Ζωντανή μετάδοση των εργασιών του 1ου Συνεδρίου για την Μαύρη Σταφίδα, 1-2 Οκτώβριου στο Αίγιο

103

Ο Δήμος Αιγιαλείας, σε συνδιοργάνωση με την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Αιγιαλείας ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. και τον οργανισμό Πριμαρόλια, διοργανώνει το πρώτο συνέδριο για την μαύρη σταφίδα, ένα διήμερο συνέδριο με τίτλο «Μαύρη σταφίδα: Η συμβολή της στο σύγχρονο ελληνικό κράτος», 1 και 2 Οκτωβρίου 2021, στο Πολύκεντρο συνεδριακό κέντρο Αιγίου.

Το συνέδριο αποτελεί το πρώτο μέρος του διμερούς συνεδρίου «Πολύπτυχη Βοστίτσα. Διπλωματία, εποχή, μαύρη σταφίδα» και τελεί υπό την αιγίδα Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Επιτροπής Ελλάδα 2021.

Ειδικοί επιστήμονες, μελετητές- ερευνητές αναλύουν την ιστορία και τον πολιτισμό της μαύρης σταφίδας. Είναι γεγονός άλλωστε ότι τη σημασία και την πολυτιμότητα του προϊόντος την διαπίστωσαν οι κυβερνήσεις αλλά και οι Εθνοσυνελεύσεις με την έναρξη της Επανάστασης.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα μεταδίδονται ζωντανά μέσα από τους παρακάτω συνδέσμους: https://www.facebook.com/DimotikiKoinofelisEpixeirisiAigialeias/

Μέσω youtube:

1η ημέρα Συνεδρίου: https://youtu.be/_MLdbN-rrc0

2η ημέρα Συνεδρίου: https://www.youtube.com/watch?v=_MLdbN-rrc0

Αναλυτικό Πρόγραμμα Συνεδρίου: https://tinyurl.com/urbp2cr9

Περιγραφή συνεδρίου

Προβληματική γύρω από τον ρόλο της σταφίδας του 19ου αι. στην οικονομία και την οργάνωση του χώρου.

Η οικονομική μεγέθυνση την οποία η καλλιέργεια της κορινθιακής – μαύρης σταφίδας επέφερε μέσω της εμπορευματοποίησης του προϊόντος – του λεγόμενου και «μαύρου χρυσού» – και του εξαγωγικού του χαρακτήρα, αποτέλεσε για τις περιοχές παραγωγής (Αχαΐα, Κορινθία, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά) το νέο μοντέλο ανάπτυξης, το οποίο συνδυάστηκε με έντονους ρυθμούς αστικοποίησης και διάδοση σύγχρονων αστικών πολιτισμικών προτύπων. Είναι άλλωστε η περίοδος κατά την οποία, στα αστικά κυρίως κέντρα, εμφανίζεται μια αστικού χαρακτήρα ομάδα, ένα άκρως δυναμικό κοινωνικό μέγεθος, η παρουσία του οποίου σχετιζόταν με τον ρόλο των κεφαλαιούχων στη λειτουργία της τοπικής αρχικά και περιφερειακής μετέπειτα οικονομίας.

Η επέκταση των σταφιδοφόρων εκτάσεων ωστόσο συνδυάστηκε με τις διάφορες μορφές διανομής της «πρώην εθνικής γης» μέσα από τις οποίες το ελληνικό κράτος, εκτός των άλλων, είχε ως στόχο να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκχρηματισμό των οικονομικών συναλλαγών στην ύπαιθρο και βέβαια να αποκομίσει και το ίδιο οικονομικά οφέλη από τη διάθεσή της. Αυτές, ωστόσο, οι εξελίξεις δεν συνέβαιναν πάντοτε σε έναν κοινωνικό καμβά ίσων οικονομικών ευκαιριών, αλλά συχνά, ειδικά σε περιόδους κρίσης, αποτέλεσαν το πεδίο έντονων κοινωνικών και πολιτικών διαφωνιών και συγκρούσεων.