Αιγιάλεια: Στο Πολύκεντρο μπήκε ο θεμέλιος λίθος των Ελληνικών Αγώνων Λόγου με θέμα την Δημοκρατία

0
8

agoneslogou-oloiΤην Κυριακή 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στο Πολύκεντρο – Συνεδριακό Κέντρο Αιγίου η τελετή έναρξης εργασιών των Ελληνικών Αγώνων Λόγου με θέμα την Δημοκρατία. Η πρωτοβουλία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

agoneslogou-dimarxosagoneslogou-tsoukalaΧαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτριος Καλογερόπουλος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α Μαίρη Τσουκαλά, ενώ διαβάστηκε χαιρετισμός του βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. Άγγελου Τσιγκρή.

agoneslogou-mpenteviagoneslogou-tsakalidisΚύριοι ομιλητές ήταν η φιλόλογος κα. Βάνα Μπεντεβή, η οποία παρουσίασε τις πρώτες καταγραφές της ιστορίας, μέσα από πηγές, όπου φαίνεται ότι οι ρίζες της Δημοκρατίας είναι στην Αιγιάλεια, ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτριος Καλογερόπουλος, ο οποίος, μέσα από την πολυετή θεσμική του εμπειρία, παρουσίασε σημεία ενδιαφέροντος αλλά και προβληματισμού, από το θεσμικό και κοινωνικό πλαίσιο της Δημοκρατίας του σήμερα, ενώ ο ομότιμος Καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Αθανάσιος Τσακαλίδης παρουσίασε στοιχεία σχετικά με την Δημοκρατία του μέλλοντος, μέσα από το πρίσμα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης.

agoneslogou-karaiskosagoneslogou-xrisanthopoulosΑκολούθησε η τοποθέτηση του κυρίου Καραίσκου, με την ιδιότητά του ως υπεύθυνου Α/Δ για θέματα Πολιτικής Προστασίας, θέτοντας τροφή για σκέψη σε ζητήματα που αφορούν την Δημοκρατία και τη Διαχείριση Κρίσεων και η τοποθέτηση του κυρίου Θανάση Χρυσανθόπουλου, Αντιπροέδρου Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Αιγιαλείας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα ύπαρξης Δημοκρατικών Δομών σε κάθε δομή της κοινωνίας.

agoneslogou-skordaΤο πρώτο μέρος έκλεισε, με την παρουσίαση του προγράμματος και των δυνατοτήτων των Αγώνων από την διοργανώτρια κα Κατερίνα Πατρόκλου Σκορδά, Σύμβουλο Ανάπτυξης και Επικοινωνίας (DMMO) και μέλος του Διαλεκτικού Ομίλου Ελλάδος.

agoneslogou-oloiΣτη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης κύριος Δημήτρης Ζωιτσούδης, κάλεσε τον κύριο Νίκο Καραϊσκο με την ιδιότητά του ως Αναπληρωτή Δημάρχου, την κυρία Μαίρη Τσουκαλά πρόεδρο της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., τον κύριο Αθανάσιο Χρυσανθόπουλο ως εκπρόσωπο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας και την κα Κατερίνα Πατρόκλου Σκορδά ως υπεύθυνη Διοργάνωσης, να κηρύξουν την έναρξη των εργασιών. Με αυτόν τον τρόπο, σε κλίμα χαράς και ενθουσιασμού, έθεσαν τον θεμέλιο λίθο του εγχειρήματος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους μαθητές και καθηγητές από το 1ο, το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου, το Γυμνάσιο Καμαρών και το Γυμνάσιο Αιγείρας.

Ακολούθησε, Προπαρασκευαστικό Εργαστήρι, με την συμμετοχή μαθητών και καθηγητών, όπου παρουσιάστηκαν από την υπεύθυνη Διοργάνωσης κυρία Σκορδά, οι ακόλουθες ενότητες του αγωνιστικού τμήματος της διοργάνωσης:

Ενότητα: Ομιλία,

Ενότητα Διαξιφισμός,

Ενότητα Στρογγυλό τραπέζι,

Ενότητα Περιεκτικό μήνυμα.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Μέρους, οι παρευρισκόμενοι, είχαν την δυνατότητα να συζητήσουν να ανταλλάξουν απόψεις, να παρουσιάσουν παραδείγματα και να γνωρίσουν λίγο περισσότερο τις διαδικασίες και τους κανόνες των αγώνων. Το δεύτερο μέρος συνεχίστηκε με την παρουσίαση, άλλων εκφραστικών μέσων όπως είναι λ.χ. η μουσική, και η ζωγραφική.

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι να σμιλευθεί το βαρύ ιστορικό φορτίο, το σπουδαίο πολιτιστικό, το πνευματικό κεκτημένο του Δήμου, και να μεταφερθεί από τα ίδια τα παιδιά του, σε κάθε σχολείο, σε κάθε μικρή ή και μεγάλη δομή της Αιγιάλειας αλλά και εκτός αυτής, η έννοια της Δημοκρατίας.

Όραμα αυτού του εγχειρήματος, είναι να ταυτιστεί ο Δήμος Αιγιαλείας με την έννοια της Δημοκρατίας.