Μια σειρά σημαντικών συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς της Αχαΐας και της Δυτικής Ελλάδας έχει η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. μέσα από την πλατφόρμα #εκπαιδευόμαστε_σπίτι που λειτουργεί από τις αρχές Απριλίου και προστέθηκε στις υπόλοιπες πρωτοβουλίες, προστασίας και διευκόλυνσης των πολιτών, που προέβη ο Δήμος Αιγιαλείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Έτσι, εκτός από τις δραστηριότητες που προσφέρονται καθημερινά στην πλατφόρμα με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών, σε πολλά αντικείμενα όπως: εικαστικά εργαστήρια, μουσικές δραστηριότητες, γυμναστική στο σπίτι, μαγειρική, δημιουργική γραφή, συμβουλές διατροφής κ.α., έχουν πραγματοποιηθεί επίσης θεματικές ομιλίες και εργαστήρια σε συνεργασία με φορείς από την κοινωνία των πολιτών όπως το Άλμα Ζωής Νομού Αχαΐας, το Σύλλογο Κοινωνικών Λειτουργών Δυτικής Ελλάδας, το Σύλλογο για τη Ψυχική Υγεία- ΣΟΨΥ Πάτρας και το Κοινωφελές Σωματείο Αρωγής και Φροντίδας Ηλικιωμένων και ΑμεΑ- «Φροντίζω».
Νέα Συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων & Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Αχαΐας
Με τρεις διαδικτυακές εκδηλώσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και το Κέντρο Πρόληψης «Καλλίπολις», συνεχίζουν την πολύ καλή και διαχρονική τους συνεργασία σε ζητήματα που αφορούν την οικογένεια, τα παιδιά και τις ανθρώπινες σχέσεις με δωρεάν συμμετοχή για όλους:
Αναλυτικά τον πρόγραμμα των δράσεων:
Παρασκευή 8 Μαΐου στις 18:00
Εργαστήριο για γονείς μικρών παιδιών με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια στα παιδιά σε περιόδους κρίσεων».
Εργαστήριο για γονείς μικρών παιδιών με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια στα παιδιά σε περιόδους κρίσεων». Με τη Χαρά Αλεξίου, Ψυχολόγο & τη Θωμαΐς Σταύρου, Κοινωνική Λειτουργό, μέλη της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης.
Σε αυτό το εργαστήριο θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε τα συναισθήματα που υπάρχουν στους γονείς προς το παρόν, να δούμε τους τρόπους με τους οποίους διαμορφώνουμε συνθήκες ασφάλειας για τα παιδιά μας σε μια περίοδο κρίσης όπως αυτή που διανύουμε και να ενθαρρύνουμε τους γονείς να αξιοποιήσουν τις δυνάμεις και τις ικανότητες που έτσι και αλλιώς μας προκαλεί η εποχή αυτή. Διάρκεια εργαστηρίου: 1 ώρα
Τετάρτη 13 Μαΐου στις 18:00
«Ψυχική ανθεκτικότητα και πανδημία, προετοιμάζοντας το μετά…»
Από την επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης Π.Ε Αχαΐας κα Γιάννα Ζορμπά, κοινωνική λειτουργός με τις συντονίστριες της εθελοντικής ομάδας πρόληψης «ΔΙΕΞΟΔΟΣ» Αιγίου κα Βασιλική Τσόλκα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και κα Κωνσταντίνα Μαγκλάρα, κοινωνική λειτουργός. Μέσα από τη συζήτηση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τα συναισθήματα και τις δυσκολίες που βιώνουμε οι άνθρωποι σε μία περίοδο που τα μέχρι πρότινος δεδομένα της καθημερινότητά μας έχουν ανατραπεί και οι μελλοντικές συνέπειες δεν είναι ακόμη ορατές. Υπάρχει κάτι σταθερό άραγε μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα; και αν ναι, τι μπορεί να είναι αυτό; Τι μας ενισχύει και τι μας αποδυναμώνει; Ποιές προκλήσεις και νέες ευκαιρίες αναδύονται; Κάτω από ποιές συνθήκες αυτή η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε νέες κατανοήσεις και αλλαγές που έχουμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας; Προσκαλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να συμμετέχουν σε μία ζωντανή, ανθρώπινη συζήτηση που μπορεί να φωτίσει νέες οπτικές και αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης της αβεβαιότητας και αξιοποίησης της πανδημίας για την εξέλιξή μας σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. διάρκεια 45’ έως 60’
Παρασκευή 15 Μαΐου στις 18:00
«Η ανάγκη να φροντίσουμε τη συντροφικότητα στις μέρες μας»
Θωμαΐς Σταύρου, Κοινωνική Λειτουργός, μέλος της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Πρόληψης. Στην ομιλία θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τι συμβαίνει στα ζευγάρια σήμερα με αφορμή τις συνθήκες στις οποίες καλούνται να συμβιώσουν; Τι μπορούμε να κάνουμε αν νιώθουμε ότι η σχέση μας είναι αδιέξοδη αλλά και πως μπορούμε να φροντίσουμε την σχέση μας ώστε να μας θρέφει όταν οι δυσκολίες εντείνονται; Μια καλή σχέση είναι ένας εφικτός στόχος ή κάτι ανέφικτο; Διάρκεια ομιλίας: 30΄.
Η πρόσβαση στην πλατφόρμα είναι εύκολη μιας και γίνεται μέσα από την ιστοσελίδα https://dikepaigialeias.gr/ekpaideuomaste-spiti/, στην οποία υπάρχει μηνιαίο πρόγραμμα δράσεων όπως και πληροφορίες για τις ψηφιακές αίθουσες δραστηριοτήτων καθώς και οδηγίες για την εύκολη πρόσβαση στην πλατφόρμα, αφού για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη μόνη η συμπλήρωση ενός ονόματος χρήστη.
.