Η σταφίδα και η συμβολή της στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της Αιγιαλείας (1920-1950) – Εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, το Σάββατο 30 Μαρτίου

442

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) και η Εταιρεία Επιστήμης και Πολιτισμού Αιγιαλείας (ΕΤ.Ε.Π.Α.) οργανώνουν το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013, ώρα 19.00, στο  Πολιτιστικό Κέντρο (Παλαιό Νοσοκομείο) Αιγίου, ομιλία της κοινωνικής επιστήμονος Ελένης Λαγουδάκη με θέμα «Η σταφίδα και η συμβολή της στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της Αιγιαλείας (1920-1950)». Την ομιλήτρια θα προλογίσει ο κ. Θανάσης Καλαφάτης, καθηγητής της Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πειραιά και του ΠΜΣ Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Η ομιλία επικεντρώνεται στην παρουσίαση των ευρημάτων μιας έρευνας που αφορά την παραγωγή και την εμπορία της σταφίδας και τη συνεισφορά της, μαζί με άλλους παράγοντες,  στη διαμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας της επαρχίας Αιγιαλείας στο διάστημα 1920-1950. Η μελέτη αξιοποίησε κατά κύριο λόγο αρχειακό υλικό που απόκειται στα ΓΑΚ-Τοπικό Ιστορικό Αρχείο Αιγίου.

Παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν την πληθυσμιακή εξέλιξη της περιοχής, καθώς και την καλλιέργεια, την παραγωγή και την εμπορία της σταφίδας το συγκεκριμένο διάστημα. Γίνεται αναφορά στο σώμα των σταφιδεμπόρων, τα σταφιδεργοστάσια, τις  συνθήκες εργασίας και την τεχνική επεξεργασία της σταφίδας. Επίσης, παρουσιάζονται στοιχεία που αφορούν τους εργαζόμενους στα σταφιδεργοστάσια και τη συνδικαλιστική τους οργάνωση.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις σταφιδεργάτριες του Αιγίου, καθώς η συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα αποτελούσε σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των εργασιών επεξεργασίας της σταφίδας. Η σωματειακή τους οργάνωση, ο «Σύλλογος Σταφιδοσυσκευαστριών Αιγίου-Η Αλληλοβοήθεια», οδήγησε τις γυναίκες αυτές όχι μόνο στην χειραφέτηση, την αυτογνωσία και την αυτοσυνείδηση αλλά και τον ίδιο το σύλλογο στον 21ο αιώνα, καθώς είναι από τα ελάχιστα σωματεία της εποχής του μεσοπολέμου που εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι σήμερα.

 

Δείτε εδώ μια μικρή ενδιαφέρουσα παρουσίαση