Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία του Αγώνα

0

Λεπτομέρειες Event


Η σειρά εκδηλώσεων «Ταξίδια Ιστορίας» με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, συνεχίζεται από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσα από το #εκπαιδευόμαστε_σπίτι.
Την Κυριακή 10 Μαΐου μαζί μας η Βάνα Μπεντεβή – Σπυροπούλου φιλόλογος και ιστορικός, ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος της Ιστορικής – Λαογραφικής Εταιρίας Αιγιαλείας, στην ομιλία με θέμα:
« Ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας στην προετοιμασία του Αγώνα του 1821: Από την Οδησσό στη…Βοστίτσα – Οι Αχαιοί Φιλικοί»
Η Επανάσταση των ελλήνων «ραγιάδων» το 1821, δεν ήταν ένα γεγονός που ‘ξέσπασε’ ξαφνικά, ως σε «ουρανό εν αιθρία», αλλά «κυοφορήθηκε» εντός και εκτός του ελλαδικού χώρου, πολλά χρόνια πριν και μέσα από πολλά γεγονότα και καταστάσεις. Η Φιλική Εταιρεία ήταν το …τελευταίο βήμα πριν την έκκρηξη. ΄Ηταν το «΄Οργανο», που έβαλε μπρος την πολεμική μηχανή.
Η Εταιρεία –μυστική καθ΄όλα- ιδρύθηκε στην Οδησσό της Ρωσίας, από απλούς – φτωχούς θα λέγαμε-εμποροϋπαλλήλους, που «συνέλαβαν» το όραμα της «Ανάστασης του Γένους» ,καθώς ήσαν θετικοί δέκτες της περιρρέουσας επαναστατικής ατμόσφαιρας, που διέτρεχε εκείνη την εποχή Ευρώπη και Αμερική. ΄Ηταν η εποχή, που η αρχή του τέλους των αυτοκρατοριών και των απολυταρχικών καθεστώτων είχε σημάνει…
Όμως,η Εταιρεία δεν ήταν δυνατόν να «ευδοκιμήσει» στη μακρινή Ρωσία, κάτω από το βλέμμα του τσάρου. Γι αυτό, οι πρωτεργάτες μετέφεραν την έδρα της στην Κωνσταντινούπολη, εκεί που χτυπούσε, αιώνες τώρα, η καρδιά του «Ελληνισμού» και οι λόγοι ήσαν πολλοί… Γρήγορα απέκτησε μέλη, σημαντικούς και πλούσιους έλληνες, που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν παντοιοτρόπως ,για τον κοινό σκοπό, που δεν ήταν άλλος από την Ελευθερία όλου του ΄Εθνους! Εκεί,σε μία κρίσιμη συνάντηση όλων, το Δεκέμβρη του 1820, αποφάσισαν-μετά από αμφιταλαντεύσεις- να ξεσπάσει η επανάσταση στο..μακρινό Μοριά και στέλνουν τον «Αρμόδιο» για να βολιδοσκοπήσει και να …πείσει για το παράτολμο εγχείρημα! Και του αναθέτουν να «μεταφέρει» και να κοινοποιήσει το «Γενικό τους Σχέδιο» δράσεων, το «Μερικό Σχέδιο», αλλά και το «Πολεμικό Σχέδιο».Και επί πλέον του αναθέτουν να επιδώσει στους φιλικούς τη «Επιστολή» του Γενικού Αρχηγού, με οδηγίες για την οργάνωση του Αγώνα.
Και όταν «ήγγικεν η ώρα», συνέρχονται όλοι σε Μυστική Σύσκεψη,στη Βοστίτσα ( Αίγιο),περί τα τέλη του Ιανουαρίου του 1821.Σ΄αυτή τη συνάντηση κρίθηκαν όλα! Εκεί πάρθηκαν οι οριστικές αποφάσεις και άρχισε αμέσως η προετοιμασία.΄Ηταν μια σύσκεψη που «τα είχε όλα»: Αμφισβητήσεις, καχυποψίες, εντάσεις, αντεγκλήσεις, απειλές, συγκρούσεις! Και δικαιολογημένα, για ένα τέτοιο εγχείρημα.

Όμως, το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρξε «ρήξη», καθώς στο τέλος υπήρξε «σύνθεση» των απόψεων, προυχόντων, κληρικών και εμπόρων…(όπως επισημαίνει ο Τάσος Γριτσόπουλος).Και έτσι άρχισε ο Αγώνας « στην ώρα του»!
Και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί, ο ρόλος των Αχαιών Φιλικών, που ήταν καταλυτικός για την έναρξη της Επανάστασης.Η Φιλική Εταιρεία, παρ΄ότι αριθμούσε περισσότερα μέλη στη Μάνη, εν τούτοις εκεί ήδη υπήρχαν πολλοί ενδοιασμοί και ανταγωνισμοί για τα «πρωτεία» (κυρίως ανάμεσα στον Κολοκοτρώνη και τον Π.Μαυρομιχάλη).Ενώ οι Αχαιοί- Πατρινοί, Καλαβρυτινοί και Βοστιτσάνοι-ομονοούσαν και ,παρά τις αρχικές τους αντιδράσεις προς τις θέσεις του Παπαφλέσσα, άρχισαν εγκαίρως τις προετοιμασίες,ενώ τα γεγονότα τους…πρόλαβαν.΄Αλλωστε,η «σπίθα της ελευθερίας» σιγοέκαιγε μέσα τους,όπως επισημαίνει ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος,αναφερόμενος στη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας και στη σημασία της.
Τελικά, ήταν θετικός ο ρόλος της Φιλικής Εταιρείας; (γιατί πολλές αμφισβητήσεις υπάρχουν). Ποια η σημασία της Συνέλευσης στη Βοστίτα; Ποιος ο ρόλος του Παπαφλέσσα ως φιλικού;΄Ηταν σωστή η ώρα, που άρχισε η επανάσταση; Οι πρόκριτοι, ο κλήρος, αγωνίστηκαν; Προσέφεραν;΄Υπήρχε « Εθνική συνείδηση» το 1821; Ερωτήματα που πρέπει να τα προσεγγίσουμε, οδεύοντας προς τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Εθνική μας Υπόθεση.Και πώς πορευτήκαμε, ως κράτος, μέχρι σήμερα; Θα πάρουμε μηνύματα από τη «σύνδεση μνήμης» του ΄21 και των ηρώων του για να προχωρήσουμε στο μέλλον ως ΄Εθνος;
Η ομιλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη σελίδα fb της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.:
👉https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias/