Οινοξένεια 2021. «Σε τούτες τις πλαγιές ήρωες αμπελουργούν!» 10-12 Σεπτεμβρίου 2021

1216

Στα φετινά Οινοξένεια η «ηρωική αμπελουργία» συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης! Γιορτάζοντας την επέτειο των  200 ετών από την Επανάσταση γνωρίζουμε τον αμπελώνα της Αιγιάλειας, τιμούμε τις ιστορικές στιγμές της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας και απολαμβάνουμε γεύσεις και τοπικούς οίνους με τον chef Λευτέρη Λαζάρου, τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη και το πρόγραμμα Μοριάς 21.

10-12 Σεπτεμβρίου 2021

Τα φετινά Οινοξένεια γιορτάζουν την επέτειο των  200 ετών από την Επανάσταση.

Σε συνεργασία με το πρόγραμμα Μοριάς 21, μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, περιηγούμαστε και μαθαίνουμε τις ιστορικές διαδρομές της Αιγιάλειας και ταυτόχρονα τις αμπελοοινικές διαδρομές.

Πανέμορφη η αμπελουργική ζώνη στις πλαγιές της Αιγιάλειας, διαχρονική αλλά και ιδιαίτερα σημαντική. «…Ες φυτείαν αμπέλων εστίν επιτήδεια» έγραφε ο Παυσανίας στα «Αχαϊκά» του για την Αιγιάλεια και τα εδάφη της («τα περί την Φελλόην»), ενώ κατά την Σταυρούλα Κουράκου-Δραγώνα, επίτιμη πρόεδρο του O.I.V. Παγκόσμιου Οργανισμού Κρασιού, «πρόκειται για ένα μοναδικό στον κόσμο αμπελοοινικό βιοκλίμα».

Ο διεθνής οινικός όρος «ηρωική αμπελουργία» (viticultura heroica, οργανισμός CERVIM) που αφορά την αμπελοκαλλιέργεια σε δύσκολες συνθήκες και εδάφη, βρίσκει ιδανική εφαρμογή στις πλαγιές της Αιγιάλειας. Ο αμπελώνας της με τις σπάνιες ιδιότητές του (βορεινός προσανατολισμός, ιδιαίτερο μικροκλίμα, ιδανικό υψόμετρο και κλίση, προστασία από ζεστούς αφρικανικούς νοτιάδες, μακραίωνη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια, πανέμορφο τοπίο) δημιουργεί πολλούς οίνους ποιότητας, αναγνωρισμένους ως οίνους Π.Ο.Π. αλλά και Π.Γ.Ε. ΠΛΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ. Οι αμπελώνες της ηρωικής αμπελουργίας, με την δύσκολη καλλιεργητική εργασία, αποτελούν θεματοφύλακες για την τέχνη της αμπελουργίας, προσφέρουν υψηλής ποιότητας οίνους λόγω της ορεινής τους φύσης, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν πολιτιστική κληρονομιά. Οι τοπικές ποικιλίες Ροδίτης, Λαγόρθι, Σιδερίτης, Μαύρο Καλαβρυτινό, Μοσχάτο και Μαυροδάφνη που καλλιεργούνται ιδανικά στην περιοχή δίνουν υψηλής ποιότητας οίνους, πολύ συχνά αναγνωρισμένους και βραβευμένους διεθνώς, ενώ παράλληλα καλλιεργούνται με εξαιρετικό τρόπο πολλές ξένες ποικιλίες.

Στα φετινά Οινοξένεια η ηρωική αμπελουργία συναντά τις ηρωικές στιγμές της Επανάστασης!

Εγκαινιάζουμε το Μουσείο ψηφιακών εκθεμάτων Αιγιάλειας, με θέμα την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ένα έργο υπό την αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021. Θυμόμαστε αλλά και μαθαίνουμε για την πρώτη τουφεκιά στο Αγρίδι, τη σημαία του Ανδρέα Λόντου, τις μάχες στην Βόβοδα, στον Αχλαδιά, στην Καυκαριά, στην Ακράτα, στο Καστράκι και στον Τσετσεβό, το τρεις φορές κάψιμο της Βοστίτσας αλλά και την διαρκή συνδρομή στον Αγώνα από τους κατοίκους της Βοστίτσας και της Αιγιάλειας.

Φιλοξενούμε σημαντικές προσωπικότητες της γεύσης και του οίνου. Με ένα ποτήρι κρασί από τις τοπικές ποικιλίες δοκιμάζουμε τις «γεύσεις του ‘21» του chef Λευτέρη Λαζάρου και τις ταιριάζουμε αρμονικά με τις τοπικές ποικιλίες και τα τοπικά κρασιά, όπως μας καθοδηγεί ο Master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης. Παρακολουθούμε σεμινάρια και ενημερωτικές εκδηλώσεις για την γεύση και τον οίνο από τους Λαζάρου και Λαζαράκη, απολαμβάνουμε παραδοσιακούς ήχους και μουσικές με τα εξαιρετικά μουσικά σχήματα Polis ensemble και Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου.

Ανακαλύπτουμε τα «ηρωικά αμπελοτόπια» της Αιγιάλειας και αποτίουμε φόρο τιμής στους ήρωες του ’21 αλλά και στους αμπελουργούς της τοπικής «ηρωικής αμπελουργίας», προτείνοντας διαδρομές στον αμπελώνα της Αιγιάλειας που ανεβαίνουν τις πλαγιές της, ανάμεσα σε αμπελώνες και ελαιώνες, παραδοσιακά χωριά, μνημεία, ιστορικούς τόπους και επισκέψιμα οινοποιεία, μέσα σε ένα πανέμορφο τοπίο προς εξερεύνηση και απόλαυση.

Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο παρεμβάσεων Δημοσίου χαρακτήρα του Υπομέτρου 19.2 του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, που υλοποιεί η ΑΧΑΪΑ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. στο Νομό Αχαΐας (Μέτρο 19 Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD/LEADER) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020).

Με την υποστήριξη της Ολυμπίας Οδού.

Για τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις απαιτείται προκράτηση (εκτός από την εκδήλωση στη Μονή Ταξιαρχών) που γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο email dhkepaigialeias@gmail.com  ή τηλεφωνικά στο 2691022250 ( καθημερινές 10:00 με 14:00). Σε όλες τις εκδηλώσεις θα τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων Οινοξένεια 2021

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου

Τόπος:  Εστιατόριο Λιόπετρο, Φωνησκαριά Αιγίου

20:00     Καλωσόρισμα, χαιρετισμοί, παρουσιάσεις

Συμμετέχουν: Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Επιτροπή Ελλάδα 2021, Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας

20:30     Γεύσεις του ’21 (α)

Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Α: «Οι παραδοσιακές γεύσεις στην σύγχρονη γαστρονομία». Παρουσίαση των γεύσεων του ‘21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Γευστικό ταίριασμα με τους τοπικούς οίνους από τον οινολόγο Τάσο Δροσιάδη. Δείπνο και γευστική απόλαυση γεύσεων του ’21.

21:00     «Αφιέρωμα στο ’21»

Το συγκρότημα POLIS Ensemble παρουσιάζει μια ανθολογία παραδοσιακής και δημοτικής μουσικής με αφορμή το 1821 και τον εορτασμό της επετείου (η μουσική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μόνο εάν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν τότε, το επιτρέπουν).

Δωρεάν συμμετοχή με προκράτηση – θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

 

Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου

Τόπος:  Εστιατόριο-wine bar Κύβος, παραλία Αιγίου

16:00     Σεμινάριο οινογνωσίας

Σεμινάριο για επαγγελματίες της εστίασης και της φιλοξενίας αλλά και για οινόφιλους, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη (σε συνεργασία με το PatrasWineClub και το Wine2wine). Κράτηση θέσης: 26910 22250 και ηλεκτρονικά στο dhkepaigialeias@gmail.com, δωρεάν συμμετοχή.

 

Τόπος:  Μονή Ταξιαρχών Αιγίου

18:00     Ξενάγηση

Επίσκεψη και ξενάγηση στη Μονή Ταξιαρχών, την εκκλησία, το κρυφό σχολείο και το βαγεναριό με τα μεγάλα βαρέλια κρασιού. Παρακολούθηση του Εσπερινού (18:00). Επίσκεψη στην σκήτη Λεοντίου.

20:00     Γεύσεις του ’21 (β)

Ενημερωτική-εκπαιδευτική παρουσίαση, μέρος Β: «Τοπικά προϊόντα, γεύσεις και κρασιά στο γαστρονομικό και τουριστικό προϊόν». Παρουσίαση τοπικών/γηγενών ποικιλιών και ταίριασμα με τις γεύσεις του ’21, από τον Master of wine Κωνσταντίνο Λαζαράκη. Παρουσίαση γεύσεων του ’21 από τον chef Λευτέρη Λαζάρου. Απόλαυση γεύσεων και τοπικών οίνων.

20:30     «Τον ταμπουρά μου πότισα γλυκό κρασί και μέλι»

(για να του δώσω τη φωνή που έχουν οι αγγέλοι). Ένας ύμνος στην ελληνική φύση. Παραδοσιακά μουσικά όργανα φτιαγμένα από τα ξύλα των δέντρων της, υμνούν τους καρπούς και τα άνθη της που γίνονται σύμβολα ιδεών και συναισθημάτων. Το Μουσικό Εργαστήρι Αιγίου παρουσιάζει μια ανθολογία τραγουδιών και ποιημάτων της ελληνικής παράδοσης, με αυθεντικά μουσικά όργανα από τον Σάκη Παπαδημητρίου και ερμηνεία από την Δώρα Πετρίδη.

Για την μετάβαση στη Μονή ταξιαρχών θα  υπάρξει δωρεάν μετακίνηση με επιστροφή, με λεωφορείο από το Πάρκινγκ του Σκλαβενίτη στην οδό Κανελλοπούλου στο Αίγιο, στις 17:40 δηλώσεις συμμετοχής στο  dhkepaigialeias@gmail.com και στο 2691022250

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου

Τόπος:  Εστιατόριο Altro mezzo, παραλία Ακράτας

13:00     Γευστικά ταιριάσματα

Ταιριάσματα τοπικών πιάτων με τοπικούς οίνους. Συμμετέχουν και παρουσιάζουν τα κρασιά τους το Οινοποιείο Κροκιδά και η Εδανός Οινοποιητική. Μουσική από την Ιόνια Ορχήστρα.

Κράτηση θέσης στο κατάστημα και στο τηλέφωνο 2696035035.

Για την κατανάλωση φαγητού και ποτού ακολουθείται η τιμολογιακή πολιτική του καταστήματος.

www.oinoxeneia.gr  |  www.facebook.com/oinoxeneia.gr  |  oinoxeneia@gmail.com

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ Δήμος Αιγιαλείας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας-ΔΗΚΕΠΑ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ Μοριάς 21

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Patras Wine club, Wine2wine