορικός ΜΑ. «Σταφιδική πολιτική και νομοθετικές παρεμβάσεις στην αντιμετώπιση της κρίσης του 1893». (video)   https://youtu.be/km8HxgTVeiw

Όλγα Καραγεώργου-Κουρτζή, Διδάκτωρ Ιστορίας, Επ. Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων. «Σταφίδα και Επανάσταση: η περίπτωση της Αιγιάλειας με βάση το αρχείο της οικογένειας Περούκα».

(video)  https://youtu.be/JM41rqcI7sg

Έλλη Δρούλια, Ιστορικός. «Τα επαγγέλματα της σταφίδας»

(video)   https://youtu.be/mqQT6xZpxLg

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Γ΄ «ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΛΕΩΝ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ», συντονίστρια κα Μαρία Τσουκαλά – Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας. Εισηγήσεις:

Στάθης Κουτρουβίδης, Ιστορικός, Ph.D. οικονομικής και κοινωνικής Iστορίας.«Η Πάτρα μέσα από το εμπόριο του αγωνιστή του 1821 Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλου».

(video)     https://youtu.be/3DfieIve8Lg

Σταυρούλα  Βερράρου, Εκπαιδευτικός Μ.Ε., Δρ. Ιστορίας. «Χρήματα εζήτει και χρήματα εύρισκε». Παραδοσιακές και νεωτερικές μορφές χρηματοδότησης στη σταφιδική ύπαιθρο κατά τον 19ο αιώνα». (video)     https://youtu.be/tOSCdyUIAp8

Βάνα Μπεντεβή, Ιστορικός-φιλόλογος . «Η οικονομική συμβολή της σταφίδας στην Επανάσταση του 1821». (video)  https://youtu.be/igKnUBoz5L8

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δ΄ «Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ», με συντονιστή τον κ. Ελευθέριο Αγγελόπουλο – πρέσβης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση, του δήμου Αιγιαλείας. Εισηγήσεις:

Χάρης Αθανασιάδης, Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, διευθυντής του ΜΠΣ Δημόσια ιστορία του ΕΑΠ. «Το πρόγραμμα Σταφιδική προφορική ιστορία».

(video)  https://youtu.be/X4FJWia2XLo

Ηλίας Μπιτσάνης, Δημοσιογράφος, συγγραφέας. «Το σταφιδικό κίνημα στην Πελοπόννησο, η περίπτωση της Μεσσηνίας». (Video)    https://youtu.be/VnlRTgcxrKY

Αλέξης Φραγκιάδης, Οικονομικός Ιστορικός. «Κορινθιακή σταφίδα, ανάπτυξη, κρίση και συρρίκνωση: η περιφερειακή διάσταση» (Video) https://youtu.be/w8aieUdrGKg

ΣΥΝΕΔΡΙΑ Ε΄ – ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ, με συντονίστρια την κα Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Φιλόλογος – Συγγραφέας. Εισηγήσεις:

Φαίδων Κουνινιώτης. «Η ιστορία της σταφίδας: μια πριγκίπισσα στο διάβα των αιώνων» | Τάκης Κουνινιώτης, εκδόσεις Έφεσος, 2006. (Video) https://youtu.be/A0xxTyKlDb8

Μαρία Παναγιωτακοπούλου, Εκδότρια. «Το πιάνο και άλλα οικογενειακά σχεδιάσματα» | Έλλη Δρούλια, εκδόσεις Ηδύφωνο, 2021 (video)  https://youtu.be/EAvAWXmr6Ck

Γεώργιος Κατραχούρας, Ιστορικός, MSc Νεότερης ιστορίας. «Γενόμενος κάτοχος απεράτων καλλιεργησίμων εκτάσεων…». Η συγκρότηση της αστικής τάξης στην επαρχία Πατρών κατά τον 19ο αιώνα | Στάθης Κουτρουβίδης, εκδόσεις Σμίλη, 2021.

(video) https://youtu.be/IeMW1DL7cmQ

ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΣΤ΄ «Η ΜΑΥΡΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ: ΠΡΟΪΟΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ»

Συμμετείχαν: ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο κ. Γιάννης Δρίνης – προϊστάμενος του τμήματος Άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και διαπολιτισμικών θεμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού, ο κ. Φώτης Κόντης – πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, η κα Ηρώ Τσιμπρή – Γενική Διευθύντρια της Αχαΐα Αναπτυξιακή, ο κ. Βασίλης Ψαρράς  Καλλιτεχνικός Διευθυντής Φεστιβάλ Πριμαρόλια – Διδάσκων στο Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Πελοπόννησου, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. Πριμαρόλια κ. Σωτήρης Μπόλης.

video: https://youtu.be/TTJmJc2VmxI

Δείτε την 1η ημέρα του συνεδρίου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=_MLdbN-rrc0&t=72s

Δείτε την 2η ημέρα του συνεδρίου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=17XaF6FcSaQ&t=27985s