Εκδήλωση στο Αίγιο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς, την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στην πλατεία Αγίας Λαύρας

0
247

Η Ελληνική Εταιρεία Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ΕΕΚΑΑ) είναι επιστημονική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί από το 1993 και έχει σκοπό τη διάδοση των τεχνικών καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε γιατρούς, νοσηλευτές, διασώστες αλλά και απλούς πολίτες στην Ελλάδα, ώστε να αντιμετωπιστεί η καρδιακή ανακοπή, δηλαδή η αιφνίδια διακοπή της κυκλοφορίας και αναπνοής που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί στο θάνατο του θύματος.

Στην Ευρώπη, περίπου 350.000-700.000 άτομα υφίστανται καρδιακή ανακοπή κάθε χρόνο. Η πλειοψηφία των καρδιακών ανακοπών συμβαίνει σε χώρους εκτός νοσοκομείου. Η επιβίωση μετά από καρδιακή ανακοπή έχει ποσοστό μόλις 1 προς 10 αλλά το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να τριπλασιστεί αν οι  πολίτες γνώριζαν βασική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση.

Μετά από εισήγηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αναζωογόνησης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όρισε την 16η Οκτωβρίου ως “Ευρωπαϊκή Ημέρα Επανεκκίνησης της Καρδιάς”. Κατά την ημέρα αυτή, όλες οι χώρες της Ευρώπης θα διδάξουν στους πολίτες βασικές αρχές καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.

Η Ελλάδα πρωτοστατεί στην έρευνα της αναζωογόνησης. Είναι χαρακτηριστικό πως περίπου το 8% της παγκόσμιας έρευνας για το θέμα, παράγεται στη χώρα μας από ομάδα εθελοντών εκπαιδευτών και ερευνητών της ΕΕΚΑΑ, οι οποίοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τη συνεισφορά τους στην έρευνα και στη διδασκαλία της αναζωογόνησης.

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου λοιπόν, η ΕΕΚΑΑ έχει προγραμματίσει διάφορα δρώμενα σε πόλεις της Ελλάδας. Στο Αίγιο, εθελοντές εθελοντές εκπαιδευτές της ΕΕΚΑΑ θα βρίσκονται στην πλατεία Αγίας Λαύρας από τις 10.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών σε θέματα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης αλλά και για δωρεάν εκπαίδευση στη Βασική Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση.

Αρωγοί της εκδήλωσης είναι ο Δήμος Αιγιαλείας, η Δημοτική Κοινότητα Αιγίου και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας