Αίγιο: Ρεσιτάλ βιολιού της πολυβραβευμένης Αριέτας Λιάτση – Στο πιάνο η αναγνωρισμένη πιανίστα Μαρία Μυλαράκη

2650

RESITAL-POSTERΡεσιτάλ βιολιού της ταλαντούχας και πολυβραβευμένης Αριέτας Λιάτση διοργανώνει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με το Καλογεροπούλειο Ίδρυμα Κορίνθου, το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στις 19:30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», στο πλαίσιο του προγράμματος «Ακούμε τους Νέους 2023». Στο πιάνο συνοδεύει η αναγνωρισμένη πιανίστα Μαρία Μυλαράκη.

Το πρόγραμμα «Ακούμε τους Νέους» είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης νεοεμφανιζόμενων μουσικών στο πεδίο της κλασικής μουσικής με συναυλίες, ηχογραφήσεις και φεστιβάλ, που έχει ως στόχο να συστήσει τους νέους μουσικούς στο μελλοντικό τους κοινό.

Κατά τον πρώτο χρόνο της υλοποίησής του χάρη στη συνέργεια του Καλογεροπούλειου Ιδρύματος με το σωματείο ΔΙΑΖΩΜΑ, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και το Τρίτο Πρόγραμμα και με την υποστήριξη των χορηγών/εταιρικών μελών Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Όμιλος Φουρλή και Vinci διοργάνωσε διαγωνισμό και στη συνέχεια συναυλίες και ηχογραφήσεις για τις τρεις διακριθείσες σολίστ. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί οχτώ συναυλίες σε διαφορετικές πόλεις της Πελοποννήσου, με κορωνίδα τη συναυλία στο θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης και δύο ηχογραφήσεις, που μεταδόθηκαν από το Τρίτο Πρόγραμμα.

Ακολουθούν άλλες δύο συναυλίες και μια ηχογράφηση, ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με την τελική κοινή συναυλία των νικητριών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και την αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2024.

Η συγκεκριμένη συναυλία πραγματοποιείται σε χώρο ενδιαφέροντος της εταιρείας Vinci/Ολυμπία Οδός, που είναι χορηγός του προγράμματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

•L.V. Beethoven: Sonata for Violin and Piano No.1 in D major Op.12 No.1: I. Allegro con brio – II. Tema con variazioni: Andante con moto – III. Rondo: Allegro

• C. Franck: Sonata for Violin and Piano in A major: I. Allegretto ben moderato – II. Allegro – III. Ben moderato: Recitativo-Fantasia – IV. Allegretto poco mosso

Αριέτα Λιάτση

arieta-liatsiΗ Αριέτα Λιάτση γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2001. Σε ηλικία 6 χρονών ξεκίνησε μαθήματα βιολιού στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης και τον Ιανουάριο του 2019 έλαβε το Δίπλωμα βιολιού με Άριστα Παμψηφεί και ειδική διάκριση, με καθηγητές τους Ανδρέα Παπανικολάου και Ιρέν Τοπούρια.

Από τον Οκτώβριο του 2019 σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Mozarteum του Σάλτσμπουργκ, στην τάξη του καθηγητή Benjamin Schmid, με υποτροφία από το πανεπιστήμιο.

Έχει διακριθεί με πρώτο βραβείο σε πολλούς πανελλήνιους διαγωνισμούς, μεταξύ των οποίων οι «Bachauer Junior», «ΦΙΛΩΝΑΣ», «Μαρία Χαιρογιώργου – Σιγάρα» και «Τάσος Παππάς», καθώς ήταν επίσης φιναλίστ στο διεθνή διαγωνισμό «Classic Pure Vienna International Music Competition».

Σε ηλικία 15 χρονών, ξεκίνησε την καριέρα της ως σολίστρια με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και έκτοτε έχει εμφανιστεί με ορχήστρες όπως η ορχήστρα του Πανεπιστημίου του Mainz, του διεθνούς φεστιβάλ μουσικής στο Casalmaggiore και το μουσικό σχήμα Salzburger Orchester Solisten, καθώς έχει εμφανιστεί και ως προσκεκλημένη νεαρή καλλιτέχνης στο Διεθνές Φεστιβάλ μουσικής Musiktage Mondsee 2022.

Συμμετέχει σε διεθνή φεστιβάλ, μεταξύ άλλων στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύγχρονης Μουσικής SYNTHERMIA στην Ελλάδα, στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Casalmaggiore στην Ιταλία, ενώ παρακολουθεί τακτικά σεμινάρια από καταξιωμένους βιολιστές, μεταξύ άλλων, Λεωνίδα Καβάκο, Benjamin Schmid, Christoph Poppen, Kurt Nikkanen, Noe Inui, Γιώργο Δεμερτζή, Taras Gabora, κ.α.

Από το 2021, η Αριέτα είναι μέλος του πιάνο τρίο Trio Callas, που αποτελείται από την Bella Schütz και τον Lucas Garcia Muramoto. Δίνουν τακτικά συναυλίες σε πολλές χώρες του κόσμου, ανάμεσα σε αυτές στην Αυστρία, Γερμανία, Γαλλία και Πολωνία, καθώς έχουν διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς και σεμινάρια.

Μαρία Μυλαράκη

maria-milarakiΓεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Σε ηλικία 7 ετών αρχίζει τις σπουδές της στην τάξη πιάνου της Κ. Αστεριάδου. Πήρε το δίπλωμα της με «Άριστα παμψηφεί» και Α’ βραβείο από την τάξη της A.Τσίτσα-Κούνιο.

Συνέχισε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Μουσικής και Δραματικών Τεχνών του Graz (Universität für Musik und darstellende Kunst Graz) της Αυστρίας στην τάξη πιάνου της Prof.Anna Maria Bodoky- Krause από όπου και πήρε το πρώτο της Δίπλωμα καθώς και τoν μεταπτυχιακό τίτλο Magistra der Künste (Master of Art) με «Άριστα παμψηφεί» και Α΄ Βραβείο.

Επίσης απέκτησε τον μεταπτυχιακό της τίτλο με Άριστα παμψηφεί στην τάξη Πιάνου-Μουσικής Δωματίου με τον Prof.Chia Chou (Trio Parnassus) καθώς επίσης είναι εγγεγραμμένη και στο τμήμα του Διδακτορικού. Υπήρξε υπότροφος του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Αυστρίας και του Ι.Κ.Υ.

Έλαβε μέρος σε σεμινάρια του ζεύγους Julia και Konstantin Ganev, της Κατερίνας και Γιάννας Πολυζωίδου, Μ. Τιρίμο, Γ. Χατζηνίκο, Μ. Αστεριάδου, Β. Fredriksen, G. Weichert στο EPTA (European Piano Teachers Association), Malcolm Bilson (σεμινάριο Hammerklavier), Thomas Duis, Rudolf Kehrer, Regis Bringolf, Martin Hornstein, Florian Berner, Elisabeth Baich, Georg Hamann καθώς και στα εργαστήρια σύγχρονης μουσικής «Impuls» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Beat Furrer.

Έχει τιμηθεί με βραβεία τόσο η ίδια όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς μουσικής δωματίου με το Trio Tritonous του οποίου είναι ιδρυτικό μέλος. Η πρώτη της εμφάνιση με ορχήστρα ήταν στην ηλικία δεκατριών χρονών με το δεύτερο κοντσέρτο του L.v.Beethoven.

Έκτοτε έχει εμφανισθεί ως σολίστ σε ατομικά ρεσιτάλ αλλά και με ορχήστρα όπως επίσης και με το Trio Tritonous σε Ελλάδα, Ουγγαρία, Αυστρία, Γερμανία, Ιταλία. Με το Trio Tritonοus πραγματοποίησε συναυλίες στα πλαίσια του «Live Music Now- Yehudi Menuhin», στην Stefaniensaal Musikverein Graz (Austria), Bludenz Festival, Leopold Museum Wien, Alte Shmiede-Wien, επίσης εμφανίσεις στο Φεστιβάλ της Αρχαίας Κορίνθου, στο Φεστιβάλ των Δημητρίων Θεσσαλονίκης, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος – Λυρική Σκηνή, στο Ίδρυμα Κακογιάννη παρουσιάζοντας Έλληνες και Αυστριακούς συνθέτες της σύγχρονης μουσικής καθώς και στο πολιτιστικό κέντρο σύγχρονης τέχνης Kultruzentrum bei Minoriten-Austria με το 80λεπτό έργο για Τρίο (πιάνο, βιολί, τσέλο) του Morton Feldman και στο Opernhaus Graz.

Έχει παίξει έργα σε πρώτες εκτελέσεις και έχει ηχογραφήσει στο κρατικό αυστριακό ραδιόφωνο(ORF) όπως επίσης έχει εμφανισθεί κατά επανάληψη σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα (ΕΡΤ). H ίδια έχει συμπράξει με το κουαρτέτο εγχόρδων «Αιμίλιος Ριάδης», τη χορωδία της ΕΡΤ υπό τη διεύθυνση του Νικόλα Βασιλείου, έχει συμπράξει επίσης με μαέστρους όπως ο Κάρολος Τρικολίδης, Martin Sieghart, Mirga Grazinyte, Edo Micic, Nassir Heidarian ως σολίστ αλλά και ως μέλος σχημάτων και με σύνολα της σύγχρονης μουσικής (Blasorchester der Kunst Universität Graz, Ensemble Zeitfluss κ.α.). Είναι μέλος του πιανιστικού σχήματος Piandaemonium (6 πιάνα- 12 πιανίστες).

Έχει διδάξει στο Νομαρχιακό Ωδείο Φλώρινας υπό την διεύθυνση της Δόμνας Ευνουχίδου, στο Νέο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Σύγχρονο Ωδείο Θεσσαλονίκης, στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης, στη Musikschule Gratwein – Austria, Musikschule Hausmannstaetten- Austria. Από το 2009-2012 κατείχε θέση Λέκτορα στο μουσικό τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Διδάσκει στο Ωδείο Αθηνών.

YouTube links:

https://www.youtube.com/watch?v=8MXvvVgvi2o

https://www.youtube.com/watch?v=BC70Mp8eDLU

https://www.youtube.com/watch?v=VkIO3rPR9qQ

https://www.youtube.com/watch?v=RQfg0YP5cfI