Με μία σειρά δράσεων για τον εορτασμό της 2ης επετείου για τη Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας από το Πολιτιστικό Σωματείο Άρατος που τελεί υπό την Αιγίδα του δήμου Αιγιαλείας και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., έρχεται το τριήμερο 24-27 Ιανουαρίου. Αναλυτικά αναφέρονται τα εξής στο δελτίο τύπου από τον «Άρατο»:
Το Παράρτημα ιστορικού κινηματογράφου Ν.Ελλάδας του ΑΡΑΤΟΥ έχοντας σκοπό την απεικόνιση , την ψηφιοποίηση και την πρώθηση της Ελληνικής Ιστορίας διοργανώνει εκδηλώσεις από τις 24 έως τις 27 Ιανουαρίου για την μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας και της ΔΗΚΕΠΑ που σχετίζονται με την έννοια της αναβίωσης της Ελληνικής Επανάστασης, συμβάλλοντας στο πρόγραμμα εορτασμών του Δήμου μας.
Ως φορέας ιστορικού κινηματογράφου και μάλιστα ο μοναδικός ειδικευμένος σήμερα στην χώρα με υποστήριξη του έργου μας από την Γενικής Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ,του ΙΕΠ ,της περιφέρειας Κ.Μακεδονίας κ.ά. , πιστεύουμε στην δύναμη της εικόνας ως υψίστου μέσου μετάδοσης και έτσι κάθε απεικόνιση της ιστορίας, είτε οπτικοακουστική είτε φωτογραφική εμπίμπτει στα πλαίσια της προώθησής μας, και εφόσον τηρεί προδιαγραφές υψηλού επιπέδου την στηρίζουμε και την προωθούμε στους συνδημότες μας.
Έτσι ,διοργανώνουμε στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου μία πρωτότυπη φωτογραφική έκθεση που αποτυπώνει την αναβίωση της Ελληνικής ιστορίας με τη συμμετοχή διακεκριμένων φωτογράφων , έχοντας ως μοντέλα τα μέλη των συλλόγων ιστορικής αναβίωσης, πολλά εκ των οποίων συμμετέχουν ως ηθοποιοί και κομπάρσοι στις παραγωγές μας .
Το εντυπωσιακό θα είναι ότι οι εικονιζόμενοι θα βρίσκονται στις εκδηλώσεις με την φορεσιά και τον οπλισμό τους και έτσι οι επισκέπτες θα τους απολαύσουν και με την φυσική τους παρουσία , μαζί με την έκθεση αρμάτων και φορεσιάς από το 1650 έως το 1850, από την ιδιωτική συλλογή κου Σπύρου Κατσίρα
Οι φιλοξενούμενοι φωτογράφοι θα είναι :Δημήτρης Παγιάντζας (Locolime) φωτογράφος των γυρισμάτων της ταινίας με το έργο του «ΕΧΟDUS1826»,υπεύθυνος διδάσκων στα φωτογραφικά σεμινάρια του ΑΡΑΤΟΥ στην Θεσσαλονίκη. Νίκος Σιάμος επαγγελματίας από Μεσολόγγι , μέλος της φωτογραφικής κοινότητας PWS , με το μοναδικό του λεύκωμα για την έξοδο του Μεσολογγίου «ΕΞΟΔΟΣ» , που απέσπασε απανωτά βραβεία τόσο στην Ελλάδα,όσο και στο εξωτερικό , 1ο βραβείο του PWS ,1o βραβείο MPI CANADA και βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό της WPPI στο LAS VEGAS
Παρόμοια συνδυαστική έκθεση για την ιστορική αναβίωση δεν έχει ξαναγίνει πανελλαδικά .
ΟΜΩΣ ΜΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ 1872 ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΕΝΕΠΝΕΥΣΕ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΑΡΜΑΤΩΝ ! ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΕΧΕΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΩΣ ΘΕΜΑ ΕΝΑΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ στην ιστορία του Αιγίου, που τραβήχτηκε σε αυτή την πόλη… [σύμφωνα με έρευνα του Φάνη Ζουρόπουλου
Και έχει παραχωρηθεί στο αρχείο του Βήματος της Αιγιάλειας
Σκοπός της έκθεσης είναι να γνωρίσει στο ευρύ κοινό την ιδέα της πιστής ενδυμασίας και οπλισμού των αναβιωτών που ξοδεύουν μία περιουσία πολλές φορές για να μεταφέρουν στον θεατή την ακριβή εικόνα της εποχής που αναπαριστούν , αλλά και να εμφυσήσει σε νέους υποψηφίους την ανάγκη να ζήσουν και αυτοί μία όμοια εμπειρία εντασσόμενοι στους τοπικούς συλλόγους , ώστε άρτια στελεχωμένοι το 2021 να κορυφώσουμε τους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης με βιωματικό οπτικοακουστικό τρόπο , ο οποίος μόνο ,πετυχαίνει την ύψιστη μεταδοτικότητα και συγκινησιακό φόρτο στον θεατή .
Η έκθεση θα λειτουργήσει : Πέμπτη 10-2 και 6-9.30 ,Παρασκευή 10-2 και 8.30 με τα εγαίνια εως τις 9.30 ,Σάββατο 5.30 – 7.30 ,Κυριακή 11.30 -2 και 6-8.30
Επιπλέον ,σημαντικό γεγονός που θα ανεβάσει και τον πήχυ, είναι η καθιέρωση από φέτος βραδυνής πομπής μνήμης της συγκέντρωσης των συνέδρων στο Αίγιο ,που στην μυστική τους Συνέλευση αποφάσισαν την έναρξη της Επανάστασης , μία τεράστια επαναστατική απόφαση για τον ξεσηκωμό και την Ελευθερία του Έθνους .
Την οργάνωση και τον συντονισμό της πομπής έχει αναλάβει ο αδελφός ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑ 1821 ,ανοίγοντας μάλιστα την πομπή προπορευόμενοι βαστώντας ακριβές αντίγραφο παράστασης της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας όπως αυτή υπάρχει σε τοιχογραφία στην Ανακτορική Αίθουσα των Τροπαίων της Βουλής και θα παραχωρηθεί από το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου.
Ο τίτλος της πομπής επινοήθηκε από κοινού με τον νεοσύστατο σύλλογο ιστορικής αναβίωσης με απώτερο σκοπό να μείνει σε χρήση από φέτος και στο εξής και θα έχει το όνομα “ΣΤΗΝ ΣΥΝΑΞΗ ΤOY ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ”, έτσι ώστε να υποννοεί και την σύναξη των συνέδρων τις μέρες του Ιανουαρίου του 1821 στη Βοστίτσα , αλλά και την σύναξη των καλεσμένων συλλόγων αναβιωτών που κάθε χρόνο πλέον θα τελούν εκτός από την πρωϊνή παρέλαση και μία πιο ιδιαίτερη και πιο εκλεκτική πομπή το βράδυ της παραμονής προς τιμήν της ιστορικής μας επετείου , με πιο αμιγή αναβιωτικό χαρακτήρα.
Με πρωτοβουλία του ο Άρατος για την πρώτη χρονιά της «ΣΥΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΞΕΣΗΚΩΜΟΥ» , θέλοντας να δημιουργήσει έναν έντονο συναισθηματικό τόνο , αλλά και να φέρει υπό κάποια έννοια τις ψυχές των πρωταγωνιστών της επανάστασης ανάμεσά μας , ανέλαβε μία σημαντική πρόσκληση προς τον πατριωτικό Όμιλο Απογόνων των αγωνιστών του 1821 , για να λιτανεύσουμε στην πομπή τα άρματα κάποιων αγωνιστών που σχετίστηκαν με το Αίγιο ,γιατί ως γνωστό , όταν πομπεύεται ο γνήσιος οπλισμός των ηρώων που μπορεί με αυτά να πολέμησαν για την δική μας ελευθερία , είναι σαν να τους ζούμε εκείνες τις ιερές στιγμές τιμής και να τους έχουμε ανάμεσά μας..
Στην πρόσκληση αυτή με μεγάλη χαρά ανταποκρίθηκαν τόσο ο πρ.υπουργός κος Α.Ζαϊμης , και ο κος Αντώνης Πετμεζάς γραμματέας του Ομίλου και έτσι θα έχουμε επικεφαλής ,ανοίγοντας την πομπή ένα ειδικό άγημα που μετά την φιλαρμονική Αιγίου και σειρά πολεμικών σημαιών , θα περιφέρει τα άρματα ενός εκ των κυρίων συνέδρων της Συνέλευσης και ενός πρωταγωνιστή που εφάρμοσε τις αποφάσεις της για Επανάσταση δηλαδή τα άρματα του Ανδρέα Ζαϊμη και του Στρατηγού και πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Βασιλείου Πετμεζά .
Τα κουμπούρια, τα γιαταγάνια και το καρυοφίλι των αγωνιστών θα βαστούν ένστολα μέλη μας με στρατιωτικές τιμές σε κόκκινα μαξιλάρια.Ανάμεσά τους καλεσμένοι μας ο 17χρονος απόγονος Γκολφίνος Πετμεζάς αλλά και για πρώτη φορά φίλοι Μανιάτες από Αρεόπολη ,όπως ο Γιώργος Δημακόγιαννης , των εκδόσεων ΑΔΟΥΛΩΤΗ ΜΑΝΗ .
Η παράδοση των αρμάτων θα γίνει τελετουργικά μπροστά στην είσοδο του Παναγιωτοπουλέικου τις 7 το βράδυ και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η νυχτερινή πομπή με τη συμετοχή των συλλόγων αρματωμένων που βα έρθουν για πρώτη φορά με μέριμνα και φιλοξενία τους από τον ΣΥΛΛΟΓΟ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΒΙΩΣΗΣ ΒΟΣΤΟΤΣΑ 1821 , αλλά και των χορευτικών συλλόγων του Αιγίου , η οποία γίνεται σε ιστορικές πόλεις και έχει συγκινητικό και πανηγυρικό χαρακτήρα.
Η πομπή θα κατέλθει την Μητροπόλως και δεξιά στον ιστορικό πεζόδρομο της Α.Λόντου,το Δημαρχείο και την Ανάπλαση για τιμές ,όπου ήταν το σπίτι του Α.Λόντου και ένα σημείο της συνέλευσης ,έπειτα στην Τρίγωνη , με κατάληξη από την Κλ.Οικονόμου στην πλατεία Αγ.Λαύρας με χορούς και κλέφτικα τραγούδια από τα χορευτικά της πόλης μας και άνοδο της Μητροπόλεως και επιστροφή στο Αρχοντικό και εγκαίνια των εκθέσεων γύρω στις 8.30 μ.μ. από τον Δήμαρχο Αιγιάλειας κο Αθανάσιο Παναγόπουλο και παρουσίαση των εκθετών και φωτογράφων.
Σε συνδιοργάνωση με την ιστορική οικογένεια Πετιμεζά , και τον Πατριωτικό Όμιλο Απογόνων Αγωνιστών 1821 και ιστορικών Γενών θα ακολουθήσει σύντομη τιμητική εκδήλωση για τον στρατηγό Βασίλειο Πετιμεζά με ομιλητή τον πρόεδρο του ομίλου κο Κ.Πλαπούτα ,έτσι ώστε να κατανοήσουν οι Αιγιαλείς ότι το παλιό ένδοξο Αίγιο φιλοξενούσε ως μέρος της καθημερινότητάς του τις πιο σημαντικές μορφές του Αγώνα του 1821 , που μάλιστα κάποιες φορές εδώ ζούσαν , εδώ τιμήθηκαν ιδιαίτερα και αποτελούν καμάρι του τόπου μας και μέρος της πρωταγωνιστικής του ιστορικής ταυτότητας .
Αλλά και να προβληθεί η αδιάρρηκτη σχέση και συνεργασία των αγωνιστών των δύο επαρχιών Αιγιαλείας και Καλαβρύτων , ως ενιαίο επαναστατικό σύνολο, που από τον ιστορικό αυτό τόπο οδηγεί τις εξελίξεις κατεντολήν του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλεξάνδρου Υψηλάντη προς την Απελευθέρωση όλου του Γένους.
Χωρίς απόφαση στη Βοστίτσα για Επανάσταση δεν θα υπήρχε ορκομωσία και ξεσηκωμός στην Αγία Λαύρα. Οι πρώτοι επαναστάτες στα Καλαβρυτα δεν κάνουν κάτι άλλο παρά να εφαρμόσουν στην συμφωνημένη ημερομηνία την απόφαση
«Ο Βασίλειος Πετμεζάς ήταν ήταν μέλος της Φιλικής Εταιρείας και πρωτεργάτης της επανάστασης του 1821, αγωνιστής, στρατηγός και πολιτικός.Στις 22 Μαρτίου 1821 στη Μονή της Αγίας Λαύρας,όταν υψώθηκε η σημαία της επανάστασης ο Βασίλης Πετμεζάς τράβηξε την πιστόλα του την άδειασε στον αέρα ζητωκραυγάζοντας Ελευθερία ή θάνατος.Γεννήθηκε στα Σουδενά (Κάτω Λουσοί) της περιοχής Καλαβρύτων το 1786 και πέθανε στο Αίγιο και το σπίτι του ήταν στην διασταύρωση Μελετοπούλων και 1ης Μάη, [στα Ψηλαλώνια], που σήμερα είναι πολυκατοικία.Η κόρη του Πετμεζά Αικατερίνη είχε παντρευτεί τον πατριάρχη της οικογένειας Παναγιωτόπουλου Σωτήρη. Κατά πάσα πιθανότητα η οικογένεια έφερε φωτογράφο από την Αθήνα για να απαθανατίσει την σορό.
Προωθούμε σε συνεργασία με την Οικογένεια Πετμεζά την ιδέα ανέγερσης προτομής του στρατηγού Πετμεζά στο πάρκο ιδανικά στα Ψηλά Αλώνια , πλησίον της πάλαι ποτέ οικίας του.
Ο Πετμεζάς αγαπήθηκε από τον λαό γιατί ποτέ δεν δέχτηκε να λάβει μέρος σε εμφύλιες συγκρούσεις. Πέθανε στο Αίγιο στις 22 Νοεμβρίου του 1872 σε ηλικία 86 ετών. Σε ένδειξη πένθους έκλεισαν αμέσως τα μαγαζιά και μαυροφορέθηκαν τα σπίτια στο Αίγιο και σε ολόκληρο τον Μωριά. Η Ελλάδα κήδευε τον τελευταίο στη ζωή και πρώτο στη δόξα στρατηγό της.Προσκύνημα έγινε ο νεκρός και το σπίτι του, στην κηδεία του προπορεύονταν Μητροπολίτες και Επίσκοποι με 117 κληρικούς και τα Ηγουμενοσυμβούλια Μονών με καλόγερους κρατώντας το λάβαρο της Αγίας Λαύρας. Ακολουθούσαν τα άρματα του στρατηγού και σε μελανό βελούδινο προσκέφαλο τα παράσημα του και ” εν χρυσοτεύκτω λάρνακι και ολοχρύσω στολή και πανοπλία “ ο Μεγάλος νεκρός.
Θα ακολουθήσει συναπάντημα περίπου στις 9.30 το βράδυ με κλέφτικο γλέντι και τσιμπούσι με ψητά και άφθονο κρασί για όλους τους ένστολους αρματωμένους αναβιωτές και τους συλλόγους με το παραδοσιακό συγκρότητημα και τους χορευτές του Λαογραφικού Συλλόγου ΜΩΡΑΙΤΕΣ ΕΝ ΧΟΡΩ και τον εξαιρετικό Γιώργο Δαλιάνη στο κλαρίνο στον πεζόδρομο και τον εξωτερικό χώρο του VOSTIZZA PSITOCAFE στον εμβληματικό πύργο των ψηλών Αλωνίων του Αιγίου , μία πρόσκληση του Άρατου και με κοπή της βασιλόπιτας για το 2019.
Ηλίας Περγαντής, ανερχόμενο αστέρι στον χώρο της φωτογράφησης των αναβιωτικών ομάδων σε όλη την Ελλάδα και σε διάφορες εποχές της Ιστορίας , πρόεδρος της λέσχης φωτογραφίας Σπάρτης με την συλλογή του « ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ».
Τελειώνοντας νιώθουμε την ανάγκη για ένα μεγάλο ευχαριστήριο για την εμπιστοσύνη που μας έδειξε προσωπικά και φέτος ο Δήμαρχος κος Αθ.Παναγόπουλος αλλά και η πρόεδρος της ΔΗΚΕΠΑ κα Μαρία Παπαχριστοπούλου που έθεσαν τις εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Δήμου Αιγιάλειας, ενσωματώνοντάς τις στο επίσημο πρόγραμμα δίνοντας την ευκαιρία να πραγματοποιηθούν δρώμενα που δεν θα ζούσαν ποτέ οι συμπολίτες και δεν θα μπορούσαν να ελκύσουν στον ίδιο βαθμό τα φώτα της δημοσιότητας ,αν οι άρχοντες του τόπου μας δεν έδιναν προσοχή στις συμβουλές και παρατηρήσεις μας τόσο του Άρατου ως εξειδικευμένου φορέα στην ψηφιοποίηση της Ελληνικής Ιστορίας όσο και του αδελφού υπερδραστήριου τοπικού Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης Βοστίτσα 1821 που με δικά του έξοδα και πολύ κόπο κατάφερε να προσκαλέσει πάνω από δέκα συλλόγους από όλη την Ελλάδα και να αναλάβει σίτιση και φιλοξενία.
Αλλά και την σημαντική υποστήριξη δεκάδων επαγγελματιών της πόλης με κυριότερους τον μέγα χορηγό LASER DERMA MED , την αρτοποιεία ΚΑΤΣΙΚΑΛΗΣ, το MOBILE τηλεφωνία και το PARADA CAFÉ , καθώς και την ΜΕΤCON KΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ και τα ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ.