Κτίριο Παναγιωτόπουλου – Ένα «ζωντανό κύτταρο» πολιτισμού και ιστορίας

299

Το Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου στο Αίγιο αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα δείγματα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής στη Νοτιοδυτική Ελλάδα. Μπορεί να χαρακτηριστεί σαν ένα διατηρητέο έργο τέχνης νεοκλασικής αρχιτεκτονικής. Η δημιουργία του έχει ταυτιστεί με την ακμή του εμπορίου της σταφίδας κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, με πρωτοπόρο την πόλη του Αιγίου και κατά συνέπεια τη δημιουργία των πρώτων αστικών κοινωνιών στην Ελλάδα. Άρχισε να χτίζεται το 1857 έως το 1860 και ανήκε στην οικογένεια Παναγιωτόπουλου, μια από τις σημαντικότερες του Αιγίου, με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα ενώ μέλη της προόδευσαν στην πολιτική και τις τέχνες.

Σήμερα, ο εμβληματικός  χώρος του τριώροφου αρχοντικού, έχει μετατραπεί σε ένα «ζωντανό κύτταρο» πολιτισμού και ιστορίας από τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρησης του Δήμου Αιγιαλείας με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Πιο συγκεκριμένα, στους χώρους του στεγάζεται το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων Αιγιαλείας, αφιερωμένο στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση καθώς και η έκθεση παραδοσιακών – λαϊκών οργάνων «Εύφωνες Μνήμες» από την Ελλάδα και τον κόσμο. Αναλυτικα:

  • Το Μουσείο Ψηφιακών Εκθεμάτων είναι ένα έργο που ήρθε εις πέρας σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή Ελλάδα 2021, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από μήνες ψηφιοποίησης τεκμηριωμένου ιστορικού υλικού και σπάνιων αρχειακών στοιχείων. Σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία συνδυάζονται με τον θεματικό χαρακτήρα των αιθουσών του πρώτου ορόφου του Αρχοντικού Παναγιωτόπουλου, ενός στολιδιού της πόλης του Αιγίου, αλλά και με ενδιαφέροντα συμβατικά εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορική μνήμη. Οι τρεις αίθουσες του Μουσείου αφορούν τον ρόλο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας στην προετοιμασία αλλά και την έναρξη του Αγώνα, τα ιστορικά γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της Αιγιάλειας και τέλος τον σπουδαίο Αγωνιστή, Ανδρέα Λόντο.

  • Η έκθεση παραδοσιακών-λαϊκών οργάνων αποτελεί συλλογή του συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και περιλαμβάνει πάνω από 150 αντικείμενα, που καλύπτουν όλες τις κατηγορίες ελληνικών παραδοσιακών-λαϊκών μουσικών οργάνων: ταμπουράς, λαούτο, ούτι, μαντολίνο, λύρα, σαντούρι, κανονάκι, φλογέρα, σουραύλι, ζουρνάς, τσαμπούνα, γκάιντα, τουμπελέκι, νταούλι, ντέφι, κουδούνια, ζίλια, μαντολίνα, μπουζούκι, μπαγλαμάς, τζουράς κ.ά. αλλά και παραδοσιακών οργάνων άλλων πολιτισμών. Η έκθεση φιλοξενεί επίσης μουσικά όργανα Αιγιαλέων οργανοπαικτών, καθώς και κάποια ιστορικά όργανα της Φιλαρμονικής. Η έκθεση θα συνοδευτεί από εκπαιδευτικές και καλλιτεχνικές δράσεις και θα διαρκέσει από τον Μάρτιο  έως και τον Ιούνιο του 2022.  Στόχος της Έκθεσης είναι να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με τη μουσική παράδοσή τους, αλλά και με τον πολιτισμό και την κουλτούρα διαφορετικών λαών και παραδόσεων, μέσα από τη γνωριμία τους με μουσικά όργανα, τα οποία είναι ένα από τα βασικά εργαλεία απόδοσης της μουσικής όλων των λαών.

Επίσης, στο δεύτερο όροφο του αρχοντικού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό οι προσωπογραφίες των δημάρχων Αιγίου, σε χρονολογική σειρά, από τον Αναστάσιο Λόντο (1833-1837) μέχρι και τον Γεώργιο Παναγόπουλο (1975-1978), καθώς επίσης παρουσιάζονται αναλυτικά και οι βιογραφίες και τα έργα του εκάστοτε δημάρχου, που προσέφεραν για την ανάπτυξη της πόλης του Αιγίου και γενικότερα της Αιγιαλείας.

Ωράριο λειτουργίας Κτιρίου:

-Πρωινές ώρες: 10:00 – 13:00:  Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή

Απογευματινές ώρες: 18:00-21:00: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Κυριακή

Τηλ. Επικοινωνίας: 2691061168