Έκθεση τέχνης «Επιστροφή στην Vostizza, την πόλη των κήπων» του Alessandro De Martino στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου

250

Ο γνωστός και βραβευμένος εικαστικός Alessandro De Martino επιστρέφει με την 56η έκθεση του στο Αίγιο.

Τριάντα (30) νέα έργα εμπνευσμένα από επιλεγμένα κι ίσως κάπως υποφωτισμένα σημεία της πόλης που αφύπνισαν εσωτερικές διαδρομές και έντονο πόθο για επιστροφή στον καλλιτέχνη.

Οι καμβάδες του γέμισαν από φως που αγκαλιάζει το πορτοκαλί, το μπλε και το πράσινο της παλέτας του, προκαλώντας σε μία αέναη αναμέτρηση την σκαιώδη πλευρά της ζωής. Αγγίζει τρυφερά, σχεδόν ερωτικά τους δρόμους, τις αντανακλάσεις, τα κτίρια, τους φάρους, τις μικρές λεπτομέρειες που η βιαστική μας ματιά προσπερνά ανύποπτα. Μια βάρκα, ένα ζευγάρι παπούτσια κρεμασμένα σε ένα καλώδιο, ένα κοχύλι, δύο δέντρα αγκαλιασμένα, μια πυξίδα, ένας περαστικός γλάρος, ένας μαύρος σκύλος και άλλοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου γίνονται ψίθυροι, αφορμές και κερκόπορτες της φαντασίας του.

Alessandro-fotoΗ τέχνη του De Martino παρόλα αυτά δεν είναι σε καμία περίπτωση παραστατική, ιχνηλατεί έννοιες και συναισθήματα, άυλες πραγματικότητες και εξοστρακισμένες αξίες. Συνομιλεί όχι με όσους μπορούν αλλά με όσους θέλουν να δουν πέρα από τα προφανή, στις παρυφές του εφήμερου με το αιώνιο. Η πόλη ανασαίνει και οντοποιείται, στο πρόσωπο μιας γυναικείας μορφής που συναντάμε σε διάφορες εκφάνσεις της στα έργα του, σε μία ίσως προσπάθεια να εξωραΐσει την μνήμη και να αποτυπώσει τα νέα ερεθίσματα που του δίνει.

Η επιστροφή στην δική του Ιθάκη της έμπνευσης, σηματοδοτεί ένα μοναδικό εξελικτικό αποτύπωμα στην μέχρι τώρα πορεία του και τον εισάγει στην πιο ώριμη καλλιτεχνική του φάση.

Η έκθεση «Επιστροφή στην Vostizza την πόλη των κήπων» προσκαλεί τους επισκέπτες της, να ανακαλύψουν δικές τους πτυχές, τα δικά τους εσωτερικά τοπία και να νιώσουν την λύτρωση της επιστροφής, της όποιας επιστροφής. Γιατί όπως είπε και ο σπουδαίος Pablo Picasso: «Η τέχνη είναι ένα ψέμα που μας βοηθάει να ανακαλύψουμε την αλήθεια».

Την ημέρα των εγκαινίων θα λάβει χώρα δρώμενο με συμμετοχή της υψίφωνου και δασκάλας φωνητικής Βασιλικής Κεφαλά, συνοδεία πιάνου από την δασκάλα πιάνου και υπεύθυνη χορωδιών Μπέσσυς Νάσση και απαγγελία ποιημάτων Αιγιαλέων ποιητών (στους οποίους έχει αφιερώσει και 2 από τα έργα του) από την ερασιτέχνη ηθοποιό Αγγελική Σαμπάνη. Την βραδιά συντονίζει η ραδιοφωνική παραγωγός Μαίρη Ζαχαράκη.

Διοργάνωση: ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α.

Εγκαίνια έκθεσης: Παρασκευή 24 Ιουνίου, ώρα 19:30

Διάρκεια έκθεσης: 24 Ιουνίου – 10 Ιουλίου 2022

Χώρος: Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου (συμβολή οδών Μητροπόλεως και Παναγιωτοπούλων), Αίγιο.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα ως Παρασκευή 10:00 π.μ.-1:00 μ.μ.

Τρίτη Πέμπτη και Παρασκευή 6:00μ.μ – 9:00μ.μ.

Είσοδος Ελεύθερη.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ, Ράδιο Αίγιο 99,2, Portal Filodimos, Σκάϊ Πάτρας 89,4, Μελωδία 100,4.