Απολογισμός δράσεων ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. από τον Οκτώβριο του 2014 έως τον Δεκέμβριο 2016

0
394

Αναλυτικά ο απολογισμός δράσεων της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και οι στόχοι, όπως αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της προέδρου κας Μαρίας Τσουκαλά, τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου στο γραφείο δημάρχου Αιγιαλείας:

“Το Δ.Σ. της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων του, αντιλήφθηκε ότι όλες οι δράσεις του πρέπει να στοχεύουν στη διαμόρφωση Πολιτιστικής και Τουριστικής ταυτότητας της περιοχής μας που θα συνδέονται με την Τοπική οικονομία, ώστε να έχει νόημα και αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια ανάπτυξης, προώθησης και προβολής.

Με αφετηρία το παραπάνω σκεπτικό, σχεδιάστηκαν  νέοι θεσμοί που αναδεικνύουν με σύγχρονη ματιά τις πολύπλευρες δυνατότητες του δήμου μας, αναβαθμίστηκαν οι ήδη υπάρχοντες και δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξωστρέφεια και την επικοινωνία όσων υλοποιούνται σε πανελλαδικό επίπεδο. Σημαντικός στόχος επίσης του ΔΣ, ήταν  η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και για το λόγο αυτό, έγιναν προσπάθειες  να δημιουργηθούν δραστηριότητες που μας καθιστούν έναν ελκυστικό προορισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με ταυτότητα και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Η σταθερή χρηματοδότηση από το Δήμο για το Ετήσιο Πρόγραμμα δράσης ανέρχεται στο ποσό των 330.000 ευρώ (27.500 μηνιαίως)
Τα άλλα έσοδα της επιχείρησης προέρχονται από :
-Έσοδα εισιτηρίων κινηματογράφου «Απόλλων»
-Έσοδα εκμετάλλευσης αιθουσών και κτιρίων (Απόλλων, Πολύκεντρο Μυρτιάς, Πολιτιστικό Κέντρο, Υπαίθριο Θέατρο)
-Έσοδα από δίδακτρα Εικαστικών εργαστηρίων και Εκπαιδευτικών τμημάτων
-Έσοδα από Πολιτιστικές εκδηλώσεις

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ (παλαιά χρέη που αφορούν τους πρώην δήμους και αποπληρώνει η ΔΗΚΕΠΑ)
01/01/2015: 134.000 €
30/09/2016: 84.000 €
Μείωση Υποχρεώσεων: -50.000 €

ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ (ταμείο & τράπεζες)
01/01/2015: 27.000 €
30/09/2016: 189.000 €
Αύξηση Διαθεσίμων: +162.000 €

Σημαντική υποστήριξη των δράσεων της ΔΗΚΕΠΑ, προσφέρουν και οι χορηγοί μας που εκτιμούν το παραγόμενο έργο και συμμετέχουν ενεργά στην υλοποίησή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας, δεν πήραμε ούτε ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση και όλες οι δράσεις μας που αναφέρονται παρακάτω αλλά και οι αμοιβές των συνεργατών της επιχείρησης, καλύπτονται από τους πόρους που αναφέρονται στα οικονομικά στοιχεία.  

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

-Μαθητικό Φεστιβάλ των Σχολείων του Δήμου μας και της ευρύτερης περιφέρειας.
Δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην δημιουργική έκφραση των παιδιών, διοργανώνουμε το Ετήσιο «Μαθητικό Φεστιβάλ Δημιουργίας», όπου τα παιδιά παίζουν αποσπάσματα από σπουδαίες Ελληνικές ταινίες, ερμηνεύοντας με όλο τους τον αυθορμητισμό χαρακτηριστικούς ρόλους που συναρπάζουν το κοινό. Ο μεγάλος θεατράνθρωπος Γιώργος Μιχαλακόπουλος που τίμησε με την παρουσία του το φετινό Φεστιβάλ, χαρακτήρισε τη διοργάνωση αυτή ως μια εξαιρετική συμβολή στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών, αφού τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, υποδυόμενοι ρόλους. Ο θεσμός αυτός έχει μεγάλη ανταπόκριση και στην ευρύτερη περιφέρεια, αφού πια συμμετέχουν και σχολεία από την Πάτρα και άλλες περιοχές.

-Υποστήριξη  Καλλιτεχνικών, ποιητικών και μουσικών δράσεων των σχολείων.
Η ΔΗΚΕΠΑ στηρίζει όλες τις προσπάθειες των σχολείων για ποιητικά και μουσικά αφιερώματα, γιορτές Εθνικών επετείων κ.α. και παραχωρεί δωρεάν τους χώρους διεξαγωγής, καλύπτοντας τις δαπάνες για ήχο και άλλες ανάγκες.

-Υποστήριξη εκδοτικών δράσεων σχολείων
Στηρίζουμε τις εκδοτικές πρωτοβουλίες των σχολείων επειδή πιστεύουμε ότι έτσι τα παιδιά μαθαίνουν να ερευνούν, να οργανώνουν τη σκέψη τους και να τη μετουσιώνουν σε γραπτό λόγο. Έτσι φέτος υποστηρίξαμε την έκδοση δυο βιβλίων, «Ο Μουντζούρης στη μηχανή του χρόνου» του Λυκείου Διακοπτού και «Η Ιστορία του Γυμνασίου Διακοπτού» από τους μαθητές και το διευθυντή του Γυμνασίου Διακοπτού, ενώ επιμεληθήκαμε και τις παρουσιάσεις τους.

-«Εν Συρμώ», Πρόγραμμα αξιοποίησης και ανάδειξης του Οδοντωτού
120 Χρόνια από το πρώτο ταξίδι του συμπλήρωσε το 2016 ο Οδοντωτός Διακοπτού – Καλαβρύτων και εμείς, σε μια εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Καλαβρύτων,  δημιουργήσαμε προς τιμήν του ένα νέο θεσμό-ύμνο στον Οδοντωτό και το φυσικό του περιβάλλον, το Φαράγγι του Βουραϊκού. Πολλές και ποικίλες οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στους δυο δήμους, με κορυφαία την εκδήλωση «Δημοσιογράφοι Εν Συρμώ», όπου 50 και πλέον δημοσιογράφοι από ΜΜΕ πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το cnn.gr, BBC, Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων κ.α., ταξίδεψαν με τον Οδοντωτό και ανέδειξαν τη μοναδική αυτή διαδρομή σε όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα αγκαλιάστηκε από τον ΟΣΕ, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και άλλους φορείς  και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού. Το κλείσιμο των εορταστικών εκδηλώσεων που έγινε στις 5 Νοεμβρίου, με παρουσία των διοικήσεων ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, εκπροσώπου της Υπουργού Τουρισμού και άλλων φορέων, ισχυροποίησε τη δυναμική του προγράμματος, που ήδη σχεδιάζεται  για το Μάιο του 2017.

-Πολιτιστικό Καλοκαίρι
Ένα πλούσιο πρόγραμμα με συναυλίες, συμφωνικές ορχήστρες νέων από ευρωπαϊκές χώρες,  παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, θεατροποιημένα δρώμενα από την καθημερινή ζωή (θέρος, τρύγος κ. α.), θεατρικές παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους και αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς, είναι όσα συνθέτουν το Πολιτιστικό καλοκαίρι κάθε χρονιάς, που εκτυλίσσεται σε όλη την έκταση του δήμου, προσελκύοντας χιλιάδες ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

-Μέρες Θεατρικών Συναντήσεων, από τις Τοπικές Θεατρικές Ομάδες
Από το καλοκαίρι του 2015, οι θεατρικές ομάδες της Αιγιάλειας, έχουν τη δική τους εβδομάδα για να παρουσιάσουν τα έργα που ανεβάζουν, δωρεάν στο κοινό της Αιγιάλειας, στο Υπαίθριο θέατρο Γιώργος Παππάς. Το φεστιβάλ έγινε θεσμός, με πλήθος κόσμου να παρακολουθεί τα έργα των θεατρικών ομάδων και στο μέλλον θα δούμε παραγωγές κοινές από όλες τις ομάδες, που θα μας εντυπωσιάσουν.

-Κορυφαίες Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Ι) Παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Αιγείρας
Κάθε καλοκαίρι στο Αρχαίο θέατρο Αιγείρας, η ΔΗΚΕΠΑ, με τη συνεργασία της  Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαϊας και  του Πολιτιστικού Οργανισμού «Διάζωμα», παρουσιάζουν επιλεγμένες θεατρικές παραστάσεις που συναρπάζουν και αποτελούν σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός, ανοίγοντας με μια διαφορετική δράση το αρχαίο θέατρο στο κοινό.
ΙΙ) «Από τη Σαπφώ στην Κική Δημουλά», Αύγουστος 2016
Μια μοναδική συνάντηση της μουσικής και του λόγου, στο Υπαίθριο θέατρο «Γιώργος Παππάς»,  με την κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη και τη σπουδαία ηθοποιό Εύα Κοταμανίδου, που συνάντησαν τη μελοποιημένη ποίηση της διεθνώς βραβευμένης ποιήτριας και ακαδημαϊκού Κικής Δημουλά, σε μια παραγωγή της ΔΗΚΕΠΑ. Ακούστηκαν μελοποιημένα ποιήματα μεγάλων Ελλήνων ποιητών και αποσπάσματα από τη μελοποιημένη συλλογή της Κικής Δημουλά «Το τελευταίο σώμα μου» από το συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου. Η μεγάλη ποιήτρια τιμήθηκε από τη ΔΗΚΕΠΑ και η εκδήλωση χαρακτηρίστηκε από τις πιο σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις πανελληνίως, ενώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον να παρουσιαστεί και σε άλλους μεγάλους χώρους πολιτισμού.

-«Οινοξένεια»: Άρωμα και Φιλοξενία Αιγιάλειας
Ένας σπουδαίος θεσμός που αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής μας, τους εξαιρετικούς οίνους και τη σταφίδα, τα τοπικά προϊόντα της Αιγιάλειας γης, την τοπική γαστρονομία και πολλές δράσεις Πολιτισμού που συνδέονται αρμονικά με τις δράσεις του θεσμού, είναι τα Οινοξένεια. Μια πολυήμερη γιορτή που υλοποιείται το 2ο δεκαπενθήμερο κάθε Αυγούστου, μοναδική στο πανελλήνιο που βρίσκεται ήδη στις πρώτες θέσεις των μεγάλων εκδηλώσεων για τον οίνο και τον Πολιτισμό και έχει προσφέρει μεγάλη εξωστρέφεια στο δήμο μας, όπως και σημαντική αύξηση των επισκεπτών που συμμετέχουν στις δράσεις των Οινοξενείων. Μάλιστα φέτος για πρώτη χρονιά διοργανώσαμε ειδικά ενημερωτικά σεμινάρια εστίασης και οινοχοΐας με τη συμμετοχή πάνω από 35 εκπροσώπων επιχειρήσεων εστίασης, αναψυχής και φιλοξενίας από την Αιγιάλεια.

-«Πάρκο Χριστουγέννων»
Τρία σπουδαία παραμύθια από το Δεκέμβριο του ‘14 μέχρι και τον φετινό, έχουν διηγηθεί τις περιπέτειες των ηρώων τους, στέλνοντας μηνύματα αγάπης, ειρήνης, αλληλεγγύης και πάνω από όλα τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης, στον πανέμορφο κήπο των Υψηλών Αλωνίων, προσελκύοντας χιλιάδες επισκέπτες. Ξεκινώντας από την υπέροχη ιστορία του «Καρυοθραύστη και του Βασιλιά των Ποντικών» που αποτελεί ωδή στη φιλία, παρουσιάσαμε τα επόμενα Χριστούγεννα τη «Βασίλισσα του Χιονιού», όπου τα συναισθήματα και η αγάπη νικούν την ψυχρή λογική και φέτος το «Μολυβένιο Στρατιώτη», όπου η διαφορετικότητα γίνεται πηγή δύναμης για τη ζωή. Βρισκόμαστε ήδη στην πρώτη πεντάδα των χριστουγεννιάτικων πάρκων πανελληνίως.
Αξίζει να σημειωθεί πως όλη αυτή η προσπάθεια σχεδιάζεται και υλοποιείται από το ΔΣ και τους συνεργάτες της ΔΗΚΕΠΑ με πολλή αγάπη και κόπο. Το Πάρκο στολίζεται από εμάς, εμείς υποδεχόμαστε το κοινό, εμείς επικοινωνούμε με σχολεία, συλλόγους, ΚΑΠΗ, γραφεία ταξιδίων και οργανώνουμε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις. Στο τέλος αποθηκεύουμε τα υλικά του πάρκου με περίσσια φροντίδα, για να αξιοποιηθούν την επόμενη χρονιά και να εξασφαλίσουμε το μικρότερο δυνατό κόστος για το επόμενο πάρκο.        

-Κινηματογράφος «Απόλλων»
Μια ιστορική αίθουσα, ο κινηματογράφος «Απόλλων», λειτουργεί ανελλιπώς κάθε φθινόπωρο δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους Αιγιαλείς, αλλά και τους επισκέπτες, να απολαμβάνουν ταινίες πρώτης προβολής. Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του κινηματογράφου μας αγοράστηκε το 2015 ψηφιακή μηχανή προβολής, που μας έδωσε τη δυνατότητα να προβάλουμε ταινίες Α’ προβολής ταυτόχρονα με τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Αναβαθμίστηκε επίσης η ακουστική με νέα συστήματα ήχου, τοποθετήθηκε νέο πάτωμα στη σκηνή, βάφτηκε ο χώρος και με βάση τον προγραμματισμό μας θα γίνεται κάθε χρόνο μια μεγάλη παρέμβαση, με σκοπό να αποκτήσει πολύ σύντομα όλες τις ανέσεις ενός σύγχρονου κινηματογράφου. Τα δυο τελευταία χρόνια φιλοξενεί τα πρωινά κάθε Σαββατοκύριακο θεατρικές παραστάσεις για παιδιά από Αθηναϊκά θέατρα, προσφέροντας στο ταμείο της επιχείρησης σημαντικά έσοδα. Λειτουργεί επίσης οργανωμένο κυλικείο σε όλες τις παραστάσεις και εκδηλώσεις.    

-Κινηματογραφική Λέσχη Αιγίου
Μια νέα δράση που αγαπήθηκε αμέσως από τους σινεφίλ συμπολίτες μας, είναι η δημιουργία της Κινηματογραφικής Λέσχης Αιγίου, ένα μη Κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σωματείο, όπου οι νέοι της Αιγιαλείας, αποτελώντας την κινητήριο δύναμη και με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΠΑ, προβάλλουν κάθε Δευτέρα βράδυ στον κινηματογράφο «Απόλλων», εξαιρετικές ταινίες από όλο τον κόσμο, έχοντας ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό, ώστε ο δημοτικός κινηματογράφος να αποτελέσει σημείο προορισμού για το κινηματογραφόφιλο κοινό της πόλης.  

-Συνεργασία με Λυρική Σκηνή
Μια σπουδαία συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή είναι πια γεγονός, με το πρόγραμμα «Virtual Πρεμιέρες Όπερας», όπου γίνεται αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων παραστάσεων επιλεγμένων παραγωγών, δωρεάν για το κοινό, στην αίθουσα  του κινηματογράφου «Απόλλων». Αντίστοιχο πρόγραμμα λειτουργεί και για τα σχολεία με τον τίτλο «Η Όπερα της Βαλίτσας», όπου τα παιδιά μυούνται στο θαυμαστό κόσμο της λυρικής μουσικής.   

-Δράση βιωματικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης μαθητών στη σωστή διαχείριση των ζώων
Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α και ο Δήμος Αιγιαλείας σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο Αιγιαλείας και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων (4 Οκτωβρίου), διοργάνωσαν εκστρατεία ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τη μαθητική κοινότητα και ειδικότερα για παιδιά Νηπιαγωγείου και Δημοτικού Σχολείου, με την Εθελοντική Ομάδα Επισκέψεων της SAPT Hellas (Stray Action-Pet Therapy Hellas–Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία), τον Οκτώβριο του 2015 στο Πολιτιστικό Κέντρο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενημέρωσης/βιωματικής εκπαίδευσης είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων και αφορά στη σωστή διαχείριση των ζώων, η οποία αποτελεί αναγκαία παιδεία για κάθε ενεργό πολίτη.

-Υπαίθριο Θέατρο «Γιώργος Παππάς»
Ένα στολίδι του Δήμου μας, που αγαπήθηκε πολύ από το κοινό αφού κάθε καλοκαίρι γεμίζει ασφυκτικά από κόσμο, προσφέροντας στους θεατές του μοναδικές παραστάσεις, θεατρικές, μουσικές, χορού, κ.α. Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ήδη, μεγάλοι θεατρικοί και μουσικοί παραγωγοί από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα ΔΗΠΕΘΕ της χώρας αποστέλλουν αιτήματα  κράτησης για τους καλοκαιρινούς μήνες.  Για τη σωστή συντήρηση του Υπαίθριου θεάτρου προχωρήσαμε σε βάψιμο που προστατεύει την ξύλινη κατασκευή, σε έγκριση δαπάνης για το σκέπασμά του τους χειμερινούς μήνες και στη διαμόρφωση καμαρινιών για τις ανάγκες των καλλιτεχνών.  

-Ετήσια Πολιτιστική Έκδοση «ΕΠΙΛΟΓΟΣ»
Ι) Στο ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ, αντιληφθήκαμε άμεσα ότι η εξωστρέφεια και η σωστή επικοινωνία των δράσεων μας θα μας βοηθούσε να αποκτήσουμε Πολιτιστική και Τουριστική ταυτότητα με αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά. Έτσι η πρώτη μας παρουσίαση έγινε στον «Επίλογο 2014», όπου περιγράψαμε την ιστορική διαδρομή της Αιγιάλειας, τα δυνατά της σημεία και το όραμά μας για την Πολιτιστική και Τουριστική μας ταυτότητα, σε μια εξαιρετική βραδιά Τέχνης και Πολιτισμού στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
ΙΙ) Φέτος, «Η Αιγιάλεια της εξωστρέφειας και του Πολιτισμού», είναι ο τίτλος της δεύτερης καταχώρησης στην επετειακή έκδοση για τα 25 χρόνια συνεχούς παρουσίας στα Πολιτιστικά δρώμενα της χώρας του «Επιλόγου ‘16», που παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στις 5 Δεκεμβρίου 2016. Είναι  ένα κείμενο που επιμελήθηκε ο Δήμαρχος και το ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ και  παρουσιάζονται  όλες οι δράσεις – θεσμοί που υλοποιούνται καθώς και οι σχεδιασμοί για το μέλλον.

-Συμμετοχή σε Διεθνή Συνέδρια και Εκθέσεις

Ι) 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό.
Με μια τεκμηριωμένη παρουσίαση του ολοκληρωμένου προγράμματος «Οινοξένεια – Άρωμα και Φιλοξενία Αιγιάλειας», από το Δήμαρχο Αιγιαλείας και την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ (στα Ελληνικά και Αγγλικά) συμμετείχε ο δήμος μας στη Σαντορίνη, στο 1ο Διεθνές Συνέδριο για τον Οινοτουρισμό, παρουσία προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο. Η αποδοχή του προγράμματος ήταν καθολική και μας έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα ευρύ κύκλο επαφών με ειδικούς της γαστρονομίας, του οίνου και του τουρισμού καθώς ήδη μας ζητήθηκε να συμπεριληφθούμε με κείμενο στα αγγλικά σε έκδοση με τα πρακτικά του συνεδρίου από τους διοργανωτές του συνεδρίου IMIC 2016, καθώς και ειδικό λεύκωμα που θα κυκλοφορήσει από Πανεπιστημιακό ίδρυμα της Αυστραλίας “University of South Australia” και τον εκδοτικό οίκο “Pelgrave Publishing” για τον οινοτουρισμό.

ΙΙ) Πελοπόννησος EXPO
Το Νοέμβριο του 2016 συμμετείχαμε στην πρώτη έκθεση που διοργανώθηκε από τα επιμελητήρια και τις Περιφέρειες  της Πελοποννήσου στην Τρίπολη, με συμμετοχή πολλών δήμων και επιχειρήσεων. Η διοργάνωση υπήρξε πολύ επιτυχημένη, αφού στις 4ημέρες λειτουργίας της δέχτηκε πάνω από 20.000 επισκέπτες. Η παρουσία της ΔΗΚΕΠΑ στην έκθεση αυτή στόχο είχε να αναδείξει τις αναπτυξιακές, πολιτιστικές και τουριστικές δυνατότητες του δήμου μας. Σε ένα φιλόξενο και ευχάριστο περιβάλλον που διαμορφώσαμε στο περίπτερό μας, παρουσιάσαμε τα «Οινοξένεια», τις γιορτές «Εν…Συρμώ» και το Πάρκο των Χριστουγέννων, όπου δυο ηθοποιοί ντυμένοι Μολυβένιος Στρατιώτης και Μπαλαρίνα, έπαιζαν δρώμενο του παραμυθιού συνοδεία κλασικής μουσικής.

