Η οπτικοακουστική παράσταση «Το μονοπάτι των δακρύων» στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας

205

MONOPATI DAKRYONΗ οπτικοακουστική παράσταση «Το μονοπάτι των δακρύων», σε σκηνοθεσία, μουσική, δραματουργία, διακειμενική σύνθεση Violet Louise, έρχεται στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας για δύο μοναδικές παραστάσεις στις 12 και 13 Ιουλίου 2024, στις 21.15, στο πλαίσιο του προγράμματος 2024 του θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού «’Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Η παράσταση βασίζεται σε ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός. Το 1830 η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε διαταγή στις πέντε τελευταίες εκπολιτισμένες φυλές Ινδιάνων που ζούσαν ανατολικά του Μισισιπή να πάρουν ό,τι μπορούσαν από την περιουσία τους και να απομακρυνθούν από τις προγονικές τους εστίες. Το αναγκαστικό ταξίδι των Ινδιάνων μέσα στον χειμώνα προς την ενδοχώρα, το οποίο έμεινε στην Ιστορία ως «μονοπάτι των δακρύων», εγκυμονούσε κινδύνους. Πολλοί Ινδιάνοι έχασαν τη ζωή τους στη διαδρομή προς τη νέα πατρίδα. Το μονοπάτι των δακρύων είναι ένα από τα τελευταία κεφάλαια της σαρωτικής επέλασης των Ευρωπαίων στην Αμερική που οδήγησε στον αφανισμό του πολιτισμού των αυτοχθόνων κατοίκων της. Στη δραματουργία θα χρησιμοποιηθούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Παπαλάνγκι» του Έριχ Σόερμαν, πρωτότυπο κείμενο καθώς και στοιχεία από ιστορικές πηγές.

MONOPATI-2Συντελεστές

Σκηνοθεσία, μουσική, δραματουργία, διακειμενική σύνθεση: Violet Louise

Bίντεο, φωτογραφίες, οπτικός σχεδιασμός: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)

Ηχητική, φωτιστική εγκατάσταση: The Perfect Team

Hχοληψία, mastering: Kώστας Μπώκος (Studio 19)

Αφηγήτρια επί σκηνής, χειρίστρια πολυμέσων: Λουίζα Κωστούλα

Ηθοποιός σε βίντεο: Νικόλας Χανακούλας

Σύμβουλος δραματουργίας: Kωνσταντίνος Μπλάθρας

Επιμέλεια κίνησης: Νικόλ Δημητρακοπούλου

Μουσικοί: Μαρίνος Τρανουδάκης (κρουστά), Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο)

Εκτέλεση παραγωγής: Ίλια Παπασπύρου

ΑΜΚΕ: Εταιρεία Πολιτισμού Βήματα

* Στην παράσταση ακούγεται η σύνθεση του Ιάννη Ξενάκη Rebonds B για σόλο κρουστό, η μουσική σύνθεση Variations for pianο του Λευτέρη Παπαδημητρίου και η ηχητική σύνθεση Beats & pieces του Bασίλη Κουντούρη (Studio 19).

* Ευχαριστούμε τις Εκδόσεις «Πρώτη Ύλη» για την ευγενική παραχώρηση των αποσπασμάτων από το βιβλίο «Παπαλάνγκι» του Erich Scheurmann.

MONOPATI-3Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Πληροφορίες & προκρατήσεις: www.allofgreeceoneculture.gr

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του «Πολιτιστικού Καλοκαιριού 2024» του Δήμου Αιγιαλείας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού – Αθλητισμού.