Οινοξένεια 2018 – Εκδηλώσεις έναρξης: Μια σπάνια βραδιά μνήμης, γεύσης και συγκίνησης στην παραλία του Αιγίου

649

Μια μεγάλη γιορτή στήθηκε το βράδυ της Κυριακής 19 Αυγούστου στην παραλιακή ζώνη του Αιγίου. Οι εκδηλώσεις έναρξης των φετινών Οινοξενείων, αφιερωμένες στα κύρια προϊόντα του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τη σταφίδα και το κρασί, είχαν σκοπό να αναδείξουν τη σημασία της πολύτιμης μαύρης σταφίδας για την Αιγιάλεια. Χιλιάδες επισκεπτών απόλαυσαν πολλές διαφορετικές εμπειρίες σ’ ένα ιδιαίτερα ατμοσφαιρικό περιβάλλον, ανάμεσα σε συγκίνηση, χαρά, γεύση, τέχνη, περιήγηση και τραγούδι.

Τα Οινοξένεια, ένας θεσμός που πραγματοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και φέρνει στο προσκήνιο τα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας, τιμούν φέτος τη Μαύρη Κορινθιακή Σταφίδα ΠΟΠ Vostizza, την «Κυρά των αμπελιών» της Αιγιάλειας. Με  φετινό τίτλο «Μάκινα πολιτισμού», οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στις παλιές σταφιδαποθήκες (πλησίον της πλατείας Paestum) ξεκινώντας από τη σταφιδαποθήκη Πετρόπουλου ( νυν Τσίτσα) στην παραλία του Αιγίου μέσα από ένα ταξίδι στο χρόνο και στην ιστορία της περιοχής.

Από νωρίς το απόγευμα συγκεντρώθηκαν οι μικροί φίλοι του θεσμού έξω από τις σταφιδαποθήκες, φτιάχνοντας κατασκευές με θέμα τα Οινοξένεια. Επίσης οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στην ιστορία της σταφίδας με μια συμβολικής σημασίας εικαστική – ηχητική εγκατάσταση με τίτλο «Προσοχήν εις την ποιότηταν..», δημιουργίας του εικαστικού Βασίλη Ψαρρά.

Μέσα στις παλιές σταφιδαποθήκες που άνοιξαν πρώτη φορά για το κοινό, εκεί που πριν 100 χρόνια χτυπούσε η καρδιά της Αιγιάλειας, πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσία πλήθους κόσμου και επισήμων, όπου παρουσιάστηκε ένα μικρό απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ «Οινοξένεια: Αστερισμός Αιγιάλεια», με μια αναδρομή στην ιστορική σημασία της σταφίδας, στις γιορτές της Αιγιάλειας διαχρονικά από τα «Πριμαρόλια» ως τα «Ανθεστήρια» και μέχρι τα σημερινά «Οινοξένεια», το οποίο θα προβληθεί την Παρασκευή 24/08 σε εκδήλωση στο Long Beach Hotel (Λόγγος Αιγιαλείας).

Την εκδήλωση προλόγισε η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Παπαχριστοπούλου, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν οι βουλευτές Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου, Κωνσταντίνος Σπαρτινός και Ανδρέας Κατσανιώτης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος και ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Στη συνέχεια, κατά μήκος της ανάπλασης στην παραλία Αιγίου οι οινοποιοί του δικτύου Οινοξένεια υποδέχονταν το κοινό που είχε κατακλύσει τον χώρο και προσέφεραν γευστική δοκιμή των εκλεκτών κρασιών τους, ενώ η Φιλαρμονική Αιγίου έδινε ένα τόνο γιορτινό, χαράσσοντας τη διαδρομή από το παλιό στο νέο λιμάνι. Ευκαιρία για μια γευστική στάση είχαν και οι εκατοντάδες επισκέπτες, στο περίπτερο της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών (ΠΕΣ), που είναι χορηγός και υποστηρικτής των φετινών Οινοξενείων.

Η διαδρομή από το παλιό λιμάνι στο νέο, γεμάτη μνήμες και συναισθήματα έφτασε στην κορύφωσή της με τη συναυλία της Ελεωνόρας Ζουγανέλη που μπροστά σε πέντε χιλιάδες και πλέον άτομα τραγούδησε με αμείωτο πάθος για σχεδόν τρείς ώρες, δίνοντας μια υπέροχη επίγευση στη μαγική αυτή βραδιά.

Τα Οινοξένεια δεν μπορούν να μην ευχαριστήσουν τους βασικούς πρωταγωνιστές, το δίκτυο οινοποιείων που στηρίζουν το θεσμό και προβάλλουν την περιοχή: Αμπελώνες RIRA, Εδανός Οινοποιητική, CAVINO, οινοποιείο Κανακάρη, οινοποιείο Καρανικόλα, οινοποιείο Κροκιδά, οινοποιείο Τετράμυθος.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον κ. Παναγιώτη Τσίτσα για την ευγενική παραχώρηση της σταφιδαποθήκης που οργανώθηκαν οι δράσεις της έναρξης των φετινών εκδηλώσεων, καθώς και τον  κ. Δημήτρη Φιλιππάτο και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Αιγίου για την υποστήριξη της χθεσινής διοργάνωσης καθώς και τον Λιμενάρχη κ. Κωστάκη από το Γ’ Λ/Τ ΑΙΓΙΟΥ.