«Αρώματα και γεύσεις της Αιγιάλειας στους αμπελώνες του «Μεγάλου Σπηλαίου»

1076

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με αρώματα και γεύσεις από την Αιγιάλεια, έγινε την Κυριακή 6 Ιουνίου στο «Κτήμα Μέγα Σπήλαιο» με τον γραφικό μοναστηριακό αμπελώνα, η ύπαρξη του οποίου χρονολογείται από το 1550. Η εκδήλωση γαστρονομικού και οινικού περιεχομένου πραγματοποιήθηκε από τη Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας, στο πλαίσιο δράσεων, για τη συμπλήρωση 125 ετών από την έναρξη λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοπτού – Καλαβρύτων.

Μέσα στον πανέμορφο αμπελώνα του «Μεγάλου Σπηλαίου», οι συμμετέχοντες είχαν μια ξεχωριστή γαστροοινική εμπειρία, αφού είχαν την ευκαιρία να γευτούν πιάτα φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα της Αιγιάλειας γης σε αρμονικό συνδυασμό με τους εξαιρετικούς οίνους από τοπικές ποικιλίες, που καλλιεργούνται στον αμπελώνα που βρίσκεται μέσα στο φαράγγι του Βουραϊκού. Ο Βουραϊκός ορίζει την περιοχή που διανύει ο οδοντωτός εδώ και 125 χρόνια, ενώνοντας το Διακοπτό με τα Καλάβρυτα, χαρίζοντας μια απ’ τις ομορφότερες σιδηροδρομικές εμπειρίες στον κόσμο.

Οι δύο πυλώνες της εκδήλωσης, ο οίνος και η γαστρονομία, είχαν σαν πρωταγωνιστές τους τον γνωστό κριτικό οίνου κ. Σίμο Γεωργόπουλο και τον ντόπιο σεφ Γιώργο Μανίκα αντίστοιχα, οι οποίοι παρουσίασαν τις γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων και οίνων της Αιγιάλειας με ένα μοναδικό τρόπο.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για περισσότερες συνέργειες, έτσι ώστε να μπορέσουν να αναδειχθούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Αιγιάλειας καθώς και η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά. Επίσης χαιρέτησαν, ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας κ. Φωκίων Ζαΐμης, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Χριστόπουλος και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρήστος Γούτος.

Το παρών έδωσαν ο πρέσβης ε.τ. κ. Ελευθέριος Αγγελόπουλος, οι αντιδήμαρχοι του δήμου Αιγιαλείας κα Μαρία Γιδά και κ. Γιώργος Φραγκονικολόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και αντιπρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κ. Πάνος Γιαννούλης, ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Μπίρμπας, Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων, ως εκπρόσωπος του  Μητροπολίτη Αιγιαλέιας και Καλαβρύτων, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Σπανογιανόπουλος, Αδελφός της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου, ως εκπρόσωπος του Καθηγουμένου της Ι. Μ., ο κ. Λαυρέντης Βασιλειάδης από το τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι κύριοι Γιάννης και Θόδωρος Αναστασίου από την  εταιρία CAVINO η οποία φιλοξένησε την εκδήλωση.

Η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. θέλει να ευχαριστήσει θέρμα την εταιρία CAVINO για την εξαιρετική φιλοξενία στους αμπελώνες του κτήματος «Μέγα Σπήλαιο» καθώς και όσους συνέβαλαν και συμμετείχαν στην εκδήλωση.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Leader και την ενταγμένη πράξη στο τοπικό πρόγραμμα της ΟΤΔ «Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε.» με τίτλο: «Οδοντωτός το Τρένο της Τέχνης» που υλοποιεί η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

Πληροφορίες Προγράμματος Leader:

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Αιγιαλείας είναι φορέας υλοποίησης και ανάδοχος της ενταγμένης Πράξης με τίτλο: «Οδοντωτός το Τρένο της Τέχνης» και κωδικό Ο.Π.Σ.Α.Α. 0011062646, στο πλαίσιο τουΜέτρου 19: «ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ (CLLD)- LEADER» toy PAA 2014-2020, Yπομέτρο 19.2, Yποδράση 19.2.4.4. με τίτλο «Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων».