Πρόληψη και έλεγχος, τα σημαντικότερα βήματα για την υγεία – Ενδιαφέρουσα συζήτηση από Αντικαρκινική Εταιρεία Αιγίου και ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.

0
313

Υπό τον γενικό τίτλο «Ιατρικά θέματα της σημερινής επικαιρότητας», διοργανώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 1ης Οκτωβρίου μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», σε συνδιοργάνωση της Αντικαρκινικής Εταιρείας-Παραρτήματος Αιγίου και της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α..

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, τέσσερις διακεκριμένοι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, ανέπτυξαν επί μέρους ζητήματα με ευρύ ενδιαφέρον για το κοινό. Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του χειρουργού δρ. Νικόλαου Μαγκανιώτη, ο οποίος τόνισε στην εισαγωγή της εκδήλωσης πως ο καρκίνος πλέον ιάται (κι όχι μόνο θεραπεύεται) σε ποσοστό 60% στους ενήλικες και 80% στα παιδιά, αρκεί φυσικά να έχει γίνει έγκαιρη διάγνωση. Γι’αυτό, κύριο μέλημα όλων θα πρέπει να είναι η πρόληψη και ο έλεγχος, σύμφωνα με τους γιατρούς.

Όπως εξάλλου υπενθύμισε ο κ. Μαγκανιώτης, το παράρτημα Αιγίου της Αντικαρκινικής Εταιρείας πραγματοποιεί δωρεάν τεστ ΠΑΠ για οποιαδήποτε γυναίκα το επιθυμεί, αρκεί να το δηλώσει ώστε να κλειστεί το ανάλογο ραντεβού. «Είναι θλιβερό πως η Ελλάδα έχει αρνητικά πρωτεία στον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αν και ο γιατρός Παπανικολάου ήταν Έλληνας. Και πρόκειται μάλιστα για έναν καρκίνο που ταλαιπωρεί πάρα πολύ τις γυναίκες» σημείωσε ο ίδιος, κλείνοντας την εισαγωγή και δίνοντας το λόγο στον πρόεδρο της Αντικαρκινικής Εταιρείας Ελλάδας, χειρουργό κ. Ευάγγελο Φιλόπουλο, που είναι διευθυντής κλινικής μαστού του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», ο οποίος ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Ιστορία και ανατομία των εξαρτημένων ατόμων», κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο κάπνισμα και τις βλαβερές του συνέπειες, τόσο για τους καπνιστές και τους γύρω τους, όσο και για την οικονομία και το περιβάλλον. Ανάλογες συνέπειες έχει και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Στη συνέχεια, ο νευροχειρουργός και τ. διευθυντής του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» κ. Νικόλαος Κορδιολής ανέπτυξε ομιλία με θέμα «Πολιτικές για τη ρύθμιση του καπνίσματος». Με τη σειρά του, ο αιγιώτης χειρουργός, δρ. Πανεπιστημίου Πατρών και πρόεδρος του παραρτήματος Αιγίου της Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Νίκος Μαγκανιώτης αναφέρθηκε στις «Σύγχρονες εξελίξεις στη χειρουργική», παρουσιάζοντας τη ραγδαία εξέλιξη και πρόοδο της ειδικότητας της χειρουργικής τις τελευταίες δεκαετίες αλλά και τις μελλοντικές προοπτικές της. Τέλος, ο αιγιώτης παθολόγος κ. Χρήστος Μπάλλας μίλησε για την «Κυτταρική ιατρική του αύριο», που σύμφωνα με τους ερευνητές αποτελεί επανάσταση στην ιατρική επιστήμη. Κι αυτό, γιατί πλέον η πορεία των ερευνών δείχνει πως είμαστε πολύ κοντά στο να μιλάμε όχι πια για ασθένειες αλλά για «βλάβες» στον πυρήνα του κυττάρου ενός ανθρώπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση της εκάστοτε αρρώστιας.

Η εν λόγω συζήτηση εγκαινίασε τον φετινό κύκλο ομιλιών που προγραμματίζει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. σε συνεργασία με διακεκριμένους γιατρούς και επιστήμονες και πάντοτε με στόχο την ενημέρωση των πολιτών για θέματα υγείας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Το σχολιό σας
Το Όνομά σας