Η όπερα “Ο κουρέας της Σεβίλλης” στο Αίγιο, από κλιμάκιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

0
298

Κορυφαίο γεγονός στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, αποτελεί η παρουσίαση της πασίγνωστης όπερας “Ο κουρέας της Σεβίλλης” του Τζοακίνο Ροσίνι, που θα πραγματοποιήσει κλιμάκιο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής το διήμερο 20 και 21 Οκτωβρίου στο Αίγιο, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο “Η όπερα διαδραστικά στα δημοτικά σχολεία”. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχει φέτος το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αιγίου μετά από πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών του, οι οποίοι με το ενδιαφέρον που δείχνουν για ξεχωριστές εκπαιδευτικές δράσεις, πέτυχαν αυτή τη σπουδαία συνεργασία υψηλής πολιτιστικής αξίας. Η παράσταση θα δοθεί στο κινηματοθέατρο “Απόλλων” το οποίο θα παραχωρήσει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., ενώ η υποδοχή των συντελεστών της παράστασης εκ μέρους του Δήμου, προγραμματίζεται να γίνει με μια μικρή τελετή στο Παναγιωτοπουλέικο, το μεσημέρι της Δευτέρας 20 Οκτωβρίου.

Εκ μέρους του Δ.Σ., η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας κα Μαρία Τσουκαλά ανέφερε πως η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., επιτελώντας το πολιτιστικό και κοινωνικό της καθήκον, στέκεται πάντα αρωγός σε τόσο σημαντικές πρωτοβουλίες, ενώ δεν παρέλειψε να συγχαρεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου για αυτή την αξιόλογη δράση.

Οι μαθητές του σχολείου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της όπερας από μέσα, αφού τις δυο μέρες που διαρκεί λαμβάνουν μέρος σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παραγωγής της όπερας. Οι μαθητές έχουν ήδη προετοιμάσει μέρος σκηνικών αντικειμένων του έργου με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και με την άφιξη των καλλιτεχνικών εκπαιδευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, τα παιδιά θα παρακολουθήσουν βιωματικά εργαστήρια με στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης που στόχο έχουν την εξοικοίωσή τους με το μουσικό θέατρο και συγκεκριμένα με τον κόσμο της όπερας. Στα εργαστήρια θα συμμετάσχει η Ορχήστρα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το μαέστρο, τους μονωδούς και τους χορευτές και η μέρα θα ολοκληρωθεί με τη μουσική πρόβα για το φινάλε του έργου, στην οποία θα συμμετάσχει η σχολική χορωδία.

Την Τρίτη 21 Οκτωβρίου, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με κάποιους από τους συντελεστές όπως φωτιστές, ενδύτριες, μακιγιέρ και βοηθό σκηνοθέτη. Ακολούθως η παράσταση θα πραγματοποιηθεί στον “Απόλλωνα” με συμμετοχή των παιδιών στη χορωδία και κοινό τους γονείς, τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους.

Η υλοποίηση του προγράμματος εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση” και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικούς πόρους (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013).

Συντελεστές
Μουσική διεύθυνση: Tάσος Συμεωνίδης, Σκηνοθεσία – Μετάφραση – Διασκευή ποιητικού κειμένου: Κωστής Παπαϊωάννου, Σκηνικά: Σοφία Παντουβάκη – Γιώργος Κολιός, Κοστούμια: Σοφία Παντουβάκη, Κινησιολογία: Θεμιστοκλής Παυλής, Φωτισμοί: Χριστίνα Καμμά, Ενορχηστρωτική διασκευή: Γιάννης Σαμπροβαλάκης, Βοηθοί σκηνοθέτη: Μαρίνα Μέργου – Ηρώ Κεραμοπούλου, Βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου: Μαρίζα Παγκάκη, Καλλιτεχνικές Εκπαιδεύτριες: Χριστίνα Αυγερίδη – Τατιάνα Θεολόγου – Βενετία Νάση – Κωνσταντίνα Στράνη, Μουσική προετοιμασία (σολίστ): Μαρία Ευαγγελία Τζελέπη – Σοφία Γκελασβίλι Τροϊζου.

Διανομή
Ροζίνα: Διαμάντη Κριτσωτάκη, Κόμης Αλμαβίβα: Ιωάννης Καλύβας, Δρ. Μπάρτολο: Αναστάσιος Λαζάρου, Φίγκαρο: Αρκάδιος Ρακόπουλος, Ντον Μπαζίλιο: Βασίλης Κωστόπουλος, Μπέρτα: Βασιλική Κατσουπάκη, Χορευτές: Ελισάβετ Σπαχή – Γιώργος Παπαθανασίου.
Με τη συμμετοχή της Ορχήστρας Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΕΛΣ.

 

Δείτε βίντεο από τη δράση

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας