Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. αναδεικνύει την τέχνη του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών

445

theatro skionΗ ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Μαύρο Θέατρο Πάτρας του Κώστα Μακρή συνεργάζονται με το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών για την υλοποίηση του προγράμματος «Σκαλίσματα και χρώματα με μουσική», με σκοπό την ανάδειξη της τέχνης του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Είναι ένα πρόγραμμα υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, όπου θα γίνει εκπαίδευση τεχνητών κατασκευής των επιμέρους στοιχείων καραγκιόζη όπως είναι οι φιγούρες, ο μπερντές, οι φωτισμοί, με απώτερο σκοπό να δημιουργηθεί στην περιοχή της Αιγιαλείας μια ομάδα καλλιτεχνών του παραδοσιακού θεάτρου σκιών, δημιουργώντας ένα συλλογικό αίσθημα κοινού και μεταβιβάσιμου στοιχείου άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, μέσα από τις παράλληλες δράσεις που ξεκινούν άμεσα (Νοέμβριος 2022).

Το Εργαστήριο Σκηνικής Πράξης και Λόγου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών, με επιστημονικά υπεύθυνη την Μαρία Φραγκή, Ph.D, Θεατρολόγο -Σκηνοθέτιδα, σχεδιάζει, παρακολουθεί και υλοποιεί την δράση σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες.

Όσοι εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας το επιθυμούν, παρακολουθούν το πρόγραμμα με σκοπό να γνωρίσουν αυτή την μορφή τέχνης, να αντιληφθούν τις παιδαγωγικές και πολιτισμικές δυνατότητές του και να την αξιοποιήσουν στην επαγγελματική τους πορεία.

Για τον ίδιο σκοπό θα γίνει θεατρική παράσταση πάνω στο κείμενο του Βασίλαρου, «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», που θα παίζεται στο θέατρο και θα συνοδεύεται με θεατροπαιδαγωγική δράση για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου.

Το «Σπίτι του Καραγκιόζη» πόλος έλξης για την Αιγιάλεια

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. με την συνεισφορά της σε υλικό, χώρους για τα εργαστήρια και με την δημιουργία ενός μόνιμου «ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ και ΦΩΤΩΝ», θα συνεισφέρει στην ανάδειξη αυτού του σημαντικού στοιχείου.

Ένα ζωντανό μουσείο, το «Σπίτι του Καραγκιόζη», με πρωτότυπες δράσεις κατασκευών για τα μικρά παιδιά, θα γίνει πόλος έλξης τόσο για την πόλη όσο και ευρύτερα.

Θα παρουσιαστούν μεγάλες μορφές του Θεάτρου Σκιών με ειδική μνεία στους Αιγιώτες καλλιτέχνες όπως είναι ο Βασίλαρος (Β.Ανδικόπουλος), ο Χαρίλαος (Πετρόπουλος), ο Ψαριανός, ο Τ.Παλαιοθόδωρος.

Στους χώρους του θα εκτεθούν εικαστικά έργα, φιγούρες, κείμενα, προσωπικά είδη των καλλιτεχνών από το 1930 ως τις μέρες μας.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ: Πανεπιστήμιο της Γρανάδας, Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, Πανεπιστήμιο Αλεξάνδρειας, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Τέλος τον Σεπτέμβριο 2023, θα γίνει ημερίδα με ερευνητές της Θεατρικής Ανθρωπολογίας, της Εθνογραφίας και Λαογραφίας για την παρουσίαση μελετών και ζητημάτων πάνω στο θέατρο σκιών.