Οινοξένεια 2019 – «Η δική μας θάλασσα»: Πρόγραμμα εκδηλώσεων

870

Τα Οινοξένεια “Τοπία και Γεύσεις της Αιγιάλειας” επιστρέφουν για 7η χρονιά και είναι αφιερωμένα στην πολύπλευρη επίδραση του Κορινθιακού κόλπου στο κλίμα, στην μορφολογία, στην ιστορία και στην γαστρονομία της Αιγιάλειας.

Ο Κορινθιακός κόλπος είναι μια από τις τρεις πιο ενδιαφέρουσες, από γεωλογική άποψη, περιοχές του κόσμου. Ανακηρύχθηκε πρόσφατα ζώνη Natura. Είναι η «Δική μας Θάλασσα»  που διαμόρφωσε τις αμπελουργικές πλευρές της Αιγιάλειας, τα υπέροχα τοπία της, την ιστορία της (αχαϊκός αποικισμός) την τοπική παράκτια γαστρονομία της που συμπληρώθηκε με τον εισαγόμενο παστό μπακαλιάρο, ιδίως  στην ορεινή περιοχή.

Σήμερα καλείται να ενοποιήσει τουριστικά όλο του τον περίγυρο καθώς επίσης να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα και μεγάλη οικολογική αξία που έχει( σημαντική περιοχή για τα θαλάσσια θηλαστικά κ.ά.).

Το φετινό ταξίδι των Οινοξενείων θα διαρκέσει από τις 18 έως και τις 30 Αυγούστου, με καθημερινές εκδηλώσεις που συνδέουν την τοπική γαστρονομία και τους οίνους μαζί με τον πολιτισμό και φόντο τα υπέροχα τοπία της Αιγιάλειας. Η Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρηση Αιγιαλείας μαζί με το Δίκτυο Ποιότητας Οινοξένεια, με τη συμμετοχή οχτώ οινοποιείων, εννέα εστιατορίων και δέκα ξενώνων, πολιτιστικών συλλόγων και ομάδων της περιοχής, ετοιμάζουν μια ανεπανάληπτη γιορτή.

Στις  18 Αυγούστου η παραλία του Αιγίου θα βάλει τα καλά της και θα υποδεχθεί το θεσμό των Οινοξενείων, αρχικά με ενδιαφέροντα δρώμενα στην πλατεία Πέστουμ –Ποσειδωνίας,  σε μια βραδιά που θα παρουσιάσει ο ηθοποιός Γιώργος Ρούφας και κατόπιν στο Νέο Λιμάνι Αιγίου με μεγάλη συναυλία του  Σωκράτη Μάλαμα.

Οι εκδηλώσεις των οινοποιείων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο με τη συμμετοχή των:  Αμπελώνων RIRA, Αχαιών Οινοποιητική, Cavino, Οινοποιείο Κανακάρη, Οινοποιείο Κιντώνη, Οινοποιείο Κροκιδά, Οινοφόρος (Rouvalis Winery), Τετράμυθος.

Η διημερίδα που διοργανώνεται σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο για την Προστασία και την Ορθολογική Ανάπτυξη του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «ΑΡΙΩΝ», στις 23 και 24 Αυγούστου, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον μιας και θα πραγματοποιηθεί και στην «απέναντι ακτή» του Κορινθιακού Κόλπου με τη συμμετοχή του Δήμου Δωρίδος και με έντονο το συμβολικό χαρακτήρα.

Η ανακάλυψη του ιερού του «Ελικώνειου Ποσειδώνα» στα Νικολέϊκα Αιγιαλείας θα αποτελέσει το θέμα μιας πολύ σημαντικής εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Αυγούστου με στόχο την ανάδειξη της αρχαιολογικού χώρου.

Πλήθος εκδηλώσεων με έντονο το στοιχείο της γευσιγνωσίας οίνου και της τοπικής γαστρονομίας  της θάλασσας θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Τα «Γευστικά Ταιριάσματα» επιστρέφουν με τη «σύμπραξη» εστιατορίων και οινοποιείων, σε εκδηλώσεις που τα οινοποιεία θα παρουσιάσουν συγκεκριμένες ετικέτες σε συνδυασμό με τις συνταγές που θα έχουν ετοιμάσει τα εστιατόρια.

Την  Παρασκευή 30 Αυγούστου, το Πολιτιστικό Κέντρο «Αλέκος Μέγαρης» θα φιλοξενήσει την καθιερωμένη εκδήλωση λήξης των Οινοξενείων με γευσιγνωσία οίνου καθώς και  με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Του Κρασίου και της Θάλασσας» με τη συμμετοχή του Χορευτικού Όμιλου Αιγίου.

Για άλλη μια χρονιά τα Οινοξένεια υπόσχονται ένα συναρπαστικό ταξίδι στα τοπία και τις γεύσεις της Αιγιάλειας!

Δείτε το Πρόγραμμα