«Οδοντωτός το τρένο της τέχνης» – 125 Χρόνια Οδοντωτός

0
492

Φέτος, ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος Διακοπτού – Καλαβρύτων συμπληρώνει 125 χρόνια λειτουργίας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας σε συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας διοργανώνει στοχευμένες εκδηλώσεις και δρώμενα με σκοπό την ανάδειξη της αξίας του Οδοντωτού και του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος του Βουραϊκού.

Τον Μάρτιο του 1896, το όραμα του Χαρίλαου Τρικούπη έγινε πραγματικότητα, με την πραγματοποίηση του πρώτου δρομολογίου του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, ενός έργου που θεωρείται κατασκευαστικός άθλος ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Έκτοτε, εκατομμύρια επιβάτες έχουν κάνει τη μαγευτική διαδρομή των 22 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το παραθαλάσσιο Διακοπτό, διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού που είναι ενταγμένο στο παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων (GGN) της Unesco, περνά από το χωριό Ζαχλωρού και καταλήγει στα Καλάβρυτα σε περίπου μία ώρα. Ο Οδοντωτός πήρε το όνομά του από τον οδοντωτό άξονα που έχει τοποθετηθεί ανάμεσα στις σιδηροτροχιές, με την βοήθεια το οποίου σκαρφαλώνει στις μεγάλες κλίσεις και έτσι καταφέρνει να αναρριχηθεί από το επίπεδο της θάλασσας σε υψόμετρο 750 μέτρων.

Το μοναδικό φαράγγι του Βουραϊκού με τον οδοντωτό σιδηρόδρομο να τον διασχίζει δημιουργεί το σκηνικό για την ανάδειξη του τοπικού πλούτου.

Οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι προσαρμοσμένες στα μέτρα προστασίας για τον COVID- 19, με δωρεάν συμμετοχή για το κοινό.

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων:

Κυριακή 6 Ιουνίου

Κτήμα Μέγα Σπήλαιο

[11:00] –  «Οι γεύσεις και τα αρώματα του Βουραϊκού»

Εκδήλωση  γαστρονομικού και οινικού ενδιαφέροντος στο Κτήμα Μέγα Σπήλαιο που βρίσκεται μέσα στο Φαράγγι του Βουραϊκού, με τη συμμετοχή του κ. Σίμου Γεωργόπουλου κριτικού οίνου και γεύσης και του σεφ κ. Γιώργου Μανίκα. Παρουσίαση και γευστική δοκιμή οίνων που προέρχονται από αμπέλια που βρίσκονται μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού, με παράλληλο γευστικό ταίριασμα εκλεκτών εδεσμάτων από τοπικά προϊόντα της Αιγιάλειας και των Καλαβρύτων.

Λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας και της τήρησης των μέτρων προστασίας, ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι εξαιρετικά περιορισμένος και μόνο κατόπιν επιβεβαιωμένης κράτησης.

Πληροφορίες: dhkepaigialeias@gmail.com , 2691022250.

Σάββατο 12 Ιουνίου και Κυριακή 13 Ιουνίου

Σιδηροδρομικός σταθμός Διακοπτού

[10:00] «Εργαστήριο ζωγραφικής για μικρούς και μεγάλους»

Δράσεις ζωγραφικής στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού Διακοπτού με την καθοδήγηση του εικαστικού Αλέξη Ασημακόπουλου, με ενεργή συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να ζωγραφίσουν θέματα εμπνευσμένα από τον Οδοντωτό και τη μαγευτική διαδρομή του από τη θάλασσα έως το βουνό!

Δωρεάν συμμετοχή με την τήρηση των μέτρων προστασίας κατά του covid – 19

Κυριακή  13 Ιουνίου

[10:00] Ποδηλατοβόλτα,  Αίγιο – Διακοπτό

Ποδηλατική βόλτα με αφετηρία την πόλη του Αιγίου με την καθοδήγηση του Αιγιώτη πρωταθλητή ποδηλασία Χρήστου Τσερεντζούλια. Προορισμός, ο σιδηροδρομικός σταθμός Διακοπτού.

Αναλυτικές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή και τη δράση θα ανακοινωθούν σύντομα με δελτίο τύπου.

Οι δράσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος Leader και την ενταγμένη πράξη στο τοπικό πρόγραμμα της ΟΤΔ «Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε.» με τίτλο: «Οδοντωτός το Τρένο της Τέχνης» που υλοποιεί η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Πληροφορίες Προγράμματος Leader:

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας είναι φορέας υλοποίησης και ανάδοχος της ενταγμένης Πράξης με τίτλο: «Οδοντωτός το Τρένο της Τέχνης» και κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. 0011062646, στο πλαίσιο τουΜέτρου 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD)- LEADER» toy PAA 2014-2020, Yπομέτρο 19.2, Yποδράση 19.2.4.4. με τίτλο «Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων».