«Γκόλφω» από την Θεατρική Σκηνή «Ανάγεννησις» Ακράτας την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουλίου

24

GLOLFO-ΑFISAΗ Θεατρική Σκηνή «Ανάγεννησις» Ακράτας, την Δευτέρα 29 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 9.15μ.μ. στο προαύλιο του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας – Κράθιο, θα παρουσιάσει την θεατρική παράσταση «Γκόλφω».

 

Γκόλφω, η δική μας Ιουλιέτα.

Ο Σπυρίδων Περεσιάδης έχοντας εφεύρει το δικό του ιδιότυπο τρόπο γραφής γράφοντας σε λευκές σελίδες χωρίς γραμμές με οδηγό τον αντίχειρά του, συγγράφει τη «Γκόλφω», ένα έργο που αγαπήθηκε ιδιαίτερα και παίχτηκε σε πολλές θεατρικές σκηνές σε όλο τον κόσμο χαρίζοντας δόξα και φήμη στον ποιητή.

Η Γκόλφω, που σημαίνει εγκόλπιον, γκόλφι, φυλακτό, πρωταγωνιστεί στο ειδυλλιακό δράμα του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, ένα από τα εμβληματικά έργα του νεοελληνικού θεάτρου και αρχέτυπο του εγχώριου μελοδραματισμού που εκτυλίσσεται σ’ ένα ορεινό ελληνικό χωριό του 19ου αιώνα. Η Γκόλφω και ο Τάσος, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά. Η παραβίαση του όρκου, ισοδυναμεί με θάνατο και κινεί τις δυνάμεις του πεπρωμένου με τραγικό τρόπο.

Το έργο ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 1893 και παρουσιάσθηκε λίγες ημέρες αργότερα σε πανελλήνια πρώτη από ερασιτεχνικό θίασο στην Ακράτα.

 

Συντελεστές παράστασης

Σκηνοθεσία: Έλενα Καλαϊτζή, Ίνγκριντ Κoυτσουρέλη – GREINE LINDA

Δραματουργική επεξεργασία: Έλενα Καλαϊτζή, Ίνγκριντ Κουτσουρέλη, Ανδρέας Κουτσουρέλης

Σχεδιασμός φωτισμού: Μάριος Κουτσουρέλης

Πρωτότυπη μουσική: Μιχάλης Καλογεράκης

Διδασκαλία μουσικής: Χρήστος Ασημακόπουλος

Ενορχήστρωση: Δημήτρης Μίχαλος, Πρόδρομος Βουρλιώτης

Σκηνικά: Αντρέας Σακελλαρίου, Σπήλιος Ζιδρόπουλος

Κοστούμια: Έλενα Καλαϊτζή, Ίνγκριντ Κουτσουρέλη

Βοηθοί Κοστουμιών: Αρετή Γιαουπλάρη, Ανδρέας Σακελλαρίου

Ήχος – Φώτα: Γιάννης Τόλιος

Επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Καρρά

Ερμηνεύουν με σειρά εμφάνισης

Κατερίνα Σούλη / Γκόλφω

Σπήλιος Ζιδρόπουλος / Τάσος

Κώστας Παπαγεωργόπουλος / Αγωγιάτης – Γεωργούλας

Nisreen Faour / Άγγλος λόρδος

Σπήλιος Γιοβάς / Κίτσος

Φάνης Πετρόπουλος / Γιάννος

Μάρη Παπαγεωργοπούλου / Αστέρω

Νίκος Νικολούλιας / Θανασούλας

Ανδρέας Σακελλαρίου / Δήμος

Κατερίνα Τσάκωνα / Σταυρούλα

Ανδρέας Διαμαντόπουλος / Ζήσης

Βάνια Ξιφαρά / Γκόλφω

Νικολία Σταυροπούλου / Γκόλφω, Αστέρω

Όλη η ομάδα / Χορός

Μουσικοί επί σκηνής

Μαρία Ασημακοπούλου / κλαρινέτο

Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου / κλαρινέτο

Δημήτρης Μίχαλος / τρομπέτα

Ανδρέας Προύτζος / κιθάρα

Χρήστος Ασημακόπουλος / σαξόφωνο

 

Υποστήριξη: Φιλοπρόοδος Όμιλος Ακράτας «Γεώργιος Λεφεντάριος».

Οικονομική ενίσχυση: 10 ευρώ.

Φοιτητές-Άνεργοι: 5 ευρώ.

Η θεατρική παράσταση θα επαναληφθεί την Τετάρτη 7 και Πέμπτη 8 Αυγούστου στον ίδιο χώρο στις 9.15μ.μ.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2024» του Δήμου Αιγιαλείας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Αθλητισμού.

 

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΙΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Στην Ακράτα σε ένα ξέσπασμα δημιουργικής ορμής οι νέοι εκείνης της εποχής δημιούργησαν έναν πολιτιστικό σύλλογο με σκοπό την πνευματική και ηθική ανάπτυξη των μελών του καθώς και της πόλης της Ακράτας.

Τον ονόμασαν «Αναγέννησις» και για σήμα του όρισαν τον φοίνικα που αναγεννιέται από τις στάχτες του και συμβολίζει την δύναμη του ανθρώπου να ξεπερνά τις δυσκολίες του και να γίνεται ακόμα πιο δυνατός. Σε μια δύσκολη εποχή για την χώρα οι νέοι της Ακράτας οραματίζονταν να δημιουργήσουν ένα ζωντανό πολιτιστικό κύτταρο. Και τα κατάφεραν. Σε μια διαδρομή εκατό χρόνων ο σύλλογος μας δημιούργησε λαμπρές εκδηλώσεις αφού πρωτοστάτησε στις θεατρικές παραγωγές, στις μουσικές εκδηλώσεις , σε φιλολογικές και ποιητικές βραδιές, στις παρουσιάσεις βιβλίων και αναλογίων και σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις.

Αναγέννησις, μητέρα των συλλόγων. Έτσι συνηθίζεται να την λέμε. Γιατί οι πόρτες της είναι πάντα ανοιχτές, γιατί αγκαλιάζει κάθε νέα προσπάθεια και γιατί όλοι οι σύλλογοι βρίσκονται κάτω από τη σκέπη της.

Αναγέννησις, ένας από τους μακροβιότερους και ιστορικότερους πολιτιστικούς συλλόγους της χώρας. Οι Ακρατινοί την στήριξαν από την πρώτη στιγμή και την προίκισαν από το υστέρημα τους με δύο κτίρια που περιλαμβάνουν δυο θεατρικές σκηνές, γραφεία, αίθουσα για βεστιάριο ακόμα και χώρο για κινηματογραφικές προβολές. Στο σανίδι της Αναγέννησις ζωντάνεψαν ήρωες του ελληνικού και ξένου θεάτρου, παρέλασαν θίασοι με επώνυμους ηθοποιούς αλλά και με δεκάδες ερασιτέχνες, βραβεύτηκαν ποιητές πανελλήνιας εμβέλειας και σε αυτό το σανίδι γενιές Ακρατινών μπολιάστηκαν με το σαράκι της εθελοντικής προσφοράς και της άδολης συνεργασίας.

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την ίδρυσή του, ο ιστορικός Σύλλογος Αναγέννησις αποτίει φέτος φόρο τιμής στον Αχαιό δημιουργό Σπυρίδωνα Περεσιάδη, «στον τυφλό συμπατριώτη μας ποιητή και δραματογράφο», όπως αναφέρει ο Μιχαήλ Ροδάς στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας Χελμός (Ιανουάριος 1948). Κάθε τόπος οφείλει να τιμά και να αναδεικνύει το τοπικό πνευματικό του κεφάλαιο. Τιμούμε τον άνθρωπο που έκανε την ιστορική Νωνάκριδα, τα γραφικά Κλουκινοχώρια και την Ακράτα γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο.

Τιμούμε τον τόπο μας.

Συνεχίζουμε.