120 χρόνια Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων: «Μας ταξιδεύει, μας ενώνει, μας εμπνέει» – Ο Μάιος αφιερωμένος στο ιστορικό τρενάκι

0
323

Ένα σημαντικό πρόγραμμα εκδηλώσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα, με αφορμή τα 120 χρόνια του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων, που στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη, στην αύξηση του τουρισμού αλλά και στην ευρύτερη ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της γαστρονομίας, θα υλοποιήσει η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας (ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, το Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, το Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού, το Σύλλογο Ορειβασίας-Χιονοδρομίας-Αναρρίχησης και Προστασίας του Περιβάλλοντος Καλαβρύτων, την Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε. και το Γενικό Λύκειο Διακοπτού.

Πρόκειται για μια σπουδαία συνεργασία όλων των προαναφερθέντων φορέων που θέτει τις βάσεις για δράσεις που έχουν κοινό στόχο την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της ευρύτερης περιοχής.

Οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις έγιναν από τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α στις αρχές του 2016. Υπήρξε άμεσα θετική ανταπόκριση των φορέων και η συνεργασία οριστικοποιήθηκε σε κοινή σύσκεψη που έγινε στα Καλάβρυτα την περασμένη εβδομάδα, παρουσία των Δημάρχων Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Γιώργου Λαζουρά και Θανάση Παναγόπουλου, της προέδρου της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κας Μαρίας Τσουκαλά και μελών του Δ.Σ., όπως και εκπροσώπου του Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού.   

Η ανάδειξη της μοναδικότητας του Οδοντωτού Διακοπτού-Καλαβρύτων και του Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού, που πρόσφατα εντάχθηκε στο δίκτυο γεωπάρκων της UNESCO, είναι οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος που θα  περιλαμβάνει διάφορες εκδηλώσεις στο Διακοπτό και τα Καλάβρυτα, όπως: ημερίδες, εκδηλώσεις γαστρονομίας με τοπικά προϊόντα, μουσικές εκδηλώσεις, το ετήσιο πέρασμα του Φαραγγιού του Βουραϊκού, έκδοση και παρουσίαση βιβλίου σε συνεργασία με το Λύκειο Διακοπτού με τίτλο «Ο Μουντζούρης στη Μηχανή του Χρόνου: Οδοντωτός Διακοπτού-Καλαβρύτων 1896-2016» και άλλες που ήδη σχεδιάζονται.

Μεγάλη σημασία θα δοθεί και στην προβολή του προγράμματος αυτού, αφού θα προσκληθούν δημοσιογράφοι από ΜΜΕ πανελλαδικής εμβέλειας να ταξιδέψουν με τον Οδοντωτό και να προβάλουν τόσο τους Δήμους Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, όσο και τη μοναδικής ομορφιάς διαδρομή.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι, για όλο το μήνα Μάιο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, εκτός από το μειωμένο εισιτήριο για τους μαθητές των σχολείων που ήδη ισχύει, προτίθεται να μειώσει και τις τιμές για τους ενήλικες.

Ο Δήμος Αιγιαλείας και η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., με σταθερό προσανατολισμό στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής, προχωρούν σε σημαντικές συνεργασίες και στοχεύουν στην καθιέρωση του Μαΐου κάθε έτους ως “Μήνα Οδοντωτού”, προκειμένου να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα ως προς την αύξηση του αριθμού των εκδρομέων και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Ήδη μια πρώτη παρουσίαση του προγράμματος, έγινε την Πέμπτη 10 Μαρτίου στο Διακοπτό, με αφορμή τη γενέθλια εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού» για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού, η οποία σημείωσε μεγάλη επιτυχία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας