Απολογισμός Δράσεων «Εν συρμώ – γιορτές του Οδοντωτού 2018»

1402

Οι εκδηλώσεις «Εν συρμώ» για το 2018 ολοκληρώθηκαν με το τραίνο της τέχνης να ενώνει το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα καθώς και με το τοπίο του παγκοσμίου βεληνεκούς ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου, με την πραγματοποίηση αναδρομικής έκθεσης ζωγραφικής στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο από τις 27 Απριλίου έως και τις 31 Μαΐου 2018, αλλά και πολλές ακόμα δράσεις κατά τον μήνα Μάιο.

Εκθέσεις

Οι εκδηλώσεις φέτος εγκαινιάστηκαν με την έκθεση ζωγραφικής «Οι Ελληνικές εικόνες του Γιάννη Σπυρόπουλου 1950-1960: διάλογος με τον τόπο του» σε μια συνεργασία με το Ίδρυμα Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου. Η έκθεση συμπεριλάμβανε 30 έργα του ζωγράφου, με αναφορές σε Αιγιάλεια και Καλάβρυτα και με έργα που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό. Επίσης εκπονήθηκε μουσειοπαιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο σχεδιάστηκε από την εικαστικό Λία Πέτρου σε συνεργασία με το Ίδρυμα Σπυροπούλου και τη ΔΗΚΕΠΑ. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε για τα σχολεία της Αιγιάλειας που επισκέπτονταν την έκθεση. Μετά από την ειδική ξενάγηση της επιμελήτριας Νάνσυς Χαριτωνίδου, οι μαθητές συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με διαδραστικό τρόπο, χρησιμοποιώντας το πρωτότυπο υλικό που είχε ειδικά δημιουργηθεί.

Σημειώνεται ότι οι μαθητές του 1ου Δημ. Σχολείου Αιγίου εμπνεύστηκαν από την επίσκεψή τους στην έκθεση και τη γνωριμία του με τον Σπυρόπουλο και με την υποστήριξη της Διευθύντριας του σχολείου και της υπεύθυνης δασκάλας εικαστικών δημιούργησαν τα δικά τους εξαιρετικά έργα, τα οποία και παρουσιάστηκαν σε μια μικρή έκθεση στο ισόγειο του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου.

Η έκθεση σε αριθμούς:

  • 800 και πλέον επισκέπτες.
  • 400 μαθητές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (νηπιαγωγεία – δημοτικά)  συμμετείχαν στο πρωτότυπο μουσείο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • 200 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ξεναγήθηκαν στην έκθεση.

Στο Διακοπτό, σε αίθουσα έναντι της πλατφόρμας επιβίβασης του σταθμού, πραγματοποιήθηκε ομαδική έκθεση χειροτεχνίας από την ομάδα «Εν Διακοπτώ… χειροτεχνήματα», μιας μικρής ομάδας γυναικών του Διακοπτού, η οποία, με την καλλιτεχνική καθοδήγηση της δασκάλας τους Μαργαρίτας Γούτου, δημιούργησε έργα εμπνευσμένα από τον οδοντωτό και το έργο του ζωγράφου Γιάννη Σπυρόπουλου (με καταγωγή από το Διακοπτό).

Διάφορες δράσεις

Στο σταθμό του οδοντωτού «Μέγα Σπήλαιο» στη Ζαχλωρού φιλοξενήθηκε μια ξεχωριστή εκδήλωση όπου μικροί μαθητές «μυήθηκαν» στο τοπίο που έχει εμπνεύσει το Σπυρόπουλο ενώ πειραματίστηκαν με τα έργα του ζωγραφίζοντας υπό  την καθοδήγηση της εμψυχώτριας Μαργαρίτας Γούτου, με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας.

Ο σταθμός του οδοντωτού στο Διακοπτό γέμισε με μελωδίες από γαλλικά τραγούδια από το μουσικό σχήμα «La chanteuse». Η Έλενα Παπαδημητρίου ερμήνευσε εξαιρετικά μελωδικούς ήχους από την Edith Piaf και τη Zaz έως και έργα του Μίκη Θεοδωράκη στη γαλλική γλώσσα, υπό τη συνοδεία πιάνου από τον Γιώργο Αναστασόπουλο.

Το φετινό δημοσιογραφικό οδοιπορικό περιελάμβανε ένα βιωματικό ταξίδι με τον Οδοντωτό από το Διακοπτό στα ιστορικά Καλάβρυτα για την ομάδα δημοσιογράφων, κριτικών τέχνης, ανθρώπων του πολιτισμού και του τουρισμού που συμμετείχαν. Παρών ήταν και ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος με την παρουσία του πιστοποίησε την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον θεσμό.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού με προβολή της ταινίας «Ο Στρατηγός» του Μπάστερ Κίτον (1926), σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου.

Επισκεψιμότητα

Χιλιάδες επισκέπτες ταξίδεψαν το Μάιο με τον Οδοντωτό χάρη στις ειδικές εκπτωτικές τιμές που καθιέρωσε η ΤΡΑΙΝΟΣΕ για την υποστήριξη του θεσμού , δίνοντας την ευκαιρία στους ταξιδιώτες να βιώσουν την εμπειρία μια μοναδικής διαδρομής.

 

Αναγνώριση

Ο θεσμός «Εν συρμώ – Γιορτές του οδοντωτού» τιμήθηκε με το Σήμα του Ευρωπαϊκού έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, το οποίο έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση με στόχο να ενθαρρύνει όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο να ανακαλύψει και να εξερευνήσει την Πολιτιστική Κληρονομιάς της Ευρώπης αλλά και να τονώσει το αίσθημα της Ευρωπαϊκής Ταυτότητας.

https://www.culture.gr/el/service/SitePages/view.aspx?iID=3214

Αιγίδα και υποστήριξη

Οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, καθώς και του Υπουργείου Τουρισμού.

Διοργάνωση: ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Δήμος Αιγιαλείας, Δήμος Καλαβρύτων.

Υποστήριξη:

  • Ίδρυμα Γιάννη & Ζωής Σπυροπούλου,
  • Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού,
  • Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραϊκού,
  • Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας – Ακράτας,
  • Αχαΐα Αναπτυξιακή,
  • Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου.

Σχεδιασμός & υλοποίηση: Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α)

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Αλεξάνδρα Βασιλειάδη, στην Καργάδου Μαριεντίνα και την Καϊμάκη Βασιλική για την εθελοντική τους προσφορά και βοήθεια στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου είναι οι άνθρωποι που το στηρίζουν.