-Συμμετοχή στο Πρόγραμμα «ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ», που υλοποιείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Υπουργείο Εσωτερικών.
Η ΔΗΚΕΠΑ, εκπροσωπώντας το δήμο Αιγιαλείας, μαζί με άλλους 13 δήμους (από τους 325 της χώρας) συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Καλές Πρακτικές Δήμων», όπου παρουσιάζονται αναλυτικά πρωτότυπα προγράμματα που αναδεικνύουν τις δυνατότητες κάθε δήμου. Οι συμμετέχοντες δήμοι στο πρόγραμμα αυτό, θα λειτουργήσουν ως βάση για το σχεδιασμό αναπτυξιακών προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα εκπονηθούν ειδικά για την Ελλάδα. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα αυτό με τον ολοκληρωμένο θεσμό «Οινοξένεια – Άρωμα και Φιλοξενία Αιγιάλειας» και φιλοδοξούμε να έχουμε μια ικανοποιητική κατάταξη ανάμεσα στις 20 προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Όλοι οι δήμοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα προσκληθούν σε εκδήλωση που θα γίνει το Φεβρουάριο του 2017 στην Αθήνα, παρουσία εκπροσώπων της Ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής επιτροπής, του Συμβουλίου της Ευρώπης και των συλλογικών οργάνων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

-Συμμετοχή στη Διαβούλευση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία ισχυρού ονόματος της Περιφέρειας στο Χάρτη του Τουρισμού και του Πολιτισμού
Μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, συμμετείχαμε στη διαβούλευση για τη δημιουργία ισχυρού ονόματος της Περιφέρειας ως ολότητα, στο χάρτη του τουρισμού και του πολιτισμού. Με ένα ολοκληρωμένο κείμενο και πάντα με γνώμονα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Αιγιάλειας, καταθέσαμε τις προτάσεις μας στο ΣΕΤΕ, που αξιολογήθηκαν ως εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και τεκμηριωμένες. Ήδη κάποιες από τις προτάσεις μας, αλλά και φωτογραφίες και βίντεο από τις δραστηριότητες του δήμου μας, ενημερωθήκαμε ότι θα αποτελούν μέρος του οδηγού που ετοιμάζεται.

-Αρχοντικό Οικογένειας Παναγιωτοπούλου
Το κτίριο Παναγιωτόπουλου, ένα από τα σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια στην περιφέρεια της Νοτιοδυτικής Ελλάδας από αρχιτεκτονικής απόψεως, που χρονολογείται από το 1860, άνοιξε για το κοινό με εκδηλώσεις σημαντικές, που αναβάθμισαν τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Αιγίου. Το Δεκέμβριο του 2014, υποδέχτηκε πλήθος κόσμου που το επισκέφθηκε για πρώτη φορά και έμαθε την ιστορία του, μέσα από ένα σύντομο πληροφοριακό κείμενο που διένειμε η ΔΗΚΕΠΑ. Το 2015 και για  το πρόγραμμα Οινοξένεια, έγιναν δράσεις ανάδειξης της τοπικής γαστρονομίας και το πώς αυτή συνδέεται με τη χρήση της αναγνωρίσιμης παγκοσμίως στααφίδας ΠΟΠ Βοστίτσα.  Επίσης το 2016 προσκλήθηκαν πολλά σχολεία και ξεναγήθηκαν στους χώρους  και την ιστορία του που συνδέεται άμεσα με την πόλη μας. Το φετινό Δεκέμβριο το Αρχοντικό, είναι μέρος των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου, με πολλές σημαντικές εκδηλώσεις που αναγράφονται στο πρόγραμμα των Χριστουγέννων.

-Αναδρομική Έκθεση για τον Πάνο Φειδάκη
Διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία η αναδρομική έκθεση «Αποτυπώσεις» για το έργο του σπουδαίου Αιγιώτη ζωγράφου Πάνου Φειδάκη. Η έκθεση υλοποιήθηκε εξολοκλήρου από τη ΔΗΚΕΠΑ με όλα τα στάνταρ εκθέσεων σύγχρονης τέχνης και παρουσιάστηκε στο κοινό συνοδευόμενη από κατάλογο με κείμενα για το ζωγράφο και το έργο του. Προσέλκυσε δε πλήθος κόσμου και απέσπασε πολύ καλές κριτικές από μεγάλους συλλέκτες της Αθήνας και τους ιδιώτες που δάνεισαν τα έργα για την πραγματοποίηση της. Η έκθεση συνοδευόταν από προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του ζωγράφου σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη, το οποίο προβλήθηκε με τη συναίνεση του σκηνοθέτη και την ευγενική παραχώρηση του Αρχείου της ΕΡΤ.

-Πολύκεντρο Μυρτιάς
Το Πολύκεντρο λειτουργώντας ως πολυχώρος, φιλοξενεί πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων, μουσικών και θεατρικών παραστάσεων. Επίσης λειτουργεί ως συνεδριακό κέντρο για παρουσιάσεις και ομιλίες και είναι ο χώρος όπου πραγματοποιούνται όλες οι δράσεις του ΤΕΙ, όπως ορκωμοσίες και σημαντικές εκδηλώσεις επιστημονικού περιεχομένου που στηρίζονται καθ’ ολοκληρίαν από τη ΔΗΚΕΠΑ.

-Βιβλιοπαρουσιάσεις
Το Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», είναι ο φιλόξενος χώρος που υποδέχεται τους συγγραφείς μυθιστορημάτων, ιστορικών βιβλίων, ποιημάτων, παραμυθιών κ.α., που η ΔΗΚΕΠΑ συνδιοργανώνει τις παρουσιάσεις τους και αγκαλιάζει τις προσπάθειές τους.  

-Εικαστική Έκθεση υφαντών
Ο χώρος του Πολιτιστικού Κέντρου ενδείκνυται και για την παρουσίαση εκθέσεων. Εκεί διοργανώθηκε η έκθεση υφαντών και ταπισερί, με έργα χειροποίητα σε όρθιο αργαλειό της Αναστασίας Γλαράκη, με τίτλο «Βιωμένες Κλωστές». Η έκθεση διοργανώθηκε από τη ΔΗΚΕΠΑ και ήταν ανοιχτή στο κοινό και στα σχολεία τα οποία όχι μόνο να την επισκέφτηκαν αλλά, έλαβαν μέρος και  σε εκπαιδευτικό εργαστήριο το οποίο παρουσίαζε την εξέλιξη της ύφανσης και του αργαλειού, με ένα ζωντανό παράδειγμα αργαλειού όπου δοκίμασαν τη χρήση του, που συνοδευόταν από μουσειοπαιδαγωγικό υλικό, από προγράμματα που διοργανώνει το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Αθήνας.

– Φορητό Πλανητάριο, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
Το Μάρτιο και Απρίλιο του 2015, το Φορητό Πλανητάριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, φιλοξενήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου “Αλέκος Μέγαρης”. Υπολογίζεται πως πάνω από 800 μαθητές Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων της περιοχής παρακολούθησαν τις παραστάσεις του Πλανηταρίου και είχαν μια σπάνια εμπειρία νυχτερινής ξενάγησης στον ουρανό, με παιδαγωγικό και συνάμα ευχάριστο τρόπο. Εκ μέρους της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θα γίνουν προσπάθειες ώστε το Φορητό Πλανητάριο να πραγματοποιήσει στο μέλλον κι άλλες επισκέψεις, ώστε να παρακολουθήσουν περισσότερα παιδιά.

-Παρουσιάσεις ταινιών από τους δημιουργούς τους
Στην προσπάθειά μας να έρθουν σε επαφή οι λάτρεις του κινηματογράφου με τους δημιουργούς των ταινιών, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Απόλλων», υποδεχθήκαμε και τιμήσαμε την σπουδαία Αιγιώτισσα ηθοποιό Μαρία Καλλιμάνη, που απέσπασε το Α! βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, για την ερμηνεία της στην ταινία του Τάσου Μπουλμέτη «Στο Σπίτι», με ταυτόχρονη προβολή της ταινίας.
Άλλη μια σπουδαία ταινία του Μανούσου Μανουσάκη,  το «Ουζερί Τσιτσάνης», προβλήθηκε και αναλύθηκε από τον ίδιο το σκηνοθέτη στον κινηματογράφο μας, που μας μετέφερε με τη γλαφυρή του παρουσίαση στο πολιτικό περιβάλλον της εποχής που ο μεγάλος Βασίλης  Τσιτσάνης, έγραφε τη δική του ιστορία στα μουσικά δρώμενα της Ελλάδας.   

-Εικαστικά Εργαστήρια ζωγραφικής, κατασκευών και μικτών υλικών
Τα εικαστικά εργαστήρια λειτουργούν στο Πολιτιστικό Κέντρο από το 2015. Λειτουργούν τμήματα ενηλίκων, εφήβων και παιδιών. Δίνουν στα παιδιά και στους μεγάλους τη δυνατότητα για έκφραση και δημιουργία με εκμάθηση σχεδίου, σύνθεσης, τρισδιάστατων κατασκευών, βασικές αρχές χρωμάτων και τεχνοτροπιών με τη χρήση διαφόρων μέσων και υλικών. Τα εργαστήρια συνεχίστηκαν και φέτος για δεύτερη χρονιά, με πολύ μεγάλη επιτυχία.

-Χορωδιακά και μουσικά σύνολα
Με διαρκώς αυξανόμενα τμήματα λειτουργούν τα χορωδιακά τμήματα της ΔΗΚΕΠΑ υπό την επίβλεψη της μουσικού Βασιλικής Νάσση, προσφέροντας βασικές γνώσεις μουσικής και δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά κυρίως, να μυηθούν στη μαγεία της μουσικής. Τα τμήματα χωρίζονται σε παιδικά-εφηβικά και ενηλίκων. Πιο συγκεκριμένα λειτουργούν: Το Παιδικό- Εφηβικό  τμήμα Διακοπτού και Το Παιδικό – Εφηβικό τμήμα Αιγίου, που αποτελούν στο σύνολό τους τη  «Δημοτική Παιδική – Νεανική χορωδία Αιγιαλείας». Επίσης δημιουργήθηκε από το 2015 Χορωδιακό τμήμα ΚΑΠΗ και πρόσφατα Χορωδιακό τμήμα ενηλίκων Διακοπτού. Όλα τα τμήματα της χορωδίας είναι ενεργά, συμμετέχουν σε δράσεις του δήμου και της ΔΗΚΕΠΑ, συνεργάζονται με άλλες χορωδίες και προσφέρουν εξαιρετικές μουσικές στιγμές στο κοινό.

-Εργαστήριο Πλεκτικής
Για δεύτερη χρονιά φέτος λειτουργούν για ενήλικες, τμήματα πλεκτικής και πλεκτικής με βελονάκι, για αρχάριους και προχωρημένους. Το πλέξιμο συγκαταλέγεται στις τεχνικές που χρησιμοποιούνται αφενός στην εικαστική θεραπεία (art therapy) λόγω της αγχολυτικής του ιδιότητας και αφετέρου στην καθημερινή ζωή, μιας και αποτελεί ισχυρό μέσο κοινωνικοποίησης και δημιουργικό διάλειμμα από την καθημερινότητα. Τα τμήματα λειτουργούν καθημερινές στο Πολιτιστικό Κέντρο.

-Ημερίδες για την Υγεία
Στοχεύοντας στην ενημέρωση των πολιτών για διάφορα θέματα υγείας, διοργανώνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα ημερίδες για πρόληψη και ενημέρωση, όπως: Για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του εντέρου, το διαβήτη, την ογκολογική ημερίδα από τον καθηγητή Νικόλαο Μαγκανιώτη κ.α.  

-Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι»
Το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” που λειτουργεί μέσω της ΔΗΚΕΠΑ και του Δήμου Αιγιαλείας και έχει ως έδρα του το Πολιτιστικό κέντρο «Αλέκος Μέγαρης», είναι πρόγραμμα κοινωνικού χαρακτήρα και απευθύνεται σε άτομα τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν πλήρως, καθώς και σε άτομα με αναπηρίες.
Το πρόγραμμα παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα, οικογενειακή βοήθεια και συντροφιά. Στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” εργάζονται 13 άτομα, εκ των οποίων 4 Κοινωνικές Λειτουργοί, 5 Νοσηλεύτριες και 4 οικογενειακές βοηθοί. Η δομή «Βοήθεια στο Σπίτι» απαρτίζεται στο σύνολό της από τις περιφερειακές  του Διακοπτού, της Συμπολιτείας, της Ακράτας και Αιγείρας, καθώς και τη δομή του Αιγίου με ένα σύνολο περίπου 250 ωφελουμένων.

-Συντήρηση και αναβάθμιση κτιρίων του δήμου. Αγορά πιάνου για τις ανάγκες των εκδηλώσεων στο Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου και της Δημοτικής Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας
Το ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ, με σεβασμό και πολύ φροντίδα χειρίστηκε όλα τα προβλήματα των κτιρίων που της παραχωρήθηκε η χρήση τους. Αγόρασε καινούργιες αντλίες νερού και γεννήτριες για το Πολύκεντρο Μυρτιάς, αντικατέστησε τις κλειδαριές τους, έβαψε τα ξύλινα πόρτο-παράθυρα του Πολιτιστικού κέντρου και διαρκώς επιμελείται όλων των αναγκών τους, με σκοπό να λειτουργούν όσο το δυνατόν χωρίς προβλήματα.
Επίσης πρόσφατα προχώρησε στην αγορά νέου πιάνου για τις ανάγκες των εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και της εμφανίσεις της Δημοτικής Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας Αιγιαλείας.

-Δημοπρασίες
Στο πλαίσιο της νομιμότητας και της λειτουργίας όλων των κτιρίων που μας έχει παραχωρηθεί η χρήση τους, ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις δημοπρασίες για τη λειτουργία των κυλικείων: Κινηματογράφου «Απόλλων» και Πολιτιστικού Κέντρου «Αλέκος Μέγαρης». Επίσης ολοκληρώθηκε η δημοπράτηση του Νερόμυλου «Μυλέλια», στην Ακράτα και η δημοπράτηση του «Γυμναστηρίου Διακοπτού».

-Δράσεις της ΔΗΚΕΠΑ, σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες
Το ΔΣ της ΔΗΚΕΠΑ , προσπαθεί να παρέχει υπηρεσίες σε όλες τις δημοτικές ενότητες, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Μουσικές συναυλίες, παραδοσιακά δρώμενα και χορούς, υποστήριξη δραστηριοτήτων συλλόγων και  φορέων, Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, όπου η ΔΗΚΕΠΑ καλύπτει τις δαπάνες για δέντρα, στολισμό, ήχο και άλλα, γίνονται σε όλες τις ενότητες, πάντα σε συνεννόηση με τους Αντιδημάρχους και τους Προέδρους των κοινοτήτων.

-Επικοινωνιακή Πολιτική και δράσεις εξωστρέφειας του Δήμου μας
Μεγάλη σημασία για τις δράσεις της ΔΗΚΕΠΑ, που στοχεύουν στην ανάδειξη του δήμου μας έχει το δίκτυο επικοινωνίας και η σωστή προβολή. Έτσι, βήμα-βήμα οργανώθηκε ένα ισχυρό δίκτυο προβολής και επικοινωνίας των όσων υλοποιούμε, με καταχωρήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά πανελλήνιας κυκλοφορίας, με παρουσίαση εκτός από τα ΜΜΕ της Αιγιάλειας και της Αχαΐας, σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας, σε μεγάλα τουριστικά και ταξιδιωτικά sites και αξιοποιώντας ένα πλούσιο δίκτυο δημοσιογράφων από όλη την Ελλάδα, που κατά περίπτωση προσκαλούνται για να αναδείξουν τις δραστηριότητές μας.  

