Συγκινητική η εκδήλωση μνήμης και γνώσης, με ομιλητή το Φάνη Ζουρόπουλο, με αφορμή το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

541

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση γνώσης και μνήμης, με αφορμή το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα της 13ης Δεκεμβρίου 1943 και σχετική με το ρόλο που έπαιξαν πρόσωπα και γεγονότα στην όλη αυτή τραγική υπόθεση, παρουσιάστηκε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου στο Πολιτιστικό Κέντρο (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, σε συνεργασία της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, με κεντρικό ομιλητή τον δημοσιογράφο κ. Φάνη Ζουρόπουλο.

Γιατί δεν έκαψαν πρώτα το Αίγιο οι Γερμανοί, αφού έτσι είχαν αποφασίσει; Ποιο ρόλο έπαιξε ο ΕΛΑΣ; Γιατί δεν αντέδρασαν οι Καλαβρυτινοί; Γιατί δεν απέδωσαν οι διαπραγματεύσεις Θεοκλήτου-Γερμανών; Γιατί δε βοήθησαν οι αντάρτες; Γιατί πυροβόλησαν και σκότωσαν τους Γερμανούς αιχμαλώτους, ενώ ήσαν δυνάμεις Κατοχής και ήξεραν ότι θα επακολουθούσαν αυστηρά αντίποινα; Σοβαρά ερωτήματα, με κορυφαίο: Θα μπορούσε ίσως ν’αποφευχθεί το μακελειό στα Καλαβρύτα;

Ο κ. Φάνης Ζουρόπουλος, που χρόνια τώρα εργάζεται για να “ξεδιπλώσει” αυτόν τον “μίτο της Αριάδνης”, προσεγγίζοντας τα Γερμανικά Αρχεία με στόχο την Αλήθεια και μόνο, καθήλωσε πραγματικά το κοινό με όσα στοιχεία παρουσίασε. Με βαθειά γνώση των γεγονότων, αφηγήθηκε πολλές λεπτομέρειες των τραγικών ημερών πριν το Ολοκαύτωμα και παρουσίασε όλες τις διαβουλεύσεις των εμπλεκομένων πλευρών, τόσο στο Αίγιο όσο και στα αρχηγεία Γερμανικών και Ελληνικών Αρχών. Όπως τόνισε ο κ. Ζουρόπουλος, όσο κι αν το ψάξουμε, ένα είναι βέβαιο: Η περιοχή Αιγίου-Καλαβρύτων ήταν η κύρια εστία αντίστασης και οι Γερμανοί τη φοβούνταν! Έψαχναν αφορμή να αφανίσουν όχι μόνο τα Καλάβρυτα αλλά και το Αίγιο.

Η συζήτηση με το κοινό, που ακολούθησε την ομιλία του κ. Ζουρόπουλου, ήταν εξίσου ενδιαφέρουσα. Το λόγο πήραν, με πολλά ερωτήματα και τοποθετήσεις, άνθρωποι που ήξεραν και που ήθελαν να μάθουν και άλλα. Συγκίνηση προκάλεσε η μαρτυρία του οδοντιάτρου Βασίλη Καφούσια, που ήταν μέσα στο Δημοτικό Σχολείο των Καλαβρύτων εκείνη την αποφράδα μέρα και ο πατέρας του εκτελέστηκε στο Λόφο του Καππή, μαζί με χιλιάδες ακόμα Καλαβρυτινούς.

Εν κατακλείδι, αυτή η φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση αποτελεί μια σοβαρή πρωτοβουλία της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και της ΙΛΕΑ για τη διάσωση της τοπικής ιστορίας και άγνωστων, σε πολλούς, πτυχών της.

Σημειώνεται πως, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αποδόθηκαν τιμητικοί έπαινοι σε δύο μαθητές του Εσπερινού Γενικού Λυκείου Αιγίου, που συμμετείχαν και διακρίθηκαν σε διαγωνισμό ποίησης της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας αποτυπώνοντας τα συναισθήματά τους για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Πρόκειται για τον Χρήστο Θεοδοσίου και την Κωνσταντίνα Παπαγεωργοπούλου, τους οποίους η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και η ΙΛΕΑ δια των προέδρων τους κ.κ. Κωνσταντίνου Κλάγκου και Βάνας Μπεντεβή, συνεχάρηκαν ολόθερμα.

 

[widgetkit id=161]