«Εκπαιδεύοντας τον Παππού στο Διαδίκτυο» σε σκηνοθεσία του αιγιώτη Γιώργου Ρούφα, την Πέμπτη το πρωί στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα»

812

Η εξαιρετική παράσταση για μαθητές κάθε ηλικίας αλλά και για ενήλικες «Εκπαιδεύοντας τον παππού στο διαδίκτυο» σε σκηνοθεσία του αιγιώτη ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Ρούφα, παρουσιάζεται στο Αίγιο την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλωνα». Οι παραστάσεις θα είναι πρωινές (9.00 και 11.30) και η αρχική τιμή εισιτηρίου είναι 5 € μαθητικό και 8 € κανονικό.

Την παράσταση έχει γράψει ο συγγραφέας της Φάρμας του Διαδικτύου και Υπεύθυνος της γραμμής Βοήθειας του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Γιώργος Κορμάς. Πρόκειται για ένα έργο που ασχολείται με προβλήματα από την ανεξέλεγκτη χρήση του διαδικτύου (συμπεριφορές εξάρτησης, cyber bullying κ.α.), με το ρόλο της οικογένειας  καθώς και με τον ψηφιακό αναλφαβητισμό. Απευθύνεται σε σχολεία, Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε ενήλικες που η σχέση τους με το διαδίκτυο παραμένει γοητευτικά άγνωστη. Ο σκηνοθέτης  αξιοποιεί τα νέα τεχνολογικά μέσα του video mapping (χρήση προτζέκτορα), δημιουργώντας ένα εικαστικό περιβάλλον καινοτόμο και πρωτότυπο, συνδυάζοντας την κινηματογραφική τεχνική των βίντεο και της εικόνας με την θεατρική πράξη.

Το έργο «Εκπαιδεύοντας τον Παππού στο Διαδίκτυο» υποστηρίζει το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς  Διαδικτύου. (www.saferinternet4kids.gr, www.safeline.gr, www.help-line.gr) που  τελεί υπό την αιγίδα και συγχρηματοδότηση της Ε.Ε. και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Το κείμενο έχει ενταχθεί ως βασικός εκπαιδευτικός άξονας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου με θέμα «Ψυχική Υγεία και Διαδίκτυο».

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ
Ο Νίκος, ένας έφηβος με συμπτώματα εθισμού στα διαδικτυακά παιχνίδια, ζει μόνο στον ψηφιακό κόσμο, αγνοώντας τις χαρές της πραγματικής ζωής. Η οικογένειά του ανησυχεί και προσπαθεί να τον βοηθήσει. Καθοριστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια έχει ο παππούς, πετυχημένος καλλιτέχνης, που τον γοητεύουν οι νέες τεχνολογίες αλλά αδυνατεί να τις κατανοήσει. Ο παππούς  γνωρίζει με την βοήθεια του εγγονού  τις χρήσεις, τις δυνατότητες που έχει το διαδίκτυο για να κάνει την ζωή του πιο πρακτική και λειτουργική, ενώ ο εγγονός με την βοήθεια του παππού αποκτά νέα ερεθίσματα, ανακαλύπτει την μαγεία της μουσικής στα κρουστά και απεγκλωβίζεται από τον εθισμό του. Παράλληλα ο έρωτας του Νίκου με τη συμμαθήτρια του Αναστασία, θα τον οδηγήσει να αντιληφθεί το αδιέξοδο του, να σταματήσει να παίζει και να διεκδικήσει μια θέση και πάλι στον φυσικό κόσμο.

ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
1. Η καταπολέμηση της κατάχρησης του διαδικτύου και η ενημέρωση για τους κινδύνους.
2. Η ενίσχυση του γονικού ελέγχου στο διαδίκτυο.
3. Η κινητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού  των ηλικιωμένων και των ενηλίκων ψηφιακά αναλφάβητων με τη βοήθεια των παιδιών ως μια καινοτόμος διαδικασία εκπαίδευσης  των παιδιών.
4. Οδηγός σωστής και ασφαλούς  χρήσης του Διαδικτύου για γονείς και παιδιά.

Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης Γιώργος Ρούφας: «Μέσα από την θεατρική παράσταση ο μαθητής γίνεται κοινωνός και πρεσβευτής, διαμορφώνει ένα κοινωνικό πλαίσιο και έναν νέο τρόπο αντίληψης που τον φέρνει αντιμέτωπο με την καθημερινότητα του. Η επαφή και οι διάλογοι που αναπτύσσονται σε κάθε παράσταση με τους μαθητές είναι ουσιαστικοί για εμάς. Μέσα από την συνεχή δραστηριότητα μας διαπιστώνουμε τις ανάγκες των νέων. Ευελπιστούμε να συνεχίσουμε να σας έχουμε αρωγούς στο έργο μας και στο μέλλον δείχνοντας έμπρακτα την ευαισθησία σας σε θέματα ασφαλούς χρήσης του διαδικτύου. Το διαδίκτυο είναι μια προέκταση της ανθρώπινης συμπεριφοράς και ένα μέσο που καθορίζει την επικοινωνία μας. Να το αξιοποιήσουμε και να ζήσουμε με αυτό αποκομίζοντας όλα τα θετικά του οφέλη. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον διεθνούς φήμης μουσικό – παιδαγωγό Νίκο Τουλιάτο που πρωταγωνιστεί σε αυτό το εγχείρημα  και τον Γιώργο Κορμά που μας παραχώρησε το έργο».

Παίζουν: Νίκος Τουλιάτος, Μάρω Χαραλαμπίδου, Γεωργία Ιωαννίδου, Γιάννης Σοφικίτης. Φιλική συμμετοχή:  Bαγγέλης Ζαπαντιώτης

Διάρκεια: 75’

Για περισσότερες πληροφορίες, κρατήσεις για Σχολεία, Ομάδες, παρακαλούμε επικοινωνήστε έγκαιρα με την κα Στελλίνα Ανεμά (anemstellina@gmail.com) και στο τηλέφωνο 6973 56 69 62.