-Alexander Payne
Ένας σπουδαίος σκηνοθέτης, με 2 oscar και πολλά άλλα βραβεία στο ενεργητικό του, Αιγιώτης στην καταγωγή, το 2015 επισκέφθηκε τους συγγενείς του στο Αίγιο και μετά από ενέργειές μας αποδέχθηκε να τον τιμήσει ο δήμος μας σε μια όμορφη παρουσίαση στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου και στη συνέχεια στον κινηματογράφο «Απόλλων», όπου προβλήθηκε η ταινία του “Nebraska” . Από την πρώτη αυτή επαφή μας, δημιουργήθηκε μια εξαιρετική σχέση εμπιστοσύνης και φιλίας, με αποτέλεσμα να δεχθεί την ανακήρυξή του σε «Επίτιμο Δημότη Αιγιαλείας» και «Πρεσβευτή της Αιγιάλειας» για τον οίνο και τον Πολιτισμό. Αξίζει να σημειωθεί ότι για 10 χρόνια ήταν Πρεσβευτής των οίνων της Καλιφόρνια. Το γεγονός αυτό έκανε το γύρο του κόσμου, προβλήθηκε σε διεθνή κανάλια, ακούστηκε το όνομα της Αιγιάλειας σε όλο τον κόσμο και βέβαια οι οίνοι της έχουν έναν ισχυρό σύμμαχο για την προβολή τους. Ευχαριστούμε από καρδιάς το δικό μας Αλέξανδρο και ελπίζουμε στο μέλλον να μπορέσουμε να ανταποδώσουμε την πολύτιμη βοήθειά του.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΖΟΝΤΑΙ

Έχοντας ως πολύτιμο οδηγό τη μέχρι τώρα εμπειρία μας από το σύνολο των πολυδιάστατων δράσεων που υλοποιούνται από τη ΔΗΚΕΠΑ, προσανατολιζόμαστε αφ’ ενός στην ενίσχυση των υπαρχουσών προγραμμάτων και αφ’ ετέρου στη δημιουργία νέων που θα ενισχύουν την ταυτότητα της Αιγιάλειας ως προορισμό αναγνωρίσιμο στο πανελλήνιο.

Μια σημαντική δράση για τους μαθητές, είναι η συνεργασία μας με την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος «HELMEPA», που θα συνδιοργανώσουμε το καλοκαίρι του 2017 και αφορά περιβαλλοντική ενημέρωση των παιδιών και των ενηλίκων, περιλαμβάνει δε, καθαρισμό της ακτογραμμής της Αιγιαλείας και πολλές ακόμα δράσεις.

Στον άμεσο προγραμματισμό μας είναι επίσης, η καταγραφή πολιτιστικών διαδρομών, σε ειδικό έντυπο που θα περιλαμβάνει και ιστορικά στοιχεία για το ρόλο που διαδραμάτισε η Αιγιάλεια στο πέρασμα των αιώνων.

Έκδοση καλαίσθητου εντύπου για την ιστορία του Αρχοντικού της Οικογένειας Παναγιωτοπούλου και  άλλων ιστορικών κτιρίων, είναι στον προγραμματισμό μας, με έμφαση στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, όπου έχουν ήδη κατατεθεί προτάσεις για την πλήρη αξιοποίηση του  κτιρίου στο δήμαρχο κ. Θανάση Παναγόπουλο.

Επίσης ειδικό  έντυπο καταγραφής των θρησκευτικά μνημείων της περιοχής και της ιστορίας τους, είναι στα μελλοντικά μας σχέδια.
Νέες δράσεις προγραμματίζονται και για το θεσμό των Οινοξενείων, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του 2017. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις δραστηριότητες: συνέχεια των σεμιναρίων κατάρτισης των επαγγελματιών του δικτύου, με πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, την υλοποίηση νέων δράσεων στα οινοποιεία, με τον τίτλο «Αιγιάλεια wine week», τη διασύνδεση του θεσμού με τις γιορτές «Εν…Συρμώ» και τη συμμετοχή μας στην ετήσια εκδήλωση «ΟΙΝΟΡΑΜΑ», στο Ζάππειο Μέγαρο.   
Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες συνεννόησης με την κτηματική Υπηρεσία για τη δυνατότητα αξιοποίησης της Ποροβίτσας στην Ακράτα, με στόχο να λειτουργήσει προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Ένα μεγάλο ευχαριστώ από το Δ.Σ. στο Δήμαρχο κ. Θανάση Παναγόπουλο για την εμπιστοσύνη και την αμέριστη υποστήριξή του, στους Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους, ιδιαίτερα σε αυτούς που συνεργαστήκαμε στενά και στο προσωπικό μας που εργάζεται συνεχώς  χωρίς ωράριο και με εξαιρετική απόδοση. Τέλος τους χορηγούς μας, που αναγνωρίζουν τις προσπάθειές μας και υποστηρίζουν τις δράσεις μας με κάθε τρόπο”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας