Δεκάδες μαθητές και μαθήτριες από την Αχαΐα στους Αγώνες Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία

406

Δήμαρχος Αιγιαλείας: «Επιδίωξή μας είναι το πνεύμα της Δημοκρατίας να μεταφερθεί μέσα από τα παιδιά σε κάθε μικρή και μεγάλη δομή της ελληνικής κοινωνίας»

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών και μαθητριών 10 Γυμνασίων της Αχαΐας διεξήχθησαν το πρωί της Τετάρτης (3/5) στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης» οι πρώτοι Ελληνικοί Αγώνες Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία, που διοργάνωσαν ο Δήμος Αιγιαλείας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.).

Στους Αγώνες συμμετείχαν και μαθητές – μαθήτριες από την Αιγιάλεια και συγκεκριμένα από το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αιγίου καθώς και από το Γυμνάσιο Αιγείρας.

Κατά την έναρξη των Αγώνων Λόγου παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του επεσήμανε ότι στόχος αυτής της πρωτοβουλίας είναι τόσο η πνευματική ανέλιξη των μαθητών και όλων όσων συμμετέχουν, όσο και η σύσφιξη των σχέσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας του νομού Αχαΐας.

«Όραμα αυτού του εγχειρήματος είναι να ταυτιστεί ο Δήμος Αιγιαλείας με την έννοια της Δημοκρατίας. Είναι γνωστός άλλωστε ο ουσιαστικός ρόλος που διαδραμάτισε ιστορικά ο Δήμος στη θέσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών και δομών. Επιδίωξη αυτού του θεσμού είναι, μέσα από τους αγώνες, να σμιλευθεί το βαρύ ιστορικό φορτίο, το σπουδαίο αυτό πολιτιστικό και πνευματικό επίτευγμα, και το πνεύμα της Δημοκρατίας, μέσα από τα ίδια τα παιδιά, να μεταφερθεί σε κάθε σχολείο, σε κάθε μικρή ή και μεγάλη δομή της κοινωνίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό», σημείωσε ο κ. Καλογερόπουλος.

Και ο δήμαρχος Αιγιαλείας κατέληξε με τις εξής συμβουλές προς τα παιδιά: «Πολλές φορές οι άνθρωποι εκλαμβάνουν τη Δημοκρατία σύμφωνα με το ατομικό τους σκεπτικό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιχειρείται στρέβλωση της Δημοκρατίας. Και τι μπορεί να… δηλητηριάσει τη Δημοκρατία; Η ύπαρξη τυπικού διαλόγου χωρίς ουσιαστικό νόημα. Ο διάλογος είναι το πρώτο βήμα που μας οδηγεί στο επόμενο, το οποίο είναι η συνεννόηση και η συνεργασία που μπορούν να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα, εφόσον βασίζεται στο σεβασμό της διαφορετικής γνώμης του άλλου. Το καλύτερο που μπορούμε να έχουμε ως εργαλείο της σκέψης και της νοοτροπίας μας είναι πάντα να έχουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό: Μήπως ο συνομιλητής μας έχει δίκιο; Συνήθως ξεκινάμε με το δεδομένο ότι έχουμε δίκιο, δηλητηριάζοντας επί της ουσίας τον διάλογο πριν ακόμα αυτός ξεκινήσει. Γι’ αυτό και καλό είναι να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια των συνανθρώπων μας, διότι αυτό ακριβώς επιτάσσει πολλές φορές η Δημοκρατία».

Οι Αγώνες Λόγου με θέμα τη Δημοκρατία περιέλαβαν τρεις ενότητες (ατομικές ομιλίες, διαξιφισμοί και διαγωνισμός περιεκτικού μηνύματος) και ολοκληρώθηκαν με την απονομή αναμνηστικών διπλωμάτων στους συμμετέχοντες.